2022 yılında bir inşaat firması ile anlaşmıştık. Kendilerine inşaat yapmaları için hisse verecektik. İnşaat bir türlü başlamadı. Bu arada da inşaat firması ortaklarından biri geçen yıl arsa hissedarlarından birinin hissesini satın aldı. 3-4 ay önce ben de aynı kişiden hisse satın aldım ama aramızda ihtilaf baş gösterdi. Ben şimdi şüf-a hakkımı kullanabilir miyim? M.K
Okuyucum birkaç ihtilafı kısaca anlatmak için olayları çok özet olarak geçmiş ama şimdi kimle ihtilaflı olduğu net değil. Mesela geçen yıl müteahhit şirketin ortaklarından birinin hisse satın almasını kastediyor ise benim kendisine şüf-a hakkı konusunda bilgi vermem gerekir. Bunu aktardığımda olayın netleşmeme sebebi anlaşılacak. Efendim, ortak bir mülkiyette hissedarlardan biri hissesini ortaklar dışında birine satarsa, diğer ortakların öncelikli satın alma hakkı vardır. İşte buna şüf-a hakkı denilir. Yani bu öncelikle satın alma hakkıdır. Böyle bir satın alma yapıldığında tarafların diğer ortaklara bu durumu ihtarname ile bildirmesi gerekir. Böyle bir bildirim olduğu hallerde şüf-a hakkına sahip ortakların bu haklarını üç ay içinde kullanması, yani dava açması gerekir. Üç aylık süre geçerse bu hak kullanılamaz. Peki bu öngörülen bildirim yapılmazsa ne olur? Olan şudur, üç aylık süre uzar durur. Peki nereye kadar uzar? İki yıla kadar uzar.
İşte okuyucumun olayında şirket hissedarı bir kişi, geçen yıl birinden hisse satın alıp da , diğer ortaklara bunu bildirdi ise, üç ay geçmekle dava hakkı kalmadı. Şayet bir bildirim yok ise halen dava açma hakkı devam ediyor. Açılacak davada satışın iptali ile o hissenin dava açanlar adına tescili talep edilecek. Birlikte satın aldıkları hissenin durumu net olmadığı için buradaki problemi anlayabilmiş değilim.