Ablam eşinden boşandı. Boşanma sırasında tarafların kabulü ile nafakaya hükmedilmedi. Ancak boşanmadan sonra ablam düğünde takılan takıların kendinden habersiz eşi tarafından satıldığını, üzerine para eklenerek kayınpederi üzerine gayrimenkul alındığını gördü. Satılan takıların değeri iki milyon liranın üzerinde. Bunlar için dava açabilir mi?
***
Okuyucum sorusunu mektubunda yazmış ama soru başlığını miras olarak yazmış, soru metninin içinde miras olayı yok. Şimdi bunu sormamın nedeni, acaba takıların satışından sonra eski eşi mi öldü yoksa kayınpeder mi öldü? Bunu bilme imkanım yok, ben eşin takıları alıp satmasına göre bir yanıt vereyim.
Düğünde takılan takılar için çeşitli kararlar var. Bunların kime takıldı ise ona ait olacağı kabul edilir, bir başka yerde erkeğe ait olacağı kabul edilmiştir ancak bana göre en mantıklısı ortak mal olarak kabul edildiğidir. Yani eşler yarı yarıya ortak olmalıdır. Zira takıyı takan “Bunu kıza takıyorum, bu onun olsun” diye takmaz da boş bulduğu bir yakaya takar veya bunun için bekletilen süslü bir torbaya atar.
Dolayısı ile bu hediye eşlere verilmiştir, eşit olarak ortak olmalıdırlar. İşte okuyucumun sorusunun yanıtı da eski kocanın takıların tümünü götürmüş olması durumunda bunların yarı değerini talep hakkının bulunuyor olması şeklinde düşünülmelidir.
Üstelik sözü edilen takılar öyle küçümsenecek değerlerde de değildir. İki milyon liranın üzerinden söz edilmektedir ki bir dava konusu yapmak için yeterli şartlar mevcuttur. Zira takıları eski kocanın toptan alıp götürüp sattığına dair tanıkları bulunduğunu da okuyucum yazmıştır. O halde dava konusu yapılması mümkündür.