COVID-19 sonrası dünya bambaşka olacak, hatta “Olmaya başladı” diyoruz. İşte bu hengamede magazin haberi gibi bakıp, geçiverdiğimiz bu sağdaki fotoğraf geleceğin neye benzeyeceğine dair önemli işaretlerden birini yansıtıyor...
Fotoğrafta Finlandiya Başbakanı’nı, Eğitim, Ekonomi ve İçişleri Bakanlarını görmektesiniz. Finlandiya bir cumhuriyet, Avrupa Birliği (AB) üyesi. Başkenti Helsinki. 5,5 milyon nüfusu var. Ulusal dilleri Fince ve İsveççe. Büyük çoğunluğu iyi derecede İngilizce konuşuyor. Kuzey Avrupa’da ve Baltık Denizi bölgesinde yer alıyor. Komşuları Rusya (doğuda), Norveç (kuzeyde), İsveç (batıda) ve Estonya (güneyde). Yüz ölçümü toprakları ve iç gölleri ile beraber 338.432 kilometrekaredir. Para birimi euro.
Ufacık bir ülke. Hangi medeniyet, iyilik, güzellik parametresine baksak, başı çekiyor. Özgürlükte, kapsayıcılıkta yani ‘diversity’ denen konuda müthişler. Kadın erkek eşitliğini çoktan aşmış hayvanlara, bitkilere, masaya, sandalyeye bile eşitlik, özgürlük ölçüsünde fikren gelişmiş, neredeyse bu konularda dünyanın en iyisi olmuş durumdalar.
2019’daki Parlamento seçimlerinden sonra yüzde 47’si kadınlardan oluşan bir kabine kurup, başbakan dahil en önemli dört bakanlığa hem de daha 30’larının başlarındaki genç kadınlar yerleşince, tüm dünyanın odağı haline geldiler. Şu anda fotoğraftaki hanımefendilerden biri görevde değil, ancak durum hâlâ tüm dünya için geleceğe dair önemli bir gösterge.
PANDEMİDE KADINLARIN YÖNETTİĞİ ÜLKELER DAHA BAŞARILI
Pandemide bir kez daha gündeme geldiler, çünkü kadınların yönetimde olduğu ülke insanları ve ekonomileri daha az hasar aldı. Onlarla beraber, Angela Merkel’in Almanya’sı, Jacinda Ardern’in Yeni Zelanda’sı da erkek egemen yönetimli ülkelerden çok daha hızlı, etkin önlemlerle, kamuoyunun nabzını ellerinde tutma becerileriyle, soğukkanlılıklarıyla dünya medyasında örnek gösterildi. Kısacası dünya gelişmişlik endekslerinde kadınların, eğitimin ve sivil toplum hareketlerinin güçlü olduğu toplumlarda işler daha iyi gidiyor gibi görünüyor.
KİMMİŞ BU KADINLAR?
Sigrid Andersson
Eğitim Bakanı
1987 Turku, Finlandiya doğumlu. 2019’da Eğitim Bakanı olarak atandı. 17 Aralık 2020’den beri ebeveynlik izninde, bir kız çocuk annesi. 2021 yazında bakanlık görevine dönmesi planlanıyor. Andersson’un babası, sanatçı Jan-Erik Andersson ve annesi gazeteci Siv Skogman. 2010 yılında siyaset bilimi alanında lisans derecesi ile mezun oldu. Uluslararası İnsan ve Mülteci Hakları Hukuku konusunda derinleşti. Tüm okul hayatı boyunca politika ile iç içe olan Andersson, daima öğrenci örgütlerinde aktif görev aldı. Koyu bir sosyalist.
Katri Briitta Ilona Kulmuni
Ekonomi Bakanı ve Başbakan Yardımcısı
1987 Tornio, Finlandiya doğumlu. Lapland Üniversitesi’nden Sosyal Bilimler Yüksek Lisansı derecesiyle mezun oldu. 2015’te Finlandiya Parlamentosu’na girdi. 2019’da Ekonomi Bakanı seçildi. Kulmuni, 5 Haziran 2020’de, iki bakanlığına fatura edilen 56.203 euro’ya medya eğitimi verildiğinin ortaya çıkması üzerine Maliye Bakanı ve başbakan yardımcılığından istifa etti. 2020 Haziran’da, Kulmuni’nin yerine Maliye Bakanı olarak eski Başbakan ve Merkez Bankası Başkanı Matti Vanhanen seçildi. Kulmuni’nin özel hayat detayları internette yok denecek kadar az.
Sanna Mirella Marin
Başbakan
1985 Helsinki, Finlandiya doğumlu. Sosyal Demokrat. 10 Aralık 2019’dan beri Finlandiya’nın başbakanı. Daha önce de Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı idi. Dünya’nın ve Finlandiya’nın en genç fakat ilk değil, üçüncü kadın başbakanı. Marin, 2017 yılında Tampere Üniversitesi’nden İdari Bilimler Yüksek Lisansı ile mezun oldu. 2006 yılında Sosyal Demokrat Gençlik’e katıldı ve 2010-2012 yılları arasında Başkan Yardımcılığı yaptı. Marin’in ebeveynleri aynı cinsiyetten (iki kadın). Tek çocuk ve ailesinde üniversiteye devam eden ilk kişi.
Maria Karoliina Ohisalo
İçişleri Bakanı
1985 Helsinki, Finlandiya doğumlu. Çocukluğunda anne ve babası genellikle işsiz olduğu için yoksulluk içinde büyüdü, hatta bir yıl barınakta yaşadı. Babasının alkol sorunu nedeniyle ebeveynleri ayrıldı. 2004 yılında Mäkelänrinne Spor Lisesi’nden mezun oldu. 2011 yılında Helsinki Üniversitesi’nden sosyal bilimler alanında yüksek lisans derecesi aldı. 2017 yılında Doğu Finlandiya Üniversitesi Sosyal Bilimler Bölümü’nde sosyoloji alanında doktora yaptı. Doktora çalışmasını tamamlayabilmek için Sosyal Uzmanlık Merkezi’nden gıda yardımı ve uzun süreli evsizlik desteği aldı.
VE O DA PERDEYİ ARALADI
Kamala Harris
ABD’nin seçilmiş başkanı Joe Biden’ın yardımcısı
20 Ekim 1954 yılında Oakland, Kaliforniya, ABD’de doğdu. Jamaikalı bir baba ve Hindistan kökenli bir annenin çocuğu. 56 yaşındaki Harris, ABD’nin ilk kadın, siyahi ve Asya kökenli başkan yardımcısı ve avukat. Üniversite eğitimini, ABD’de genellikle Afrika kökenlilerin gittiği Howard’da aldı. 2003 yılında San Francisco bölge savcısı oldu. Bu göreve gelen ilk siyahi ve Asya kökenli kadın. Yıl 2021, şimdiden yeni nesil kadın politikacıları ve geleceğin dünya liderleri prototiplerini görmeye başladığımız yıldayız. Gerisi gelecektir. Kızlar hazırlanın…