Ben yetim maaşı ile geçinen biriyim. Çok eski tarihlerde yapılmış harap bir evde oturuyorum. Bana kira tespit davası açmışlar ve 25.000 TL aylık kira istiyorlar. Mahkeme buna karar verir mi? Karar verirken benim gelirimi göz önüne alır mı? S.D.
* * * * *
Okuyucumun soruları endişesini gösteriyor. Soruların ekinde bana bir de mahkeme kararı göndermiş. Bu karar endişesini daha da arttırmış ancak bana gönderdiği karar “tensip kararı” yani dava ilk açıldığında davanın kabulüne ve yapılması gereken işlemlerin karar altına alındığı belge. Yani mahkemenin nihai kararı değil. Dolayısıyla endişe edecek bir durum henüz ortada yok.
* * * * *
Kiranın tespiti için daha duruşma yapılacak. Bilirkişi incelemesi kararı verilecek. Bilirkişi mahalline gelip inceleme yapıp rapor hazırlayacak ve mahkemeye bu vasıfta bir gayrimenkulün rayiç kira değeri hakkında görüş bildirecek. Mahkeme tespit kararına ondan sonra varacak. Mahkeme bu konuda karar verirken bilirkişi raporu ile bağlı değil. Mesela bilirkişi raporuna itiraz vaki olursa belki aynı bilirkişiden ek rapor isteyecek, belki de başka bilirkişi tayin edip ondan rapor alacak. Bitmedi, kabul edelim ki bilirkişilerin raporunu karar vermek için uygun buldu, bu durumda dahi bilirkişilerin tespit ettiği kira bedelinden yüzde 10 ile yüzde 20 arasında bir indirim uygulayacak. Bütün bu safha geçtikten ve karar verildikten sonra da, karara karşı olan taraf Bölge Adliye Mahkemesi’ne başvuruda bulunup kararın kaldırılmasını isteyebilecek. Yani daha olayın başındasınız, önünüzde daha bir süre var. Ancak bütün bunlar olurken ve evinizin yeni dönem kira bedeli belirlenirken sizin gelir durumunuz düşünülmeyecek. Sadece kiralık bu yerin getirebileceği kira bedeli hesaplanacak ve ona göre karar verilecek. Yani sizden 25.000 TL kira istenildi diye mahkemeden de bu rakam olarak kiraya karar verilecek gibi algılamayın. Karar bilirkişi incelemeleri ve hakimin görüşü ile belirlenecek.