Kirada oturduğum evin üst katından benim daireye su akıntısı var. Bu akıntı evdeki eşyaya da zarar veriyor. Bunun onarımını kimin yapması gerek? Masrafı kim karşılamalı? Y.B.
Evlerde, dairelere zarar veren akıntılar çoğunlukla iki yoldan gelir. Birincisi bir üst katta oturan kişilerin ihmali veya kötü kullanımı sonucu gelen akıntı, ikincisi ise binanın ortak tesisatındaki bir arıza nedeni ile gelen akıntı. Bu iki ihtimali değerlendirmek lazım. Şayet bir üst katta oturan kişilerin ihmali veya kötü kullanımı sonucu alttaki daireye zarar verilmiş ise hem arızayı üst katta oturanlar giderecek hem de buna ait masrafı karşılayacaktır. Üst katta oturanın ihmali veya kötü kullanımı derken örneğin bir musluk açık bırakılmış, lavabo dolmuş ve taşmıştır. Bu da alt katta akıntıya sebep olmuştur. Bu ve benzeri durumlarda sorumlu üst katta oturandır.
İkinci ihtimalde ise binaya ait su borusu zamanla yıpranmış ve bir yerden su kaçırmaya başlamıştır. Bunun onarımı apartman genel giderlerinden ve daire içindeki hasar da yine apartman genel giderlerinden karşılanır. Bu nedenle genel gidere katılımı da kiracı, yani okuyucum değil, dairenin maliki karşılar. Bazı arızalar vardır ki daire sahibinin mi karşılayacağı yoksa genel giderlerden mi karşılanacağı tartışma konusu olabilir. Mesela su borusunun hasarı için bakıldığında, su borusu daire sahibinin sorumluluğundaki alan mı yoksa genel tesisattaki alan mıdır? Tereddüt hasıl olabilir. Bu gibi hallerde bizler öncelikle mahkeme kanalı ile bilirkişi tayini ve bu durumun tespitinin yapılmasını öneriyoruz. Neticede yapılan tespite göre onarım yapılıp masrafın karşılanması hususu aydınlanacaktır.