ÖmerliUnutulmaya yüz tutmuş mesleği canlandırdılar

Unutulmaya yüz tutmuş mesleği canlandırdılar

Paylaş
Unutulmaya yüz tutmuş mesleği canlandırdılar

Unutulmaya yüz tutmuş mesleği canlandırdılar

Mehmet HALİS İŞ/ÖMERLE, (Mardin), (DHA)-MARDİN’in Ömerli ilçesinde buğday sağından sepet örücülüğü kursuna katılan kadınlar, unutulmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatlarını tekrar gün yüzüne çıkarıyor.

Ömerli Halk Eğitim Merkezi’nde sepet örücülüğü kursuna kadınlar yoğun ilgi gösteriyor. Büyük bir özveri ile yapılan sepetler Türkiye’nin her yerinden alıcı buluyor. Kurs bitiminde sertifika alan kadınlar, buğday sapından sepet, tabak ve minder gibi ürünler yaparak aile bütçelerine önemli katkı sunuyor. Bir zamanlar Anadolu’daki her evde bulunan hasır malzemeler teknolojiye yenik düştü. Ekin biçme zamanı tarlalardan toplanan buğday saplarından üretilen hasır ürünlerini yapan ustaların sayısı gün geçtikçe azalıyor.

Ömer Halk Eğitimi Merkezi kaybolmaya yüz tutan bu sanatı yeniden canlandırmak için açtığı kursa yoğun ilgi gösterildi. Sepet örücülüğü kursunda kadınlar birçok ürün yapmayı öğrendi. Teknolojik aletlerin bulunmadığı tamamen insan emeği üzerinden üretimin yapıldığı atölyede 12 kadın el emeğe, göz nuru ürünleri yapıyor.

Usta öğretici Aynur Barış, kursiyerlere önce buğday saplarının nasıl örüldüğünü öğrettiklerini belirterek, örmeyi öğrenen kadınların çeşit çeşit ürünler yapmaya başladığını kaydetti. Kadınların sepet, duvar süsü gibi ürünler yaptığını kaydeden Barış, aile bütçelerine önemli katkı sunduklarını söyledi.

‘UNUTULAN MESLEK TEKRAR CANLANDI’

Ömerli Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Metin Uzunkaya, "Unutulmaya yüz tutmuş bölgemizin çok eski bir mesleğini, sanatını devam ettirmeye çalışıyoruz. Bunun için Ömerli'de, buğday sapından sepet örücülüğü kursunu açtık. 50-60 yıl önce büyüklerimizin, ninelerimiz ve annelerimizin bu mesleği yapıyordu, ancak bu uzun süre yapılmayınca unutuldu. Biz bunu tekrar canlandırmak için kadınlarımıza bu eğitim verdik”^dedi.



Kursa katılan Ayşe Kırmızıgül, "Unutulmaya yüz tutan bu mesleği bizde canlandırmak istedik. Bu sanatı öğrenmek için geldim. Sepet örüyorum. Hem zaman geçiyoruz, hem de keyifli bir çalışma ile sanatsal ürünler yapıyoruz. Bu işini devam ettirmeyi hedefime koydum” dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı