Tamer HeperKiracıya 'IBAN' oyunu

HABERİ PAYLAŞ

Kiracıya 'IBAN' oyunu

AKILALMAZ YÖNTEMLER KULLANIYORLAR

  • 1 Temmuz 2023 tarihine kadar konut kiralarında yüzde 25 artış sınırı bulunuyor. Ancak ev sahipleri bu sınırın çok üstünde kiralar talep etmeye devam ediyor. Yüksek kira dayatan ev sahipleri bir yandan da mevcut kiracısını çıkarıp yeni bir kiracıya daha yüksek bedelle kiralama yapabilmek için tahliye yollarını arıyor. Türlü türlü yollara başvuran ev sahiplerinin en sık başvurduğu yöntem tahliye taahhütnamesi. Kiralama aşamasında boş tarihli imzalanan bu taahhütnameler ile kiracılar üzerinde baskı kuruluyor.
  • Bazı ev sahipleri ise kiracıyı tahliye etmek için akıl almaz yeni bir yöntem buldu. Evini bir yakınına değerinin çok altında devrediyor. Sonra yeni mülk sahibi görünümündeki kişi, kiranın yatırılacağı IBAN ve banka bilgilerini kiracıya vermiyor. Kiracı da kirayı yatıramadığından ev sahibi 1-2 ay gecikmeyi bahane edip dava açıyor.

HESAP NUMARASI BİLDİRİLMEDİ!

Halen oturduğum evi 2017 yılında kiralamıştım. Ev sahibim çıkmamı istedi, ben de çıkmadım. Sonradan bize bir ihbar geldi meğerse evi bir yakınına rayicin dörtte bir fiyatına satmış. Bu defa yeni malikten uyarı geldi ama kira ödemeleri için bir hesap numarası bildirilmedi. Ben de konutta ödemeli gönderdim ama almamışlar. Yani öyle görülüyor ki tahliye için altyapı hazırlanıyor. Bu şartlar altında benim için tahliye davasını hangi şartlarda ne zaman açabilirler, açıklar mısınız? A. E.

Haberin Devamı

İHTİYAÇ İSPATI GEREKİYOR

Okuyucumun anlattıklarından çıkan sonuç şu, ev sahibi okuyucumu tahliye için tek yolu denemiyor, birden çok yol deniyor. Bunlardan biri yeni malikin fesih hakkı. Bir gayrimenkule yeni malik olan kimse kiracıya bir ay içinde ihtarname keşide eder, altı ay süre tanır ve altı ayın sonunda ‘ihtiyaç nedeni ile’ tahliye davası açabilir. Ancak burada ince nokta, açtığı davada ihtiyacını ispat zorundadır. İhtiyacını ispat ettiğini kabul edelim ve yine kabul edelim ki tahliyeyi sağladı, bu halde de üç yıl müddetle bu evi bir başkasına kiraya veremez.

TEMERRÜT SİLAHINI ÇEKİYOR

İkinci denediği yol, yukarıdaki sıkıntılı durumu yaşamamak için temerrüt silahını kullanmak. Yani kiracı kirasını ödemediği hallerde kendisine keşide olunan ihtara rağmen otuz gün içinde kirayı yine ödemez ise bu bir tahliye nedenidir. 31’inci gün tahliye davası açar. İşte kiraları almayışının nedeni bu. Bunu da iki yoldan kullanır, ya kira yatıracak yer göstermediği için duruma vakıf olmayan kiracıyı temerrüde düşürmek veya iki haklı ihtar nedeni ile yeni bir tahliye talep hakkı elde etmek. İşte okuyucunun karşısında bunlar var.

'TEDİYE MAHALLİ TAYİNİ' TALEP EDİN

Ama okuyucumun kiralarını gönderdiği makbuzlarla belli olduğuna göre kendisi sulh hukuk mahkemesine başvurup tediye mahalli tayinini talep eder de mahkemece bir banka şubesi ödeme mahalli olarak bildirilirse ödemelerini buraya yapar, temerrütten de iki haklı ihtar iddiasından kurtulur. Zaten tahliyenin bu kadar inceliği bilen kiraya veren de tediye mahalli kararını gördükten sonra kazanamayacağı bir dava yükü altına girmez. Ancak ben her zaman olduğu gibi bu hususların bir meslektaşımın nezaretinde yapılmasını öneririm, birtakım yanlışlık yapılmaması için.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder