Covid 19 gösterdi ki güçlü bağışıklık sistemi sağlığın ve uzun yaşamın anahtarı rolünde. Her fonksiyonun düzenli çalışabilmesi için her yaşta özellikle D Vitaminini ihmal etmemek gerekiyor.
İnsan vücudunu muhteşem bir fabrika gibi düşünmek gerekiyor. Vücudumuz dakikada 650 reaksiyon üretiyor. Gün içinde cereyan eden on binlerce, belki milyonlarca reaksiyonun ise yaklaşık 700-800 tanesine D vitamininin katkısı oluyor. Eğer D vitamini seviyeniz düşükse, saçınızın dökülmesi, tırnaklarınızda çizgi oluşumu, moralinizin düşüklüğü, enerjinizin azalması ve sinir katsayınızın yerlerde olması gibi durumlar oluşabiliyor.
Bebeklik döneminden itibaren bağışıklığı güçlendirmeye dikkat edilmesi gerektiğini belirten 50 yıllık deneyimli Eczacı Mehmet Müderrisoğlu, insan vücudundaki fonksiyonların düzenli çalışabilmesi için doğumdan itibaren her yaşta mutlaka D vitamini alınmasını öneriyor.
Bağışıklığımızı güçlendirmek neden önemli?
Bağışıklık sistemi, bizi enfeksiyonlara karşı koruyan sistemimizdir. Bağışıklık sistemi düşük olduğu takdirde, insan vücudu gücünü kaybeder, kişilerde Koronavirüs ve gribal enfeksiyonların da dahil olduğu enfeksiyon hastalıklarına yakalanma ve bu hastalıkları ağır şekilde geçirme riski önemli ölçüde artar.
Güçlü bağışıklık sistemi ile D vitamini arasında nasıl bir ilişki bulunuyor?
Bağışıklığı güçlendirmek için sağlıklı beslenmek, spor yapmak ve stresten uzak durmak çok önemli ama bunların yanında özellikle vücudun yeterli D vitamini depolaması da gerekli. TURDEP’in araştırmasına göre Türkiye’de her 10 kişiden 9’unda D vitamini eksikliği bulunuyor. Bu yüzden de özellikle güneş ışınlarından yeteri kadar faydalanamadığımız şu günlerde mutlak surette D vitamini takviyesi alınması gerekiyor.
Hangi besinler D vitamini içerir?
D vitamininin en önemli kaynağı güneştir; ancak bulunduğumuz coğrafi konum, yaşam şartları ve içinde olduğumuz kış ayları nedeniyle güneşten yeteri kadar yararlanamıyoruz. Besinlerden ise D vitaminini günlük dozda alabilmek uygulanabilir ve sürdürülebilir değildir. Dolayısıyla doktor tavsiyesi ve takviye yoluyla D vitamini takviyesi kullanılmasını öneriyoruz.
Çocuklarda D vitamini kullanımı ve önemi hakkında bilgi verir misiniz?
D vitamini çocuklarda normal büyüme ve kemik gelişimi için gereklidir ve bağışıklık sisteminin normal fonksiyonuna katkıda bulunur.
Çocuklar ne zamandan itibaren D vitamini takviyesi almaya başlamalı ve dozu nasıl belirlenmeli?
Bütün bebeklere doğumdan itibaren, 1 yaşına kadar günde 400 ünite D vitamini öneriyoruz. Zaten ülkemizde 2005 yılından beri "Sağlık Bakanlığı D Vitamini Destek Programı" çerçevesinde bütün bebeklere yaşamın ilk gününden itibaren D vitamini kullanılması öneriliyor.
Çocukta D vitamini eksikliği olduğunu akla getirecek hangi belirtiler/şikayetler ortaya çıkabilir?
Yapılan son çalışmalar D vitamini eksikliğiyle; raşitizm, immün sistemi zayıflığı, tip 1 diyabet, bağırsak hastalığı, duygu-durum bozuklukları, kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon ile ilişkili olduğunu göstermektedir. Üst solunum yolu enfeksiyonları, besin alerjileri, astım gibi rahatsızlıklar da düşük D vitamini düzeyleri ile ilişkilendirilmiştir.
D vitamini eksikliği belirtileri nelerdir?
D vitamini temel kaynağı güneş ve besinlerdir. Bu nedenle özellikle kapalı ortamda çalışanlar, açık tenliler, yaşlılar ve beslenme bozukluğu olan kişilerde D vitamini eksikliği görülebilir. D vitamini eksikliği olan kişilerde; yorgunluk, halsizlik, kemik ve eklem ağrıları, değişken ve depresif ruh hali, sık sık enfeksiyon geçirme, sürekli üşüme, tırnak ve saç dökülmesi gibi belirtiler görülebilmektedir.
D vitamininin fazla alınması zararlı mı?
Her şeyin fazlası zararlıdır, buna vitaminler de dahil. Kandaki ideal D vitamini düzeyi 30 ng/ml ve üzerinde olmalıdır. 20-30 ng/ml arası yetersizlik olarak kabul edilirken, 20 ng/ml ve altı ise eksiklik olarak tanımlanmaktadır. Bu nedenle, günlük D vitamini ihtiyacı kişilerin kanındaki D vitamini düzeyine göre belirlenir. Çünkü, D vitamini takviyesi fazla alındığında ve kandaki düzeyi önerilenin üzerine çıktığında toksik etki yaratabilir.
D vitamini eksikliği olan bireylere ne önerirsiniz?
D vitamini yüklemesi yapmak genelde yanlış bir metottur. Oysa zamana yayarak belli bir disiplin altında D vitaminini yükseltmek hem daha doğru hem de T.C. Sağlık Bakanlığı’nın desteklediği bir yöntemdir. Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği tarafından, günlük idame dozu 1500-2000 IU, maksimum zarar vermeyen doz ise 4000 IU olarak saptanmıştır.
D vitaminini hangi formda kullanmak daha doğru olur?
D vitamini damla, kapsül, ampul ve sprey olarak kullanılabilmektedir. Son dönemde, sprey formatının kullanışlılığı nedeniyle çok daha fazla tercih edildiğini görüyoruz. D vitamini kaynakları bitkisel yollardan elde edilebildiği gibi, koyun yünü yağı (lanolin) ve sentetik içerikler de içerebilir. Algler çok daha temiz, saf ve çevreye duyarlı bir D vitamini kaynağıdır. Bu süreçte her gün kullanılan bir üründe doğal olanı kullanmak daha sağlıklı olacaktır.
Alg’lerden üretilen ürünlere dikkat çekiyorsunuz değil mi?
Koronavirüs nedeniyle izole yaşamaya alıştığımız bugünlerde güneşten uzak kalma, artan stres ve kış şartlarının etkisiyle, pek çoğumuzun D vitamini seviyelerinde düşüş yaşanıyor. New Life Natur D3 Spray gibi ürünler artık hayatımıza dahil olmalı. D vitamini takviyeleri çoğunlukla koyun yünü yağından elde ediliyor. D3 vitamini Natur D3 Spray ise yaklaşık iki bin yıldan uzun süredir besin kaynağı olarak ve çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan ‘alg’den üretiliyor.