Hakim karşısına çıkan eski Başkan Kayalar: Yapılması gereken her şeyi yaptık
Hakim karşısına çıkan eski Başkan Kayalar: Yapılması gereken her şeyi yaptık
DHA
Tolga TAHÇI / İZMİR, (DHA)- İZMİR'in Menderes Belediyesi'ndeki 'ihalelerde usulsüzlük' ve 'rüşvet' soruşturması kapsamında haklarında 12 yıla kadar hapis cezası istenen 6 tutuksuz sanır arasında bulunan eski belediye başkanı Mustafa Kayalar, "Rüşvet almadım. Bize ihbar gelmişti, müdürlerimizle görüşüp kaçak inşaat ihbarına ekiplerimizi yolladık. Şirket yetkilileriyle görüştük. Bize yan taraftaki arsayı alıp emsal fazlalığını gidereceklerini söylediler. Biz de bunu bekledik ama sonuçlanmayınca ekiplerimiz orayı mühürledi. Para cezası kestik, suç duyurusunda bulunduk, tekrar mühürlendi. Yapılması gereken her şeyi yaptık" dedi.
Menderes Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturmada, dosyaya atanan bilirkişi, 2018-2021 yıllarında, toplam 10 çöp toplama ve iş makinesi kiralama ihalesini incelerken 7 ihalede, 'İhaleye fesat karıştırma' suçunun oluştuğunu belirledi. Söz konusu ihalelerde, kamunun 9 milyon 934 bin lira zarara uğratıldığı belirtildi, şüpheliler hakkında gözaltı kararı verildi. Geçen temmuz ayında yapılan operasyonda 28 şüpheli gözaltına alındı. Aynı soruşturmanın devamında elde edilen belgelerin incelenmesiyle Özdere'de inşaatı devam eden 5 yıldızlı otelin imar planına aykırı şekilde yapımına izin verildiği belirlendi. Karşılığında ise Bodrum ilçesinde bulunan 2 villanın aracılar kullanılarak 'rüşvet' olarak verildiği iddiasıyla ilgili Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar, Belediye Meclis Üyesi Ertan G., mimarlık şirketinin sahibi ve otel müdürü de gözaltına alındı. Operasyonun 'İhalelerde usulsüzlük' ve 'Rüşvet' olmak üzere 2 dalga halinde yapıldığı belirtildi. Emniyetteki işlemlerin ardından şüphelilerden 1'i ifadesinin ardından serbest bırakıldı, Kayalar'ın da aralarında olduğu 31 kişi ise adliyeye sevk edildi. 'İhaleye fesat karıştırma' suçlamasıyla adliyeye sevk edilen 27 şüpheliden 22'si savcılık ifadelerinin ardından serbest kaldı, 5'i çıkarıldıkları mahkeme tarafından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Rüşvet iddiasıyla adliyeye sevk edilen Kayalar'la 4 şüpheli de savcılık ifadelerinin ardından çıkarıldıkları mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Kayalar, belediye başkanlığı görevinden uzaklaştırıldı.
12 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ
Kayalar'ın da aralarında olduğu 6 şüpheli hakkında iddianame hazırlandı. İddianamede, Bodrum'un Akyarlar Mahallesi'ndeki 1 yapının devrinin 350 bin lira bedelle Özdere'deki otel inşaatının üstlenici firmasının sahibi Ali B. tarafından Kayalar'ın kayınpederi şüpheli Ruhi D.'ye yapıldığı da iddianamede yer buldu. Söz konusu taşınmazın edinme tarihi olan 2 Nisan 2020'de rayiç değerinin ise 3 milyon 750 bin lira olduğu, şüphelilerin beyanları ve tapu kayıtlarında bahsi geçen satım bedeliyle rayiç değer arasında 3 milyon 400 bin liralık farkın hayatın olağan akışına uygun olmadığı vurgulandı. Yine Akyarlar Mahallesi'nde 1 taşınmazın devrinin tapu kayıtlarına göre 400 bin lira bedelle, otel inşaatının sahibi firmanın sahibi ve yönetim kurulu başkanı Nurullah E.'ye vekaleten Songül V. tarafından Menderes Belediye Meclis Üyesi Ertan G.'ye yapıldığı belirtildi. Söz konusu taşınmazın o tarihte rayiç değerinin ise 5 milyon 850 bin lira olduğunun belirlendiğinin altı çizildi. Tapu kayıtlarında yer alan satım bedeliyle rayiç değer arasında 5 milyon 450 bin liralık, Ertan G.'nin beyanında bahsi geçen satım bedeliyle rayiç değer arasında ise 4 milyon 950 bin liralık fark bulunduğu, bu farkın da hayatın olağan akışına uygun olmadığına vurgu yapıldı. Toplanan deliller ve alınan ifadeler ışığında savcı, Kayalar ve Ertan G.'nin müsnet rüşvet alma, Nurullah E. ve Ali B.'nin müsnet rüşvet verme suçunu işlediklerinin altını çizdi. Ruhi D. ve Songül V.'nin ise rüşvete aracılık etme suçunu işlediği belirtilen iddianamede, Mustafa Kayalar'ın da aralarında bulunduğu 6 kişinin, 4 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası istendi.
