Tamer HeperTartışma konusu olabilir

HABERİ PAYLAŞ

Tartışma konusu olabilir

10 yıllık kiracım, ekim ayında 11’inci yılına başlayacak. Ancak kendisi sözleşmeye madde ekleyerek sürenin üç yıl daha uzatılmasını talep ediyor. Böyle bir madde koyarak süreyi uzatmak mümkün mü? E.K.

* * * * *

Önceki yazılarımda 10 yıllık kira sözleşmelerinin özelliğinden söz etmiştim. Özet şuydu: Çatılı mesken veya işyeri kiralarında, kira sözleşmesinin 10 yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, kiralananın tahliyesini talep etme imkanına sahiptir. Durum yasamızda şu şekilde ifade olunmuştur: “10 yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir.” Burada dikkat edilecek husus, kira sözleşmesinin başlangıcından itibaren 10 yıl değil, sözleşmesinde belirlenen süreden sonraki 10 yıllık uzama süresidir. Bir sözleşme yapılır, sonrasında herhangibir nedenle yeni bir sözleşme yapılırsa bu 10 yıllık sürenin hesabı ikinci sözleşmeye göre yapılır. Yani birinci sözleşmenin 10 yıllık süresini doldurmuş olmasına bakılmaz. Bu hususta Yargıtay’ın görüşü şöyledir: “Taraflar arasındaki kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde son sözleşme tarihinin esas alınması gerektiğini ve 10 yıllık uzama süresinin de son sözleşmeye göre belirleneceği, her yenileme sözleşmesinin 10 yıl süreyi yeniden başlatacağı” kabul edilmektedir.

Haberin Devamı

* * * * *

Peki okuyucumun olayında kira sözleşmesinin yenilenmesi söz konusu mudur? Mevcut kira sözleşmesi muhafaza olunarak süre uzatılmasının yenileme anlamına gelmeyeceği düşünülmelidir. Zira Yargıtay’ın bir kararında kurulu cümle şöyledir: “Sözleşmenin bazı şartları değişmiş olsa bile bu durum, yeni bir kira sözleşmesi yapıldığı anlamına gelmeyecektir.” Yukarıda aldığım Yargıtay kararında dikkat çeken husus, “Taraflar arasındaki kira sözleşmesinin yenilenmesi hali...” Okuyucumun anlattığı olay ise bir yenilenme değil, mevcut sözleşmenin devamı ile üç yıl daha süre tanınmasıdır. Bu benim şahsi görüşümdür. Böyle bir ilavenin, 10 yıllık sürenin üç yıldan sonra yeniden hesaplanacağı iddiası da ileri sürülebilir. Tartışılabilecek bir husustur. Bu durumda kararı ilgili mahkeme verecektir. Bu sözleşme ekini yaparken tartışılacak hususun bir risk taşıdığını kabul etmek gerekecektir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder