'Veteriner hekimlik yapısı sağlam temele oturtulmalı'
'Veteriner hekimlik yapısı sağlam temele oturtulmalı'
ANKARA, (DHA) - TÜRK Veteriner Hekimler Birliği (TVHB) Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, Türkiye’de veteriner hekimlik yapısının sağlam temellere oturtulması gerektiğini belirtti.
Türkiye’de veteriner hekimlik eğitim ve öğretiminin başlamasının 177. yılı dolayısıyla Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nde tören düzenlendi. Törende konuşan TVHB Merkez Konseyi Başkanı Eroğlu, veteriner hekimlik yapılanması ve kurumsallaşmasına ilişkin önemli uyarılarda bulundu. Türkiye’de ilk kez 1842 yılında üç yıllık 'Askeri Veteriner Okulu' açıldığını, 7 yıl sonra da eğitim süresinin 4 yıla çıkartıldığını hatırlatan Eroğlu, askeri bir veteriner hekim olan Mehmet Ali Bey tarafından 1889 yılında sivil veteriner okulunun eğitim ve öğretim hayatına başladığını aktardı. 1933 yılında 'Baytar Fakültesi' adıyla Ankara’ya taşınan okulun isminin 1937 yılında Veteriner Fakültesi olduğunu ve eğitim süresinin 5 yıla çıkarıldığını kaydeden Eroğlu, Türkiye’nin veteriner hekim eğitim ve öğretimi alanında, çok ciddi bir kültür ve birikim kazandığını söyledi.
'MESLEKTAŞLARIMIZA ÇOK ŞEY BORÇLUYUZ'
177 yıllık süreçte Türkiye’de mesleki eğitim ve öğretim alanında çök önemli gelişmeler yaşandığının altını çizen Ali Eroğlu, bu süreçte dünya çapında birçok veteriner hekim bilim adamı yetiştiğini ve önemli buluşlara imza attıklarının altını çizdi. Bu okullarda yetişen veteriner hekimlerin özveri ile haftalarca evlerine uğramadan salgın hastalıklarla mücadele ettiklerini söyleyen Ali Eroğlu, "Meslek büyüklerimiz zoonoz hastalıklara karşı yaptıkları mücadelelerle halkımızın sağlığını korudular. Ülkemizin en ücra köşelerine kadar ıslah hizmetlerini götürdüler. Böylece ülkemizin hayvancılığına ve dolayısıyla insan sağlığına sundukları önemli katkılardan dolayı halkımızın takdirini kazandılar. Yüzbaşı Hüdai, Kemal ve Cemil beyler, Binbaşı Ahmet bey, Adil Mustafa Şehzadebaşı, Şefik Kolaylı, Ord. Prof. Dr. Tümgeneral Süreyya Tahsin Aygün, Mehmet Akif Ersoy, Ziya Gökalp ve daha nice meslektaşımıza yaptıkları hizmetler için çok şey borçluyuz" dedi.
TEŞKİLATLANMA EKSİKLİĞİ
Dünyada gelişmiş ülkelerin, insan, hayvan ve çevre sağlığı alanında veteriner hekimlerin rolü ve önemini kavradıklarını ve veteriner hekimlerin verdiği hizmetlerle ilgili yapılanmalara gittiklerini ifade eden Eroğlu, ancak ülkemizde teşkilatlanma ve veteriner hekimlik otoritesinin oluşturulmasında gerekli adımların bir türlü atılmadığına vurgu yaptı. Ali Eroğlu, veteriner hekimlik hizmetleri ve eğitimi alanında elde edilen onca tecrübeye rağmen Türkiye’de yapılan uygulamalarda eksikler, yanlışlar ve sıkıntılar olduğunu dile getirdi. Kaliteli akademik kadrolar ve gerekli mevzuatlar oluşturulmadan sürekli yeni veteriner fakültesi açılmasının mesleklerine büyük zarar verdiğini ifade eden Başkan Eroğlu, Türkiye’de veteriner hekim otoritesinin tesis edilememesinin de önemli bir sıkıntı olduğunu sözlerine ekledi.