'YAPILMASI GEREKEN HER ŞEYİ YAPTIK'
Sanıkların yargılanmalarına bugün İzmir 19'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlandı. Duruşmaya sağlık sorunları olan Nurullah E. Katılmazken, Kayalar ile diğer tutuksuz sanıklar salonda hazır bulundu. Duruşma ilk savunmayı Mustafa Kayalar yaptı. Suçlamaları kabul etmeyen Kayalar, “Rüşvet almadım. Bize ihbar gelmişti. Biz de müdürlerimizle görüşüp kaçak inşaat ihbarına ekiplerimizi yolladık. Ekipler çalışmalarını yapmaya başladı. Şirket yetkilileriyle görüştük. Bize yan taraftaki arsayı alıp emsal fazlalığını gidereceklerini söylediler. Biz de bunu bekledik ama sonuçlanmayınca ekiplerimiz orayı mühürledi. Para cezası kestik. Suç duyurusunda bulunduk. Tekrar mühürlendi, yapılması gereken her şeyi yaptık" dedi.
Mahkeme başkanının ihbardan sonra geç hareket edilip, edilmediği sorusu üzerine Kayalar, "Pandemi vardı elemanlarımız yarı zamanlı çalışıyordu. Elemanlarımızı gönderdik. Kolay bir şey değil büyük bir otel ölçüyorsunuz. Bu süreçte işlerimiz devam etti. Bakanlıktan sonuç çıkmayınca burayı mühürledik. Gecikme olduğunu düşünmüyorum. 6 ay bu büyüklükte bir inşaat için çok fazla bir süre değil. Ev meselesi kayınpederimin olaydan 1 sene önce aldığı bir ev. Aldığı firma da arkadaşının. Benim aldıktan sonra haberim oldu. Bu olayla nasıl bağlantı kurulduğunu çözemedim. Başkan olmadan önce firmayla tanışıklığımız vardı. Menderes'te yaşadığımız için firmalar da orada olduğundan HTS kayıtlarının uyumlu olması çok doğaldır" ifadelerini kullandı.
'HEPSİ İFTİRA'
Kayalar'ın ardından söz verilen Ertan G, "Bodrum'daki projeyi yerinde gördüm. Ardından da daire karşılığı sitedeki mobilya işlerini ben yaptım. Tüm işleri fatura karşılığı yaptım. Ödeme olarak daireyi aldık. Sadece iş yaptım. Otel inşaatı hakkında detaylı bilgiye sahip değilim" dedi. Rüşvet verme suçuyla suçlanan Ali B, "Üzerime atılan suçlamaları kabul etmiyorum. Ruhi D'ye 600 bin liraya daire sattım. Ruhi beyi babam tanıyor. Benim herhangi tanışıklığım yok. Benim olmayan otel için neden rüşvet vereyim? Talep üzerine rayiç bedelden gösterildi. O dönem daireler bu fiyatlardan satıldı" diye konuştu.
Kayalar'ın kayınpederi Ruhi D., "Bodrum'daki yazlığı satın aldım. Satın aldığım kişiyi Menderes'ten tanıyorum. İkimiz de inşaat yapıyoruz. Emlakçı vasıtasıyla gelip böyle bir şey olduğunu söylediler biz de yatırım amaçlı aldık. Otelle ilgili hiçbir bilgim yok. Yerini göstersen bilmem. Damadımın evi aldığımdan bilgisi yoktu. Bunların hepsi iftira" dedi.
