Verda ÖzerKadın olarak kadınlara güveniyor musun?
HABERİ PAYLAŞ

Kadın olarak kadınlara güveniyor musun?

Tabii ki kadınların hayatın her alanında var olması yaşamsal önemde. Ama bunun olabilmesi için önce kadınların kadınlara güvenmesi gerekiyor. Daha kadınlara inanmayan, kadınları birçok mesleğe layık bulmayan ve farkında olmadan da olsa erkekleri üstün gören kadınlardan oluşan bir ülke, zayıf kalır. Tam da bu yüzden en çok da kadınlara güvenen ve el uzatan kadın liderlere ihtiyacımız var. Bugün sayfamda işte böyle bir kadın var: Teknolojide Kadın Derneği Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Zehra Öney.

Kadın olarak kadınlara güveniyor musun

TEKNOLOJİDE GELECEĞİN LİDERLERİ

Haberin Devamı

Zehra Öney, teknoloji sektörünün gelecek liderlerini yetiştiren Teknolojide Kadın Derneği’ni (Wtech) 4 yıl önce kurmuş. “Daha önce teknoloji şirketinde yöneticiydim. Sonra kendi işimi kurup yine teknoloji alanında üretici oldum. O dönem teknolojiye tamamen erkek işi olarak bakılıyordu, kadınla yan yana görülmezdi. Google’ın akıllı gözlüğü bile ilk zamanlarında kadın sesini tanımıyor, komut almıyordu!” diyor. Dolayısıyla kadınları teknolojiye ve üretime kazandırmak amacıyla harekete geçmiş. Derneği 161 kurucu üyenin desteğiyle kurmuş. Bu üye kurumları temsil edenlerin yüzde 60’ı da kadın yöneticilerden oluşuyor. Ancak dernek sadece kız öğrencilere eğitim vermiyor. Yetenekli olan tüm gençleri desteklerken, sektörde cinsiyet kalıplarını kırarak fırsat eşitliği sağlamaya çalışıyor.

Kadın olarak kadınlara güveniyor musun

100’ÜNCÜ YILDA 100 LİDER

Zaten tam da bu hedefe yönelik Cumhuriyet’in 100. yılında önemli bir projeye imza atmışlar ve “Teknolojinin Lider 100leri” programıyla yüzde 80’i kadınlardan oluşan gençlere ücretsiz eğitim vermişler. 4 aylık program sonunda 1 Temmuz’da 189 öğrenci sertifika almış. Yüzde 70’i Anadolu’dan katılan öğrenciler bir yandan da onları destekleyen kurumların sağladığı mentörlerden sosyal beceri eğitimleri almış. Mentörlerin CEO seviyesinde yöneticiler olduğunu ekleyelim. Teknolojide Kadın Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Banu Arıduru sosyal eğitimi özellikle önemsiyor. “Onlarda ‘ben bu programa seçildim’ yerine ‘ben bu programı seçtim’ duygusunu yaratarak özgüvenlerini yükseltmeyi, böylelikle hayat boyu kendi hayatlarına liderlik etmelerini sağlıyoruz” diyor.

Haberin Devamı

İSTİHDAMA KATILDILAR

Derneğin en büyük başarısı ise bu gençleri hızla iş hayatına sokması. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ile kurdukları akademide eğitim alan 2 bin 500 gencin yüzde 93’ü program biter bitmez hemen istihdama katılmış. Yüzde 3’ü de girişimci olmuş. Bugüne kadar ise tam 30 şirketle eğitim gerçekleştirmişler. “2023’te sertifika alan gençlerimiz 6 bini buldu. Bu yıl sonunda 11 bine ulaşacağız. Eğitim programlarımıza katılan gençlerimizin sayısı 100 bine ulaştığında ise Türkiye’yi dünyada teknolojide öne çıkaracak noktaya geleceğimizi düşünüyorum. Bu gençler arasından çıkacak girişimciler yeni unicorn’lar (1 milyar dolar değerine ulaşan şirket) olacaklar” diyerek nihai hedeflerini anlatıyor Zehra Öney.

Kadın olarak kadınlara güveniyor musun

Zehra Öney - Verda Özer

NİTELİKSİZ İŞLERDELER

Bu eğitimin teknoloji alanında verilmesi ise özellikle önemli. Zira ülkemizde genel olarak kadın istihdamının düşük olmasının yanı sıra, bir diğer büyük sorun da kadınların çok büyük bir kısmının niteliksiz işlerde çalışması. Zaten tam da bu yüzden genç kadınlar eğitimde tercihlerini buna göre yapıyorlar. Mesela geçen yıl kadın üniversite mezunlarının sadece yüzde 9’u mühendislik okumuşken, bu oran erkeklerde yüzde 30. Hem nitelikli iş bulamayacaklarını düşündükleri için, hem de iş yerlerinde nitelikli kadın eleman talebi gitgide düştüğü için belli ki genç kadınlar ona göre seçim yapıyorlar. 2’ncisi; bu proje cinsiyet rollerini yıktığı için çok değerli çünkü kadınların iş yaşamına girmesinin önündeki en önemli engel zihinsel kalıplar.

Haberin Devamı

* * * * *

Unutmayalım ki kadınla erkeğin toplumsal yaşamın tüm alanlarına tam ve eşit olarak katılmaları, hem şirketlerde hem toplumda refahı arttırır. Güçlü, sürdürülebilir ve kapsayıcı kalkınma için kadının çalışma hayatında hak ettiği yeri alması olmazsa olmaz.

KENDİNE GÜVEN!

En başa dönecek olursak: Maalesef biz kadınlar kendimize güvensiz büyütülüyoruz, bu nedenle diğer kadınlara da güvenmiyoruz. Güvenemiyoruz. Tam da bu yüzden kadın liderlerin erkek-egemen sektörlerde öncülük etmeleri hayati önemde. Pilotluktan TIR şoförlüğüne, araba tamirciliğinden yazılımcılığa, kadınların az göründüğü alanlarda onlara çok iş düşüyor. İnanın her şey bir kadının kendine güvenmesiyle değişiyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder