Korona virüse yakalanan anne bebeğini emzirebilir mi?
Hamile kadınlar Covid-19’u daha ağır geçirebiliyor. Akciğer kapasitesnin azalması, bağışlıklık sistemindeki değişiklikler bunun nedenlerinden biri. Gebe kadınlar bu nedenle daha çok yoğun bakıma yatıyorlar. Ayrıca gebelikte Covid-19 geçirilirse gebelik zehirlenmesi riski daha yüksek. Erken doğum riski de artıyor. Genel anlamda Covid-19 gebeliği de komplike bir şekilde etkiliyor. Anne adaylarının bir diğer korkusu ise 'Koronavirüse yakalandım, bebeğimi emzirebilir miyim, sütümden bebeğime koronavirüs geçer mi?' Sorularınızın yanıtı haberimizde.
İHA
Koronavirüse yakalanan anneler bebeklerini emzirme konusunda kararsız kalabiliyor. 2 yıla yakın zamandır koronavirüs ile mücadele edildiğini belirten Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Üyesi Kadın Doğum ve Hastalıkları Uzmanı Perinatolog Prof. Dr. Selahattin Kumru, “Dünyada 200 milyondan fazla insan Covid-19’a yakalanırken, yaklaşık 4 milyon kişi ise hayatını kaybetti. Salgın henüz bitmedi. Bizim gündemimizde kalmaya devam ediyor." dedi.
"Gebelik ve Covid-19 ilişkisinden bahsedecek olursak; gebelikte bağışıklık sistemine bağlı olarak yaşanan değişiklikler, akciğere olan basıdaki değişiklikler gebelerin Covid-19’a yakalanma açısından daha riskli olduğunu düşündürüyor." diyen Kadın Doğum ve Hastalıkları Uzmanı Perinatolog Prof. Dr. Selahattin Kumru, "demek ki Covid-19 gebelere daha çok bulaşıyor” uyarısında bulundu.
"COVİD-19’UN ANNE KARNINDA BEBEĞE GEÇTİĞİNE DAİR SADECE 1-2 TANE OLGU VAR"
Hamile kadınların Kovid-19’u daha ağır geçirdiğini dikkat çeken Kumru, “Çünkü akciğer kapasitesi azalıyor. Bağışıklık sistemi değişiyor. Gebeler daha çok yoğun bakıma yatıyorlar. Gebelikte Kovid-19 anne sağlığı açısından daha ağır geçiyor. Ayrıca gebe kadınlar gebeliklerinde eğer Kovid-19 geçirirse daha çok gebelik zehirlenmesi yaşıyor. Daha çok erken doğum riski taşıyorlar. Kovid-19 gebeliği de komplike ediyor. Burada Kovid-19 bebeğe geçer mi sorusu aklımıza gelebilir. Kovid-19’un anne karnında bebeğe geçtiğine dair sadece 1-2 tane olgu var. Bebeğe Kovid-19 virüsünün geçmesi için önce virüsün annenin kanına geçmesi gerekir. Sonra plasentaya yapışması gerekir oradan da bebeğe geçer. Kovid-19 kana çok geçmiyor. Daha çok solunum sistemi üzerinde bulunuyor. O yüzden anne karnında bebeğe geçme ihtimali yok denecek kadar azdır” sözlerine yer verdi.
"SÜTTEN BEBEĞE KOVİD GEÇMEDİĞİNİ BİLİYORUZ"
"Covid-19 vakası olan anneler bebeklerini emzirsin, ama emzirirken solunum yolu ile hastalığın geçme ihtimaline karşı maskelerini taksınlar"
“Korona virüse yakalanan anne bebeğini emzirebilir mi?” sorusuna cevap veren Prof. Dr. Selahattin Kumru, “Şu ana kadar bize ulaşan bilgilere göre anne sütünde Covid-19 bulunmuyor. Yani sütten bebeğe Kovid geçmediğini biliyoruz. Ama annenin solunum sisteminden geçebilir. Covid-19 vakası olan anneler bebeklerini emzirsin, ama emzirirken solunum yolu ile hastalığın geçme ihtimaline karşı maskelerini taksınlar. Kendilerini mümkün olduğu kadar izole etsinler” dedi.
"HAMİLELİK DÜŞÜNEN ANNELERE ÖNCESİNDE KOVİD AŞISI ÖNERİLİYOR"
Aşılamanın koruyuculuk anlamında iyi bir yöntem olduğunu vurgulayan Kumru, “Covid-19’da 3 tane kabul gören aşı var. Bu aşıların gebelikte bebeğe olumsuz bir etkisi olduğuna dair herhangi bir veri yok. Ne Covid-19 geçiren annelerin ne de aşı olan annelerin bebekleri henüz okul çağına gelmediği için bir etkisini belirlemek zor. Aşılamanın ve koronavirüsün uzun dönem sonuçlarını bilmiyoruz. Hamilelik düşünen annelere hamilelik öncesi Covid aşısı öneriliyor. Çünkü anneler daha ağır geçiriyor. Covid-19 aslında psikolojik olarak geçirmeyen hastaları da etkiledi. Onlar sağlım hizmetine ulaşmakta zorluk çekti. Covid-19 pandemisi döneminde hamile kalmak istemeyen hastalarımız oldu. Tüp bebek merkezleri hizmetlerine ara verdi” açıklamasını yaptı.
- Çocuklarda hırıltı neden olur? Hırtıltıyı gideren tarif
- Bebeklerde kulak tıkanıklığı neden olur? Belirtiler, tedavi yöntemi
- Yenidoğan fotoğraf çekimi nasıl yapılır? Yenidoğan fotoğraf çekimi ne zaman yapılır?
- Diş buğdayı nedir? Diş buğdayı neden yapılır?
- Bebeklerde süt alerjisi neden olur, nasıl anlaşılır? Süt alerjisi belirtileri nelerdir?