Ufuk TarhanBelki de 5G'ye geçemeden 6G'ye zıplayacağız

HABERİ PAYLAŞ

Belki de 5G'ye geçemeden 6G'ye zıplayacağız

GSM teknolojisinin gelişimini, bağlantı hız ve kalitesini, farklı kabiliyetlerini 1G, 2G, 3G, 4G, 5G ve şimdilerde sıkça bahsi geçen 6G şeklindeki rakam ve harflerle takip ediyoruz.

‘G’, Generation – Nesil için kullanılıyor. Her bir nesil, bizleri bir öncekinden daha hızlandırıyor, daha fazla iş yapma becerisi ile donatıyor. Hiç kuşku yok ki mobil, akıllı tüm cihazlarla birlikte hayatımızın neredeyse su, hava, gıda gibi vazgeçilmez gereklilikleri arasında yer alıyor. Bu harf ve rakamların kısa açıklamalarına ve hangi yıllarda hayatımıza girdiğine dair hatırlatma amaçlı bir özet yapmak istiyorum.

Haberin Devamı

Belki de 5Gye geçemeden 6Gye zıplayacağız

1980’LER: 1G > ANALOG

Sadece sesli haberleşmeyi sağlayan ilk nesil.

1990’LAR: 2G > DİJİTAL

Buna şimdiki GSM sisteminin temeli de diyebiliriz. İlk dijital, yani sayısal haberleşme sistemidir.

2000’LER: 3G > MULTI-MEDIA

Akıllı telefonlarla kullanılmaya başlayan, multimedya dediğimiz ‘ses-data-görüntü’ transferi ve görüntülü konuşma olayımız 3G ile mümkün olmuş, mobil cihazlardan web tarayıcılara erişim, online oyun uygulamalarının yolu 3G ile açılmıştır. Hız, 168 Mbps’lere kadar çıkmıştır.

2011: 4G > ULTRA GENİŞ BANT

Bu teknoloji ile kesintisiz ve HD video transferi, HD görüntülü konuşma, HD ve 3D oyun uygulamaları çalıştırmak ve çok yüksek hızda dosya transferi yapmak mümkün hale gelmiştir.

Sonra 5G’yi beklemeye başladık. 5G’den umulan çok çok çok daha hızlı bağlantı. Artık hepimiz o kadar internete, sosyal medyaya, oyunlara, iş için yapacaklarımıza bağımlıyız ki çok daha yüksek hıza, çok daha fazla veri iletme kapasitesine ihtiyacımız var.

5G VE 6G BİZE BAŞKA NE SAĞLAYACAK?

Uzmanlar tarafından 5G teknolojilerinde indirme hızlarının bugüne kıyasla en az bin kat yükseleceği belirtilirken veri transferindeki gecikmelerin de minimum düzeye inmesi bekleniyor. Bu düşüş sayesinde doktorlar, robotik teknolojilerin de yardımıyla başka bir yerdeki hastayı ameliyat edebilecek.

Her ortamdan kesintisiz iletişim kurulabilecek. 5G teknolojileri sayesinde enerji kullanımı ve şehircilik gibi alanlarda da önemli tasarruflar sağlanacak. 6G teknolojisiyle ise yapay zeka ve robotik alanlarının gelişmesi hızlanacak. 6G sayesinde insanların ve nesnelerin yapay zeka ile etkileşimi, otonom araçlar, uzaktan yapılan ameliyatlar gibi pek çok konuda çığır açacak bir süreç yaşanacak.

Haberin Devamı

5G KULLANAN ÜLKELER HANGİLERİ?

5G için ön saflarda ilerleyen, uygulamalara ve testlere başlamış olan halen en hızlı bağlantıya erişmiş, büyük şehirlerde kullanıma geçmiş öncü ülkeler; Çin, Amerika, Güney Kore, Japonya, İngiltere, İspanya, Kanada, Avustralya, Suudi Arabistan, İtalya, Fransa, Tayvan, Kuveyt, İsviçre, Hong Kong, Hollanda. Kuşkusuz Rusya’da da alt yapı çalışmaları ve testler hayli ilerlemiş durumda ancak resmen kullanıma geçildiğinde dair bir bilgiye rastlamadım. Ülkemizde ise durum belirsiz. Operatörler “Biz hazırız” diyorlar ancak Türkiye 5G’ye ne zaman geçecek henüz net değil gibi duruyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder