Eskişehir’de bir yılda 256 bin kadına ‘Kadın Sağlığı’ eğitimi verildi
Eskişehir’de bir yılda 256 bin kadına ‘Kadın Sağlığı’ eğitimi verildi
DHA
Sarp DEMİRHAN/ESKİŞEHİR, (DHA)- ESKİŞEHİR Valiliği tarafından geçtiğimiz yıl başlatılan ‘Kadın Sağlığı Eğitimi’ projesi kapsamında 1 yıl içerisinde 256 bin 711 kadına ulaştı. Proje değerlendirme toplantısında konuşan Vali Aksoy, “Buradaki temel amacımız, kadınlarımızı daha duyarlı hale getirmek, bilinçlendirmek ve karşılaşılabilecek sorunlar karşısında bilgili bir noktaya taşıyabilmek” dedi.
Eskişehir Valiliği tarafından geçtiğimiz yıl Ekim ayında ‘Kadın Sağlığı Eğitimi’ projesi başlatıldı. Vali Hüseyin Aksoy’un eşi Hülya Aksoy koordinatörlüğünde yürütülen proje kapsamında, Eskişehir ili sınırları içerisinde yaşayan 15-69 yaş grubu arasındaki kadınlara, meme kanseri, normal doğum, menopoz, kades uygulaması gibi konularda eğitim verildi.
Projenin başladığı 24 Ekim 2023 tarihinden bu yana belirlenen yaş grubu arasındaki 342 bin 716 kadından, 256 bin 711 kadına ulaşılarak, kadın sağlığı eğitimi verildi. Çalışmalarda, mobil kanser tarama TIR'ı ile yapılan taramalarda bin 570 kişiye tarama mamografisi, bin 43 kişiye servikal kanser taraması ve bin 405 kişiye ise kolorektal kanser taraması yapıldı.
'SAĞLIK HİZMETİ AÇISINDAN BİRÇOK KONUDA BİLGİLENDİRİLİYOR'
24 Ekim 2023 tarihinde stardı verilen proje kapsamında, geçen 1 yıllık sürecin değerlendirme toplantısı Eskişehir Şehir Hastanesi Başhekimlik Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Değerlendirme toplantısına Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy ve eşi Hülya Aksoy’un yanı sıra AK Parti Milletvekili Ayşen Gürcan, İl Sağlık Müdürü Yaşar Bildirici, protokol üyeleri ve sağlık çalışanları katıldı. Toplantıda konuşan İl Sağlık Müdürü Bildirici, “Biz bu projeyle iki yıl boyunca Eskişehir’de 15-69 yaş arasındaki kadınların tümünü taramayı hedefliyoruz. Şimdi tarama deyince insanın aklına sadece kanser geliyor ama tabi bu projenin içeriği sadece kanser değil. Gebe, lohusa, yenidoğan bakımı, anne sütü, menopoz, kadın şiddeti, akılcı ilaç kullanımı gibi yani aslında bütüncül sağlık hizmeti sunumu açısından birçok konuda kadınlarımız enforme ediliyor” dedi.
'KADIN NEREDEYSE, AYAKLARINA GİDİLEREK EĞİTİM VERİLİYOR'
Toplantıda, projenin 2 yıl olarak planlandığını, sağlık çalışanlarının ile projede görev alan herkesin yoğun gayretiyle bir yıl içerisinde, yüzde 75’lik başarı elde etmenin mutluluğunu yaşadığını açıklayan Vali Aksoy, “Buradaki temel amacımız, kadınlarımızı daha duyarlı hale getirmek, bilinçlendirmek ve karşılaşılabilecek sorunlar karşısında bilgili bir noktaya taşıyabilmek. Kadınlarımızın karşı karşıya kaldığı en önemli kanser türlerinden birisi, meme kanseri. Bu rahatsızlıkta, erken teşhis çok önemli. Erken teşhis yapıldığında yaşam noktasında bunla mücadele etmek ve bunu yenmek mümkün. Bu anlamda bizim temel amacımız, erken teşhis yapılabilme noktasında toplumumuzu, özellikle kadınlarımızı daha duyarlı hale getirmek. Projede fiilen görev yapan ve bunu anlatan bütün çalışanlarımıza tekrar teşekkür ediyorum. Kadın neredeyse, kadınların ayağına giderek onlara bu eğitimi veriyorlar ve bu anlamda sadece salonlara değil, kırsal alanda da, cezaevinde ki kadınlarımıza da, nerede varsa gidilecek, gidiliyor. Bu anlamda kadının olduğu her yere arkadaşlarımız giderek, bu çalışmaları ortaya koyarak anlatımlarını gerçekleştiriyorlar ve toplumumuzda daha farkındalığı yaratan bir boyuta taşımış olmuş olmanın memnuniyetini yaşıyoruz” şeklinde konuştu.
Projede emeği geçen sağlık çalışanlarına, Vali Aksoy tarafından başarı belgelerinin verildiği toplantı, hatıra fotoğrafı çekimin ardından sona erdi. (DHA)
(FOTOĞRAFLI)