Tamer HeperMasraf kiradan mahsup edilir
HABERİ PAYLAŞ

Masraf kiradan mahsup edilir

Ev sahibi bizi çıkartmak için fırsat kolluyor. Binanın asansör motoru değişecek, yönetici daireye düşen bedeli söyledi ancak ev sahibi ödemedi. Niyeti bizi bezdirmek. Yöneticinin talebi halinde bu bedeli ödesem kiradan düşebilir miyim? Ev sahibi bunu tahliye nedeni yapar mı? A.Ç.

* * * * *

Ekonomik sıkıntılar insanları nerelere kadar sürüklüyor, öyle değil mi? Yani kiralardaki fahiş artış, günümüzde kiracı-kiralayan ilişkisini nasıl etkiledi ve nerelere götürdü? Düşünün ki asansörlü bir binayı kiraya veriyorsunuz, sırf kiracı mağdur olup çıksın diye asansörü tamir ettirmiyorsunuz. Zamanında bunlar akla gelir miydi? Şimdilerde geliyor. Şimdi bu durumdaki okuyucuma yasa maddelerinden söz edeceğim. Birinci sözünü edeceğim madde diyor ki; kiraya veren kiralananın kullanımıyla ilgili olmak üzere, kendisi veya üçüncü kişi tarafından yapılan yan giderlere katlanmakla yükümlüdür. Bir başka madde: Kiracı, kiraya verenden kiralanandaki ayıbın uygun bir sürede giderilmesini isteyebilir. Bu sürede ayıp giderilmezse kiracı, ayıbı kiraya veren hesabına giderebilir ve bundan doğan alacağını kira bedelinden indirebilir.

Haberin Devamı

* * * * *

Şimdi de bir başka prensipten söz edeyim: Kiraya veren, kiralananı kira müddeti boyunca kullanmaya elverişli biçimde muhafaza etmek zorundadır. Bu da bir başka yasa maddesidir. Yani neticede görülüyor ki öyle arızayı gidermeyip kiracıyı mağdur ederek tahliyeyi sağlamak mümkün değil. Bu durumda okuyucum ev sahibine asansörün kullanılır hale getirilmesi için kendine düşeni yapması için bir süre vererek ihtarda bulunur da, ev sahibi bu gideri karşılamaz ise kiracı kiradan mahsup etmek kaydı ile bu masrafı yapabilir. Bu tahliye nedeni olmaz. Burada akla gelecek tartışma konusu, masrafın kiralanana değil binaya yapıldığı hususu olabilir. Ancak asansörün kullanılamaz hale gelmesi benim son değindiğim yasa maddesini ilgilendirdiği için, mecurun kullanılır halde muhafazası gerektiği kuralı içindedir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder