GürsuYenişehirli çiftçinin yüzü 2. el biber çeşitleriyle güldü

Yenişehirli çiftçinin yüzü 2. el biber çeşitleriyle güldü

Paylaş
Yenişehirli çiftçinin yüzü 2. el biber çeşitleriyle güldü

Yenişehirli çiftçinin yüzü 2. el biber çeşitleriyle güldü

Gürhan ADANA/YENİŞEHİR,(Bursa),(DHA)- BURSA'nın Yenişehir ilçesinde hasadına önceki gün başlanan biber çeşitlerinin tüccara ve ihracatçı firmalara satış fiyatı 2,5 liraya kadar çıktı.

Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, ilk hasat bibetlerin her yıl mayıs ayının ilk haftası dikildiğini ve temmuz sonunda toplanmaya başlandığını söyledi. Aktaş, ikinci hasat biberlerin ise haziran ayının sonlarında dikildiğini ve eylül ayının ilk günlerinde toplanmaya başlandığını kaydetti. İlk hasat biberlerin piyasaya sunulduğu günlerde çevre il ve ilçelerdeki biber çeşitlerinin de piyasaya sunulduğunu anlatan Başkan Aktaş, "Aynı günlerde satışı yapılan ilk hasat biberler, ürün bolluğu nedeniyle para etmiyor. Ürün bol olunca, fiyatlar düşüyor. Ancak Yenişehir Ovası'nda iklim ve toprak yapısının uygunluğu sayesinde ikinci hasat biber de yetiştirilebiliyor. Eylül ayının ilk günleri pazara sunuluyor ve ürün azlığı nedeniyle çiftçiye para kazandırıyor" dedi.

ÜRÜN PLANLAMASI KAÇINILMAZ

İlk hasat biber çeşitlerinden beklediği kazancı elde edemeyen çiftçinin ikinci hasat biber kazancından memnun olduğunu ifade eden Aktaş, "Bugünlerde emre, kılsivri ve dolmalık biber çeşitlerinin tüccara ve ihracatçı firmalara satış fiyatı 2-2,5 TL arasında değişiyor. Bu çok iyi bir para. Bu satış fiyatlarının hasadın sona ereceği ekim ayının sonuna değin sürmesini umut ediyoruz" diye konuştu. Çiftçinin, para eden ürünü gelecek yıl daha çok yetiştirmek gibi bir alışkanlığının olduğunu vurgulayan Aktaş, ürün planlaması yapılması gerektiğine dikkat çekti. Aktaş, "İlk hasat ürünlerin satışına başlandığı günler, çevre il ve ilçelerde de başlayan hasat nedeniyle fiyatlar düşük seyrediyor. Yenişehir Ovası'nda ikinci hasat ürün yetiştirilebildiği için pazarda başka bölgelerden ürün bulunmuyor. Bu nedenle fiyat yükseliyor. Öyleyse, Yenişehir Ovası gibi verimli bölgeleri kapsayan bir ürün planlaması yapılıp ekim alanları sınırlandırılmalıdır. İç ve dış piyasanın ihtiyacı kadar ürün yetiştirilmesi teşvik edilmelidir" dedi.

(FOTOĞRAFLI)

Haberin Devamı