'SADECE SATIŞI YAPTIM'
Rüşvete aracılık yapmakla suçlanan Songül V., "Oteli yapan firmaya vekaleten iş yapıyorum. Şirket Ankara'da olduğundan ben de burada belediyeye gidip işlemleri yapıyordum. Belediyeye yakın olduğumdan imza başvuru işlerini takip ederim. Menderes küçük bir yer. Belediyenin otel inşaatını mühürleyeceğini duyuyorduk. Bir kez başkana gidip 'Böyle bir şey olacakmış. Yazık buraya çok emek verildi. Patronumun bilerek yaptığı bir şey değil. Ne yapılabilir?' dedim. Başkan de bir an evvel gereken işlemlerin yapılacağını söyledi. Ben satış yapmadım. Vekalet verildiği için satışı gerçekleştirdim. Herhangi bir para almadım" diye konuştu.
'BAŞKANIMIZ İSTİŞARE HALİNDEYDİ'
Tutuksuz sanıkların ardından duruşmada tanıklara söz verildi. Dönemin imar müdürü Tanık İbrahim Y., “Şikayet sonrasında durumdan haberdar olduk. Hemen arkadaşlara sevkini yaptık. Pandemi sürecinde olduğundan çalışacak personel bulamıyorduk. Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü bizden evrak istedi. Ön tespiti yaptık yaptık ve evrakları teslim ettik. Tespiti yaptığımızda başkan beyin bilgisi vardı. Prosedür devam ediyordu. Dosyalar çekilince incelemeye konulduğunda inşaat zaten tamamlanmış durumdaydı. Aykırılık olduğu yönünde tereddütler vardı. Hala da hatlar ile ilgili somut bir şey yok. Emniyetin dosyaları çekmesi işlemleri uzattı. Sonuçlanma olmayınca 2021 tarihinde işlem yaptık. Sonrasında cezai işlemler uygulandı. Her belediye başkanı böyle bir yatırımın bölgesine gelmesini ister. Emsal fazlalığının çözülebileceği imkanlar da vardı. Değişiklikler olsaydı çözüm sağlanabilirdi. Başkanımız da bununla ilgili istişare halindeydi. Eylül ayına kadar gelince işlemler başlatıldı. Aksaklığın giderilmesi için bize sözlü olarak beklememiz konusunda bir talimat verdi. İstenilen süre makul bir süreydi. Çözüm sağlanmasaydı mühürleme olmazdı dedi.
'YAZLIK ALDIĞINI SÖYLEDİ'
Konuyla ilgili ihbar dilekçesi veren tanık Temiz İzmir Derneği Başkanı Nivent Kurtuluş, “Menderes için birçok ihbar geldi. Biz de oteli resimleriyle yayınladık. Bundan sonra bize ulaşan bazı vatandaşlar şikayetlerine takipsizlik kararı verildiğini söyledi. Ben de Menderes Cumhuriyet Başsavcılığına gidip durumu anlattım. Tüm şikayetleri dosya yapıp teslim ettim" ifadelerini kullandı.
Duruşmada tanık olarak dinlenen dönemin belediye başkan yardımcısı Gürsel R., "2020 yılının haziran veya temmuz ayıydı. Grup toplantısı sırasında Kayalar'ın Bodrum'da villa aldığını öğrendik. Kendisi uygun fiyata aldığını söyledi. Ertan arkadaşımızın da orada kat karşılığı inşaat sözleşmesiyle villa aldığını söyledi. Ben, sonrasında bir anlaşmazlık sebebiyle görevden alındım" diye konuştu. Söz alan sanık avukatları, müvekkillerinin adli kontrol şartlarının kaldırılması talebinde bulundu. Savunmaların ardından ara karar açıklandı. Sanıklar hakkındaki adli kontrol tedbirlerini kaldırılmasına hükmeden heyet, dinlenmeyen tanıkların dinlenmesine karar verip duruşmayı 22 Eylül'e erteledi.(DHA)
FOTOĞRAFLI