Kiracım tripleks binada 7 bin TL’ye oturuyor. Civarda 2+1 kiralar 15 bin TL. Nasıl bir yol uygulayabilirim? Teşekkürler F.Ö.
* * * * *
Okuyucuma öncelikli önerim köşemi her gün muntazam takip etmesidir, zira bu ve benzeri sorulara çok zaman yanıt verdim. İşte bunları takip etseydi bugün zarara uğramamış, gereken hukuki girişimde bulunmuş olurdu. Tavsiyem bari bundan sonra köşemi günü gününe takip etsin, başkaca zarara uğramasın. Şimdi reklam faslını geçip okuyucumun durumuna bakalım. Okuyucum mektubunda kiracısının kaç yıllık kiracı olduğunu, kira döneminin hangi ay olduğunu yazmamış. Dolayısıyla genel olarak anlatacaklarımı kendi kiracısına uygulayacak.
* * * * *
Birincisi yeni kira dönemi gelmeden kiracısından zam isteyemeyecek. Şayet kira sözleşmesinde artırım şartı yok ise yeni kira dönemi gelmeden en az bir ay önce kiracısına ihtar gönderip talep ettiği rayiç kirayı bildirecek ve yeni dönem başlangıcında kiracı bu artırım talebine uymazsa kira tespit davası açacak. Şayet kira sözleşmesinde artırım şartı var ise bu halde bir ay önceden ihtar göndermesine gerek kalmayacak, süreye tabi olmadan yeni dönem talep ettiği kira bedelini bildirecek ve talep ettiği zam yapılmaz ise girilen yeni dönem içindeki bir tarihte yine mahkemeye başvurup kira tespiti talebinde bulunacak. Günün şartlarında böyle bir meskende aylık 7 bin TL kira tabii ki düşük kalmış, bu nedenle rayice uygun bir zam kararı çıkacaktır.
* * * * *
Bütün bunlar 7 bin TL’ye oturan kiracının eski kiracı olduğu düşüncesi ile getirdiğim çözümler. Şayet kiracı kira başlangıcının ilk beş yılı içinde olsaydı bu halde kira zamlarını her dönem başında TÜİK-TÜFE-12 aylık ortalamalar oranında yapacaktı ki yakın tarihte bu zamlar senelik yüzde 60’lar civarında olmuştur.