Kiracımın kentsel dönüşümden inşa edilen yeni binada üç dairesi oldu. Kendisi bunları kiraya vermiş aylık kira geliri yaklaşık 60 bin TL ama kendisi bana aylık 5 bin TL kira ödeyerek evimde oturmaya devam ediyor. Bu haksızlığı nasıl önlerim? A.Ş.
* * * * *
Okuyucumun elinin altında kullanabileceği birden çok hukuki girişim imkanı var. Birincisi, kiracının aynı idari yönetim bölgesi içinde kendine ait meskeninin bulunması halinde kiracı aleyhine tahliye davası açılabilir. Bunun için kiracının evinin boş olması şartı aranmaz. Şayet kirada ise bile bu nedenle tahliye davası açılır, mesken sosyal yaşantısına uygun ise içinde kiracı olsun olmasın tahliyesine karar verilir. Okuyucumun sözünü ettiği kiracının aynı muhitte üç adet dairesi var, bu bir tahliye nedenidir. Bunların kirada olması dava açmaya ve karar almaya engel değildir.
* * * * *
İkinci husus, kiracı dairelerini kiraya vermiş. Üç daireden 60 bin TL alıyor yani demek ki her daire 20 bin TL’den kiralanmış, oysa okuyucuma aylık 5 bin TL ödeniyor. Bu husus da okuyucumun kira tespit davası açma hakkının bulunduğu izlenimini veriyor. Kira sözleşmesinde artırım şartı var ise okuyucum son geçen kira dönemi başlangıcından itibaren kira tespit talebi ile dava açabilir. Kira sözleşmesinde artırım şartı yok ise bu halde yeni dönemi bekleyerek dönem başına girmeden bir ay önceden tespit davası açabilecek. Tespit talebinde bulunması kira sözleşmesinin uzatıldığı anlamına gelmeyecek, kendisi tahliye talepli dava açabilecek. Kira tespitine dair mahkemece verilecek karar, kiracının tahliyesine kadar geçerli olacak. Okuyucumun kira sözleşmesi matbu olarak satılan sözleşmelerden ise bunlarda standart olarak artırım şartı bulunmaktadır.