Verda ÖzerSürdürülebilir aşk

HABERİ PAYLAŞ

Sürdürülebilir aşk

Her şeyi hızla ve hunharca tükettiğimiz bir çağdayız. Sadece dünya kaynaklarından bahsetmiyorum. Kavramların da içini boşaltıp hızla tüketiyoruz. Hiçbir şeyi özümsemeye, özlemeye, beklemeye, sabretmeye, yavaşlamaya vaktimiz yok. Gözlerimizi alamadığımız sosyal medya, ellerimizi çekemediğimiz cep telefonları ise bu hızlı tüketim döneminin lokomotifi elbette. Bir kitap okumaya, bir film izlemeye bile mecalimiz yok. Dikkatimiz hep orada, dışarıda. Gözümüzün önünden hızla akan görseller ve her yerden sürekli yağan malumat, bilginin bile içini boşalttı. Yaşanan ilişkiler de ister istemez bu hızlı tüketim ağının kurbanı. Dolayısıyla gerçek bağlar kurmak hiç olmadığı kadar zorlaştı. Herkesin çok mutlu ve çok güzel görünme çabası içinde olduğu sosyal medya âleminde; ne gerçek, ne masal birbirine girdi. Görünenin arkasında hangi gerçekliğin olduğunu anlamak ne mümkün.

Haberin Devamı

Sürdürülebilir aşk

SEVGİLİLER GÜNÜ

Hızla yaklaştığımız 14 Şubat Sevgililer Günü de işte bu hızlı tüketim döneminin en önemli simgelerinden biri bugün. O gün pompalanan kırmızı kalp temalı alışveriş çılgınlığı, aşk kavramının içini iyice boşalttı. “Dostlar alışverişte görsün aşkları”ndayız artık. Şükür ki aşkın yozlaşmasına başkaldıran ve hakikatte ne olduğunu sorgulayıp sadece kadın-erkek ilişkisini değil, yaşamın bütününü kapsadığını ve hakikatin ta kendisi olduğunu ortaya koyan birileri var: Aşk360 (Love 360). 16 yıldır her şubat ayında düzenlenen “Uluslararası 360 Dereceden Aşk Festivali” bu yıl da bu hedefle ve bu sefer “Masal mı Gerçek mi?” temasıyla bu konuya en çok yakışacak mekân olan İstanbul’da düzenleniyor. “Aslında bize dayatılan Sevgililer Günü çılgınlığını protesto etmek için işe başladık. ‘Aşk’a, elinden alınan itibarını iade etmek istedik ve ‘Aşk tek bir gün kutlanamaz’ diyerek 1 ay boyunca –bundan sonrasında ise 365 güne yayarakkonuşulmasını hedefledik. ‘Aşk’ın, âşıklar edebiyatının, ‘komşusu açken tok yatamama’ felsefesinin damga vurduğu Anadolu topraklarından dünyaya hakiki aşk kavramının yayılmasını amaçladık. Tüm dünyanın şubat ayı boyunca bu festivale akın etmesini istiyoruz” diyor küratör, tasarım yöneticisi ve festivalin yaratıcısı Işık Gençoğlu.

Haberin Devamı

Sürdürülebilir aşk

İSTANBUL’A ÇOK YAKIŞTI

Peki ‘Aşk’ nasıl olur da bir festivalde ele alınır? “Aşk’ı merkeze koyarak sanat ve tasarım aracılığıyla iyilik-doğruluk ve güzelliğin konuşulduğu, görünür kılındığı, kültür-sanat aktörlerinin akın ettiği büyük bir tasarım, yaşam festivali bu. Ki biz bu bir ‘İstanbul Kent Festivali’ olsun istiyoruz. Sonrasında belki başka şehirlere, ülkelere taşınacak bir festival” diyerek cevaplıyor Işık Gençoğlu. Tüm şehirde toplu taşıma araçlarında ve dev LED ekranlarında festivali milyonlara duyuracaklarını söylüyor.

Sürdürülebilir aşk

MASAL MI GERÇEK Mİ?

Bu yılki “Masal mı Gerçek mi?” teması nereden çıktı peki? Zira daha önceki yıllarda çoğunlukla orman yangınları, deprem gibi kitlesel felaketler damgasını vurmuş bu etkinliğe. “Çünkü içinde yaşadığımız bu çağda gerçekle masal, hakikatle kurgu öyle birbirine karıştı ki, bence bu asrın en büyük felaketi. Büyüklerimizin aktardığı o eski samimi hikayeler şimdi bize masal gibi geliyor. İnanmakta zorlanıyoruz. Hakikatten çok uzaklaştık. Tam da bu yüzden sizleri hatırlamaya çağırıyoruz. Düşünmeye, sorgulamaya, yavaşlamaya davet ediyoruz. ‘Aşk’ın gerçek anlamı olan ‘birlikte yaşama, birlik’ hissini gündeme getiriyoruz” cümleleriyle bu yılın felsefesini anlatıyor Işık Hanım.

Haberin Devamı

ÇORBADA AŞKIN OLSUN

15 yıldır 110’dan fazla etkinliğe, 10 binden fazla esere ve tasarıma, binlerce kültür sanat profesyoneline ev sahipliği yapan festival, bugüne kadar 10 milyondan fazla kişiye ulaşmış. Bu yıl 8-29 Şubat tarihleri arasında da birçok sergi, söyleşi, film gösterimi, konferans düzenlenerek çok farklı disiplinlerden uzmanlar bir araya gelecek. Örneğin “Aşkı Konuşanlar Konferansı”nda Bin Yaprak Oluşumu’nun kurucusu Melek Pulatkonak, Yanındayız Derneği Başkanı Selen Okay Akçalı, Koç Üniversitesi Psikiyatri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bedirhan Üstün gibi isimler konuşacak. Yazar, seslendirme sanatçısı ve yapımcı Arkın Çelik moderatörlüğünde tüm yıl “Etki 101” sohbetleri gerçekleşecek. Şubat ayı boyunca her cumartesi “O Her Yerde Sohbetleri”nde manevi hayatı besleyecek isimler bir araya gelecek. Prof. Dr. Itır Erhart ev sahipliğinde Lover’s Bazaar, yüzde 100 yerli tasarımcı ve üreticilerin markalarını öne çıkaracak. Marka elçisi Özkan Binol’un koordinatörlüğünü üstlendiği Love-up Film Kuşağı’nda da tiyatro oyunları sergilenecek. Ayrıca tanınmış şefler festival temasından yola çıkarak hazırladıkları özel menüleri “Aşkın Damakta Kalan Tadı” etkinliğiyle sunacaklar. 14 Şubat’ta ise festivalin ruhuna yaraşır bir şekilde, Çorbada Tuzun Olsun Derneği ile birlikte Taksim Meydanı’nda çorba dağıtılacak. Son bir not: Festival; Sevgililer Günü’nün simgesi olan kırmızı kalp yerine, birbirine doğru başını eğen iki insanı gösteren dairesel (insanın gelişiminitekamülünü simgeleyen) bir logo kullanıyor. Ben şimdiden o dairedeyim!

Sıradaki haber yükleniyor...
holder