Tamer HeperKira zammınız ağustosta
HABERİ PAYLAŞ

Kira zammınız ağustosta

Kira zam oranında yüzde 25 sınırı bitti. Benim sözleşme yenileme tarihim 25 Ağustos 2024. Şimdi ben Temmuz 2024 kirasını hangi orandan ödeyeceğim? S.D.

* * * * *

Okuyucumun problemi çok karışık değil. Kendisinin sözleşmesi ağustos sonu yenilenecek. Bu tarihe kadar aylık olarak ne kira ödedi ise 25 Ağustos’a kadar da o kirayı ödeyecek. Yani 2 Temmuz itibarıyla yüzde 25 artış uygulamasının kalkmış olması, okuyucumun durumunu etkilemiyor. Tüm kira sözleşmeleri artık 2 Temmuz’dan itibaren değişiklik gösterecek diye bir mesele yok. Yüzde 25 artış olayı 2 Temmuz 2024’e kadar (1 Temmuz dahil) yenilenecek kira sözleşmeleri için düzenlenmiş bir artış şartıydı. 2 Temmuz geçtikten sonra yenilenecek kira sözleşmelerinde Türk Borçlar Kanunu’nun 344’üncü maddesi tatbik edilecek. Buna göre de ilk beş yıl için artış TÜİK-TÜFE-12 aylık ortalama oranı uygulanır. Beş yılı geçen kira sözleşmelerinde ise hak ve nasafet kuralları içinde rayiç uygulanır.

Haberin Devamı

* * * * *

Şimdi okuyucumun sözleşmesi ağustos ayında yenilenecek ama kendisinin merak ettiği temmuz kirası. Temmuz ayına kadar kira olarak aylık ne ödüyor ise aynı rakamı ödeyecek. Ağustos kirasını ödeme tarihi geldiğinde de yukarıda söylediğim şartlarda kira zammı yapacak. Şayet kira zammı konusunda kiraya veren ile anlaşamazlarsa bir kira tespiti davasına muhatap olabilecek.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder