Bronzlaştırıcı Burun Spreyleri Güvenli mi?
TikTok’ta trend olan "içten bronzlaşma" sağladığını iddia eden bronzlaştırıcı burun spreyleri aslında hiç de güvenli değil.
Amacı yıl boyu ışıltısını korumak olan herkes için kış ayları “kendi kendine bronzlaşma” rutinlerini araştırarak geçer. Sahte bir parıltı elde etmekle ilgili en son trend ise bronzlaştırıcı burun spreyleri. Evet, bunu doğru okudunuz.
TikTok’ta popüler hale getirilen trend, artık hem güzellik meraklılarının hem de sağlık uzmanlarının dikkatini çekiyor. Ancak pek de olumlu bir şekilde değil. Bu formüller, belli ki kontrolsüzce oluşturuluyor ve cilt için ileriye dönük olarak tehlike oluşturabilirler.
Bronzlaştırıcı burun spreyleri nelerdir?
Bronzlaştırıcı burun spreyleri, şişe biçiminde yerleştirilmiş bronzlaşma solüsyonlarıdır ve buruna püskürtülmesi amaçlanmıştır. Vücudun cilt ve saç rengini belirleyen pigment olan melanin üretmeye teşvik eden melanotan adı verilen bir bileşen içerirler.
Huffington Post’ta konuşan Element Medical Aesthetics'in kurucusu Merry Thornton, "Melanotan; doğal olarak oluşan melanosit uyarıcı hormona benzer bir insan yapımı kimyasaldır" diyerek açıklıyor ana kimyasalı. TikTok kullanıcıları, melanotanı bronzlaşma için ünlendirmiş olsa da, penis ereksiyonunu uyarmanın bir yolu olarak da uzun zamandır analiz ediliyor.
Bu yapay hormon tipik olarak yasadışı bir şekilde bulunuyor. Üzerinde yeterli test yapılmadığı için yan etkilerinin mide bulantısı, kızarma, kan basıncında değişiklik ve baş ağrıları olabileceği biliniyor. Thornton, "Buruna sıkılan melanotan cilt rengi ile birlikte benleri ve çilleri daha koyu hale getirebilir hatta ileride cilt kanserine bile yol açabilir” diyor.
Hatırlarsanız Amerikan Dermatoloji Akademisi, cilt kanserinin yaşamı en tehdit eden formu olan melanom riskinin, bronzlaşma kabinleri ile arttığını belirlemişti.
Daha güvenli bronzlaşma alternatifleri var
Neyse ki, kozmetik olarak kendi kendine bronzlaştıran losyonlarda ve spreylerde (burun spreylerinde değil) melanotan maddesi yok. Çoğu bronzlaşma solüsyonunda kullanılan ana bileşen dihidroksiaseton veya DHA. DHA, derideki proteinlerle etkileşime girdiğinde melanoidinlerin oluşturuyor. Bunlar, bronz bir görünüm vermek için cildin en yüzeysel tabakasında (stratum corneum) biriken kahverengi renkli pigmentler yaratıyor. Ve DHA, stratum corneum'un ötesinde vücuda emilmediğinden, topikal olarak kullanıldığında güvenli bir seçim.
Açık konuşmak gerekirse, Dünya Sağlık Örgütü onaylı olmayan bir bileşeni solumak hiçbir uzman tarafından önerilmez. Ve elbette, herhangi bir süre güneşte kalmak melanom riskinizi artırır.