Birkaç gün önce devremülk satışı yapıp insanları mağdur eden bir kuruluştan söz ettiniz ama bunun hangi kuruluş olduğunu yazmadınız. Bunun ismini açıklasanız da bizler bu tuzağa düşüp mağdur olmasak. L.Y.
Bu hususta açıklama yapmamı isteyen başka okuyucularım da oldu ama benim amacım, bir kişi veya bir kuruluşu teşhir etmek değil, mağdur olan okuyucuma yol göstermekti. Yani devremülk veya devretatil almaya niyetli kimseleri uyarmaktı. Zaten davaları da devam eden tarafların adını açıklamak söz konusu değil. Ancak; devremülk sisteminin, tatil ihtiyacını gidermek için olumlu bir program olduğunu söylemek isterim. Yeter ki satış yapan kötü niyetli olmasın. Bir kimse alışveriş yaptığı her işte yanılabilir, aldatılabilir. Devremülk satışında da hile olmaz mı? Olur elbette. Neticede bu da bir alışveriş. Ancak ısrarla hatırlatmak istediğim husus, devremülk bir gayiımenkul alım-satımı olması nedeni ile tapu dairesinde yapılması gereken bir alım-satım. Yani bir mesken satın alıyormuş gibi tapulu malın alım-satımı. Dolayısıyla düz beyaz kağıda süslü süslü yazılmış belgeler imzalanarak devremülk alınmaz. Önce bunu hatırlatayım.
Sonra yolda giderken karşınıza çıkan biri elinize bir davetiye tutuşturup, “Şu gün şu adrese gelin size yeme, içme ikramımız var bir de tanıtım yapacağız” deyip sizi bir yere davet ederse bence hiç gitmeyin. Bu toplantılarda insanlar kurulu tezgahlarda ‘devremülk satıyoruz, size çok ucuza tatil vaadediyoruz’ diyerek nakit ve bono alıp sonrasında yiyecek ikramı diye masalara koydukları leblebi, çekirdekleri ikram edip gönderiyorlar. Sonrasında bonoları tahsil edip kendi taahhütlerini yerine getirmeyebiliyorlar. Elbette bunların tamamı dolandırıcı değil ama yaygın olarak görülen bir husus olduğundan ya hiç gitmemek veya gidilirse aldatıcı propagandaya katılmadan, sağlam taahhütleri takip etmek gerektir. Gidildiği takdirde de bu konuda bilgili ve yetkili kimselerin yardımını alarak bu işlere katılmalıdır. Yoksa devremülk sistemi yazlık ihtiyacının makul şartlarda giderildiği faydalı bir sistemdir.
Doğrusu, malikler tarafından seçilmiş yönetim kurulu tarafından yönetilir, kararlar kat malikleri kurulu toplantısında alınır, el değiştirme tapu devri sureti ile olur yani Kat Mülkiyeti Yasası hükümleri uygulanır. Yeter ki kötü niyetli kimselerin eline geçmesin.