Karadeniz'de kirliliğe plastik kıyafetlerle dikkat çektiler
Karadeniz'de kirliliğe plastik kıyafetlerle dikkat çektiler
Selay SAYKAL/TRABZON(DHA)-TÜRKİYE, Gürcistan, Romanya ve Bulgaristan’ın Karadeniz'i tehdit eden deniz çöpleri kirliliğine karşı başlattığı ortak mücadele sürüyor. Trabzon’un Sürmene ilçesi Şehit Kaymakam Muhammet Fatih Safitürk İlkokulu’nda etkinlik düzenleyen öğrenciler, Karadeniz’de kirlilik sorununa plastik objelerle yapılmış kıyafetler giyerek ve çizdikleri resimlerle dikkat çekti.
Deniz çöpleri ve mikroplastik kirliliğine karşı Karadeniz'e kıyısı olan Türkiye, Gürcistan, Romanya ve Bulgaristan'ın da katılımıyla başlatılan ortak mücadele sürüyor. ‘Karadeniz Ekosistemini Korumak İçin Toplumsal Farkındalığı Artırarak Deniz Çöplerini Azaltma LitOUTer’ projesine Türkiye’de, Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi öncülük ediyor. Proje kapsamında Trabzon’da düzenlenen ve 2 gün süren çalıştayda üye ülkelerin ilgili kuruluşlarının temsilcileri kirlilik ve alınacak önlemlere ilişkin sunumlar yaptı. Çalıştayın ikinci gününde Gürcistan, Romanya ve Bulgaristan’dan gelen proje ortakları, Sürmene Şehit Kaymakam Muhammet Fatih Safitürk İlkokulu’nda öğretmen ve öğrencilerin düzenlediği etkinliğe katıldı. Öğreciler, plastik objelerden yapılan kıyafetleri giyerek atıkların yarattığı kirliliğe dikkat çekti. Sürmene Belediye Başkanı Rahmi Üstün’ün de katıldığı etkinlikte öğrenciler, Karadeniz’de kirlilik sorununu yaptıkları resimler ve çeşitli objelerle anlattı.
Plastik objelerden kıyafet giyen öğrencilerden 9’uncu sınıf öğrencisi İpek Morcalıoğlu, “Bunlar yok olmayıp 1 milyon yıl duruyormuş. Öğretmenimiz bize bir balığın maske ve eldivene takıldığını göstermişti, çok üzüldüm” dedi. 3’üncü sınıf öğrencisi Su Bakırezer de, “Eldivenleri, plastik tabakları denizlerin kenarına atıyorlar. Onlar da denize göllere gidiyor. Balıklar bizim yüzümüzden ölüyor” diye konuştu.
Etkinlikle ilgili bilgi veren Sürmene Şehit Kaymakam Muhammet Fatih Safitürk İlkokulu Müdürü Mehmet Aygün, “Bu etkinliğin en anlamlı ve kalıcı tarafı çocuklar üzerinde bıraktığı etki. Amacımız da buydu. Geleceğimizi öğrencilerimize teslim edeceğimiz için onların farkındalığını artırmaya çalıştık. Ayrıca bu etkinlik ailelerimize çarpan etkisi oldu. Etkinliklere velilerimiz bizzat katılarak destek verdiler” dedi.
Proje koordinatörü Doç. Dr. Coşkun Erüz de okul yönetimi ve yetkililere teşekkür ederek, “Buradaki öğrencilerin hepsi öğretmenlerin de teşvikiyle deniz çöplerine karşı gayet duyarlı ve bilinçliler. Yaptıkları resimlerin her biri sanatçı elinden çıkmış gibi ve doğa kirliliği sorununu çok net mesajlarla anlatıyor. Çocuklar hissettiklerini resmettiler. Bilinçlerindeki şey Karadeniz’in kendisi zaten. Geleceğimizi kurtarma hedefimize ulaşacağımıza bu çocuklar sayesinde anladık. Tüm gençlerimize ve çocuklarımıza ulaşabilirsek bu sorunu çözebileceğimize inanıyoruz” ifadelerini kullandı.
FOTOĞRAFLI