Kiracımız için icra takibi başlatmıştık, itiraz etmişti. Biz de dava açtık. Ödenmeyen kira bedellerini talep ediyoruz. Açılan davada kendilerinin talep edilen kira bedellerini ödediklerini söylüyorlar. Şimdi bu karşılıklı iddiada kimin ne ödediği nasıl belirlenir yani biz almadığımız kira bedelleri bulunduğunu nasıl ispat edeceğiz? L.O.
***
Kira bedellerinin ödenmeyişi elbette takip konusu yapılır. Hatta özel bir takip yolu vardır. Bu takip yolu ile kiracıya ödeme emri gönderilir, otuz gün süre verilir, otuz gün içinde kira bedeli ödenmez ise tahliye talep hakkı doğar. İkinci bir ihtimal, kiracıya ihtarname gönderilir, otuz gün süre verilir, otuz gün içinde kira bedeli ödenebilir. Sonra yine bir başka kira bedeli geciktiğinde ikinci takip başlatılır.
Bu defa da iki haklı ihtar nedeni ile yine tahliyeyi talep hakkı doğar. Şimdi okuyucumun durumuna geleyim. Bir takip başlatılmış, kiraya veren olarak ödenmemiş kira bedeli talep olunuyor ya, anlatılan olay da bir dava konusu yapılacak. Bu davada kim neyi ispat edecek? Soru bu. Bu davada kiracı, kira bedellerini ödediğini ispatlamaya çalışacak. Böyle bir davada kiraya verene ‘kira almadığını iddia ediyorsun ispat et bakalım’ denilmez.
Tam tersine kiracıya ‘ödediğini iddia ediyorsun, ödediğini belgele’ denilir. Dolayısı ile okuyucumun sorusunun yanıtı, bakılacak davada ispat yönünden bir kargaşa yok. Kiracı ödeme belgelerini sunacak, sunamaz ise kiraları ödemediği anlaşılacak ve mahkeme ona göre karar verecek. Yani kira ilişkisi içindeki ihtilaflarda ispat külfeti yer değiştirmiş, ispat mecburiyeti kiracıya yüklenmiştir.