BebeklikAnnenin yaşadığı durum dehşete düşürdü: Bebeğini emzirirken meme ucu koptu!

HABERİ PAYLAŞ

Annenin yaşadığı durum dehşete düşürdü: Bebeğini emzirirken meme ucu koptu!

Serpil Dokurel / Posta.com.tr | ABD'de yaşayan Brooke, TikTok'ta yaptığı paylaşımda doğum yaptığında 15 yaşında olduğunu belirtti. Genç yaşında bebeğini emziren Brooke, başlangıçta bebeğinin meme ucunu kavrayarak yeterince beslendiğini ancak zamanla meme ucunda siyahlaşma fark ettiğini söyledi. "Meme ucumun tabanı siyaha, ucu beyaza dönmeye başlamıştı. Bu kötü kan akışının işaretiydi." Cildinde yaşadığı renk değişimin ardından meme ucu düşen Brooke, hayatının şokunu yaşadı.

"MEME UCUM KOPTU VE BEBEĞİMİN AĞZINDAYDI" 

Haberin Devamı

Brooke, emzirirken, bebeğinin nasıl kilitlediğini açıklamaya devam etti. Şu anda 1,1 milyondan fazla izlenen bir klipteki hikayesini hatırlayarak şunları söyledi: "Aşağı bakıyordum ve bebeğim boğuluyordu. Meme ucum koptu ve bebeğimin ağzındaydı. Paniklemeye ve çıldırmaya başladım. Neler olduğunu bilmiyordum. Neyse ki annem ve kız kardeşimle birlikteydim ve 'acele edelim meme ucunu alıp tekrar takalım' dediler."

YETERLİ KAN AKIŞI VARSA TEKRARDAN BAĞLANABİLİR

Brooke'a olan şey, meme ucunu besleyen kan damarlarının spazm yapması ve dolayısıyla akışın azalmasıyla ortaya çıkan, meme başı vazospazmı olarak adlandırılan bir sağlık durumu. Genç anne, meme ucunu tekrar takmadan ve danışman hemşireyi aramadan önce meme ucunu suyla duruladı. Aradığı danışmanlar ona, meme ucu hala canlıysa ve içinde yeterli kan akışı varsa, o zaman yeniden bağlanabileceğini söyledi.

BEBEĞİNİ EMZİRDİĞİ SON GÜN OLDU

"Bana o yara bandını açık tutmamı söylediler. Ben de öyle yaptım, meme ucum bugün hâlâ mükemmel değil, ama hâlâ benimle. O gün bebeğimi emzirdiğim son gündü. Emzirmenin acı verici ve uyum sağlamanın zor olduğunu öğrendiğimde, meme ucumun tam anlamıyla ayrılabileceğini hiç bilmiyordum.

Brooke hem vazospazm hem de nekroz nedeniyle bunları yaşadı. Vazospazm emziren kadınların başına gelebilen acılı bir hastalık. Raynaud sendromu da bu duruma yol açabiliyor.

MEME BAŞI VAZOSPAZMI NEDİR, DÜŞEN MEME UCU TEKRAR YERİNE BAĞLANABİLİR Mİ?

"Meme başı vazospazmı nedir, meme başı vazospazmı emzirirken meme ucunun düşmesine neden olabilir mi?" gibi birçok soruyu Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Telce Ayşen Küçükceran'dan öğrendik.

Haberin Devamı

MEME BAŞI VAZOSPAZMI NEDİR?

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Telce Ayşen Küçükceran "Meme başı vazospazmı, meme ucuna kan akımının geçici bir süre için kesilmesi durumudur. “Vazo” damarı, “spazm” ise oradaki daralmayı temsil etmektedir. Kan akışının geçici bir süre yavaşlaması, durması, kanlanan organda (meme ucu) olumsuz bir etki oluşturabilir." dedi

MEME UCUNUN DÜŞMESİNE NEDEN OLABİLİR!

"Vazospazm ilerlemez ancak uzun sürebilir" diyen Doç. Dr. Küçükceran "Vazospazmın uzun sürmesi kan akımının sürekli kesintiye uğramasına neden olur. Bu durum, soğuğa bağlı veya bebeğin meme ucunu yanlış tutmasına, ısırmasına bağlı olabilir. Maruziyet (soğuk, emme veya ısırma) ortadan kalktığında kan akışının yeniden normale dönmesini bekleriz." dedi ve devam etti.

Geçici bir damar spazmının meme ucunun düşmesine neden olabilmesi için olayın sürekli halde olması gerekmektedir. Meme başının vasospazma bağlı düşmesi güncel literatürde tanımlanmış bir durum değildir ancak biyolojik açıdan baktığınızda mümkündür. Raynaud fenomeninin görüldüğü gibi romatolojik hastalıklarda kişilerde vazospazm çok daha güçlü ve çok daha uzun etkili olabiliyor. Geçici bir maruziyetten ziyade, kalıcı bir durum oluşabiliyor.

Haberin Devamı

MEME UCUNDA BU BELİRTİLERE DİKKAT!

Eğer meme ucunda vazospazm var ve orada bir beyazlaşma sonrasında morarma oluştuysa annenin bir anda çok şiddetli bir ağrı hissedeceğini belirten Doç Dr. Ayşen Küçükceran "Bebek memeyi bıraktığında veya memeye sıcak uygulama yapıldığında o ağrı yavaş yavaş geçerek beyazlık kırmızılığa dönerek normal halini alacaktır. Ancak sorun Raynaud fenomeni ise medikal tedaviler de gerekebilir." dedi.

CERRAHİ YÖNTEMLE YERİNE TAKILABİLİR

Doç. Dr. Küçükceran, "Spazm meme ucunın düşmesine sebep olduysa plastik cerrahi yöntemle meme ucunun dikilmesi gerekir ancak bu da her zaman meme ucunun sağlığına kavuşmasını sağlamayabilir." diyerek sözlerini noktaladı.

 

 

Sıradaki haber yükleniyor...
holder