Tamer HeperKepçe park edebilir mi?

HABERİ PAYLAŞ

Kepçe park edebilir mi?

İnşaatlarda kullanılan kepçeleri bilirsiniz. Komşumuz kepçesini apartman otoparkına çekebilir mi? R.M.

* * * * *

Önce binada oturan kişinin kepçeyi binaya ait otoparka çekme hakkının olup olmadığına bakmak gerekecek. Binalardaki otopark alanları ortak yerlerdir. Dolayısı ile bağımsız bölüm malikleri ile bağımsız bölümde bulunma hakkına sahip kişiler, bu ortak alanlardan yararlanır. Ancak yararlanma, ortak alanın amacına uygun olmalıdır. Örneğin otopark ortak alandır ancak araç parkı için kullanılmak üzere ortak alandır. Bu yerler ortak alan olduğu için eski eşya deposu olarak kullanılamaz. Bahçe ortak alandır ama bahçe olarak kullanılmak üzere ortak alandır. Bu defa bu yer de otopark olarak kullanılamaz.

Haberin Devamı

* * * * *

Şimdi okuyucumun binasının otoparkına bir bakalım. Otopark yönetmeliğinde tarif şudur: “Bina otoparkları: Bir binayı çeşitli amaçlar için kullanan özel ve tüzel kişilere ait ulaşım ve taşıma araçları için bu binanın içinde veya bu binanın oturduğu parselde açık veya kapalı olarak düzenlenen otoparklar.” Tarifte dikkat edilecek kelimeler özel ve tüzel kişilere ait ulaşım ve taşıma araçları kelimeleridir. Yani otopark taşıma ve ulaşım için kullanılacak araçlar için tesis edilir. Peki inşaat kepçesi bu tarife giriyor mu? Hayır girmiyor. Bir yapı aracı olan kepçe, ulaşım veya taşıma aracı değildir. Bu aracın otoparka çekilmesi durumunda yukarıda sözünü ettiğim gibi ortak alan olan garaj amacı dışında kullanılır hale gelmiştir. Böyle durumlarda belediyelere denetleme yetkisi verilmiş olup bu husus kamuyu ilgilendiren durumlar için diye yorumlanabilirse de kurulan cümle şöyledir: “İdareler, bina otoparklarının kullanımını engelleyici her türlü ihlalleri önlemekle yetkili ve görevlidirler. İlgili idareler, bu yönetmeliğin yayımı tarihinden sonra yapı kullanma izin belgesi düzenlenen yapılardaki otoparkların amacına uygun kullanılıp kullanılmadığını, yapı kullanma izin belgesi tarihinden itibaren beş yıl içerisinde denetlemekle, büyükşehir belediyeleri de, 5216 sayılı Kanunun 11’inci maddesi uyarınca bu denetimin yapılıp yapılmadığını takip ile yükümlüdür. Valilikler, bu denetimlerin belediyeler veya büyükşehir belediyelerince yapılmadığının tespiti halinde, gerekli denetimleri yapmaya ve görevini ihmal eden idareler hakkında İçişleri Bakanlığı’na bildirimde bulunmaya yetkilidir.”

Haberin Devamı

* * * * *

Bunun dışında bina yönetiminin müdahalenin önlenmesi için park eden kimseyi uyarması mümkün olup ayrıca kat maliklerinden herhangi birinin veya bina yönetiminin müdahalenin önlenmesi talebi ile dava açma hakkı vardır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder