Müteahhitle anlaşma yaptık, bize bina yapacak, kendisi de yaptığı binada bazı dairelere sahip olacak. Ancak sözleşmede kararlaştırdığımız tarih geçti. Buna rağmen müteahhit ortalarda görülmüyor. Kendisine ihtarname gönderdik, sözleşmesini feshettiğimizi bildirdik. Şimdi bir başka müteahhide bu yeri teslim edebilir miyiz? L.T.
Okuyucumun sözleşmesi kat karşılığı inşaat sözleşmesi. Yani müteahhit okuyucumun arsasına bina inşa edecek, okuyucum müteahhide para ödemeyecek, buna karşın müteahhit yapacağı binada daire sahibi olacak. Yani hem masrafını bu dairelerin geliri ile karşılayacak, hem de kâra geçecek. Yani para kazanacak. Bu sözleşmeleri yaparken birtakım müteahhidin elinde inşaatı tamamlayacak miktarda para yok. Ama yine de bu sözleşmeyi imzalayıp işe girişiyorlar. Bu işe girişirken neye güveniyorlar? Hani müteahhide kalacak daireler var ya, işte inşaat sırasında onları satarım, aldığım satış bedelleri ile de inşaatı tamamlarım diyorlar. İyi ama ya satamazsa?
* * * * *
İşte bence okuyucumun durumu bu. Müteahhit dairelerini satamamış, elinde de yeterli para olmayınca işi yarım bırakmış. Ancak bu durumda dahi müteahhide ihtarname çekerek sözleşmeyi feshetmek olmuyor. Böyle bir sözleşmenin feshi için mahkeme kararı lazım. Tabi ki ihtilaf bu seviyede de kalmayabilir. Şayet binada kat irtifakı kuruldu ve müteahhit bazı daireleri sattı ise bu defa işin içine başkaları da girdi. Yani mesela yeni bir müteahhitle anlaşmak için birilerinin daha katılımını sağlayacaksınız. Müteahhit böyle tapu devri yapmadan da müşteri bulmuş olabilir, onlara satış vaadinde bulunmuş olabilir. Bu defa hukuki ihtilafa muhatap müteahhit olacaktır. Bunları yazmamın nedeni şu: Bu durumda okuyucumun konumunda olan arsa sahiplerinin karşısında muhtelif ihtimaller vardır ve bunların neler olduğunun ve halletme yolunun nereden geçtiğinin tespiti ve neticelendirilmesi için bir meslektaşımın yardımının alınması gerekecektir.