Rize’de yöresel lezzetler yarışması
Rize’de yöresel lezzetler yarışması
DHA
Rukiye MEYVECİ/ÇAYELİ,(Rize),(DHA) - RİZE’nin Çayeli ilçesindeki Kültür, Doğa ve Gastronomi Festivali’nde hamsili pilav, etli sarma ve Laz böreği kategorilerinde yöresel lezzetler yarışması düzenlendi.
İlçenin Kültür Sokağı’nda düzenlenen Çayeli Kültür, Doğa ve Gastronomi Festivali kapsamında yöresel yemek yarışması yapıldı. Hamsili pilav, etli sarma ve laz böreği kategorilerinde yarışan 14 katılımcı önceden hazırlamış oldukları yöresel lezzetleri jüri üyelerine sundu. Jüri üyeleri tarafından sunum, görüntü ve lezzetlerine bakılarak yemekler değerlendirildi. Değerlendirmeler sonucunda ise hamsili pilav kategorisinde Nazmiye Okur, laz böreği kategorisinde Sevilay Gümüşler ve etli sarma kategorisinde ise Nazan Temel birinci oldu. Birinci olanlara gram altın hediye edilirken, ikinci ve üçüncüye ise hediye çeki verildi.
Katılımın yoğun olduğu festivalde yemek yarışmasının yanı sıra vatandaşlara muhlama, hamsikoli gibi yöresel lezzetler ikram edildi. Tulum ezgileri eşliğinde halk oyunları oynandı. Festivalden önce ise ilçe protokolüne davetiyeler kalandar geleneği yaşatılarak verildi.
‘KATILIM ÇOK GÜZEL OLDU’
Çayeli Halk Eğitim Merkezi Müdürü Handan Yelkenci, gastronominin artık çok önemli bir hale geldiğini belirterek “Bugün burada 3 kategoride yemek yarışması düzenledik. Hamsili pilav, etli sarma, laz böreği. Katılım çok güzel oldu. Yarışmamız yapıldı, değerlendirilip dereceye girenler belirlenecek. Festivalimize gelen misafirlerimize, kültür sanatçılarımızın kendi elleri ile pişirdikleri muhlama, vurma lahana, ormanlı hamsi, hamsikoli, mısır ekmeği, ev ekmeği ve tereyağı ikram edilecek. Jürilerimiz tat, sunum, görüntü, yöresel lezzetlerine bakarak puanlamasını yaptı” şeklinde konuştu.
‘BİZE ZOR GELMİYOR’
Etli sarma kategorisinden yarışmaya katılan Fatma Yormaz, sarmanın 1 saatte piştiğini ifade ederek “Yapması zor bir yemek ama biz her zaman yaptığımız için bize zor gelmiyor. Yaklaşık 1 saate hazır oluyor sarmamız. Sunumumu yaptım, güzel olduğuna inanıyorum" dedi.
Nazan Temel ise “Ben sarmamda iki çeşit et kullandım. Tamamen yöresel olsun diye bakır kapta pişirdim. Sunumumu da bakır kaselerde servis ettim" ifadelerini kullandı. (DHA)
FOTOĞRAFLI