ÇocuklukBu tavsiyelerle çocuğunuz okula güle oynaya gidecek! Çocuğu okula alıştırmak için ebeveynlere düşen görevler
Paylaş
Bu tavsiyelerle çocuğunuz okula güle oynaya gidecek! Çocuğu okula alıştırmak için ebeveynlere düşen görevler

Okullar açıldı, heyecan üst safhada. Birçok öğrenci yepyeni bir dünyaya adım atarken bir kısmı ise tekrar okulları ve arkadaşlarıyla buluşmanın haklı heyecanını yaşıyorlar. Aileler hazırlıklarını yapıyor, en değerlileri olan çocuklarını en güzel şekilde okula göndermenin mutluluğunu yaşıyorlar. Okula yeni başlayan çocukların veya bir üst sınıfa geçen öğrencilerin bu heyecan verici sosyal çevrede mutlu olmaları, adaptasyonlarını en hızlı biçimde sağlamaları için okulun ilk zamanları çok önemlidir. Çocuğunuz okula giderken ayakları geri geri gidiyorsa ve gitmek istemediğini açıkça belirtiyorsa sizler için uzmanından öğrenmiş olduğumuz tavsiyeleri uygulayabilirsiniz.

Okula gitmek istemiyorum cümlesini bu sene çok duyacağımızdan eminim. Velilerin özellikle zor durumda kaldıkları bu durum karşısında sakin kalmaları uzmanlara göre oldukça önemli. Peki, okula gitmek istemeyen veya istemeye istemeye giden çocuklar için nasıl bir yöntem uygulamak gerekiyor? Tüm bu soruları ve daha fazlasını Posta.com.tr okuyucuları için eğitimci Can Uysal'a sordum.  İşte velilere yol gösterici olacak o altın değerindeki tavsiyeler...//Serpil Dokurel

Haberin Devamı

OKULA GİDERKEN KAYGI VE ENDİŞE HİSSEDEN ÇOCUĞUMA NASIL DAVRANMAM GEREKİYOR?

Ebeveynlerin duygularının çocuklara yansıdığını belirten Eğitimci Can Uysal yapmanız gerekenleri şu şekilde özetliyor:

“Çocuğunuzu okula bıraktığınız anda kaygılı görünmeye başlarsa, çocuğunuzun kendini okula alıştıkça iyi hissedeceğini ve her şeyin yolunda gideceğini ona anımsatmanızda fayda vardır”.

Okulun çocuğun hayatında önemli bir rolü olduğu, okula başlarken her çocuğun zorluk çekebileceği ancak zamanla buna alışacağını belirten Uysal sözlerine şu şekilde devam ediyor,

“Yeni arkadaşlarının çocuğunuza dostça davranacaklarını, okul biter bitmez de kendisini bahçede bekleyeceğinizi belirtmeniz güven duygusunu artıracaktır. Günün sonunda çocuğunuzu okulda tam zamanında alacağınızı veya servise bindireceğinizi, evde kendisini mutlaka karşılayacak biri olduğunu ona açıklayınız”.

Haberin Devamı

Eğitimci Can Uysal, kaygılı olan çocukların annesinin evde karşılamayacağı düşüncesine kapıldıklarını, bu yapıdaki çocukların aynı zamanda okul fobisi yaşadıklarını ve dönem başlamadan okul gezip görmenin öğretmenlere tanışmanın çocuklara fayda sağlayacağını belirtti.

OKULU DAHA CAZİP HALE GETİRMEK İÇİN EBEVEYN OLARAK ÜZERİMİZE DÜŞEN GÖREVLER NELER?

Okul alışverişlerinin çocukla birlikte yapılmasının önemine dikkat çeken Can Uysal,

“Okul sonrası eve dönüşte okulu değerlendirmek, çocuğunuzun görüşlerini sormak, onun okula ilgisini artırıcı yollardan birisidir. Bu, çocuklarda hevesi ve öğrenme isteğini artıran bir etki yaratır”. Diyor.

Sabırlı ve iyi bir dinleyici olmalısınız

Uysal, okul çıkışı çocuğunuzun kendisini duygusal olarak yorgun hissedeceğini göz ardı etmeden okul ile ilgili ayrıntıları istediği zaman anlatmasına izin vermeniz gerektiğini belirtiyor.

Okul kıyafetlerinin hazır olması önemli

Okulun ikinci günü için çocuğunuzun giysileriyle, çantasının önceden hazırlanmış olması, ertesi günün sabahının telaşlı geçmesini önler. Çocuk birkaç hafta içinde bu düzene yavaş yavaş uyum sağlayacaktır ve zamanla, sabahları onu okula hazırlarken daha az zaman harcadığınızı fark edeceksiniz.

Haberin Devamı

ÇOCUĞUNUZA OKULA GİTMEK İSTİYOR MUSUN DİYE SAKIN SORMAYIN!

Yeterince erken yattığı (uyandığında yorgun olmaması için) ve erkenden uyandığı sürece sabah hazırlıkları gerginlikten uzak olacaktır diyen Uysal, Çocuğunuza, “Okula gitmek istiyor musun?” diye sormamanız gerektiğini söylüyor ve sözlerine şu şekilde devam ediyor;

” Okula gitmenin zorunlu bir davranış olduğu çocuğa açıkça anlatılmalı ve davranışlarla da desteklenmelidir. Göstereceğiniz kararlılık, sabır, başladığı eğitim kurumuna gösterdiğiniz inanç ve güven çocuğun uyumunu kolaylaştıracaktır çünkü ebeveynin bu duygusu çocuğa, sözel, duygusal ve davranışsal olarak yansır”.

ÖĞRETMENİN OKULDAKİ OTORİTE OLDUĞUNU BİLMELİ

Ebeveynler çocuklarının yanında öğretmeniyle ilgili olumsuz konuşmamalı, kesinlikle öğretmenlerle tartışmaya girmemelidirler. Hatta öğretmenine güvendiklerini ve okulda öğretmen ne derse onun olması gerektiğini söylemeleri çocuğun okulu daha çabuk benimsemesini sağlayacaktır.
Yeni eğitim öğretim yılında tüm yeniliklerle ve dinamizmle çocuklarımıza en üst düzey fayda sağlamamızın en önemli unsurlarından birisi ailelerimizle olan yoğun iletişim ve etkileşimden geçmektedir. Bu konuda her türlü iletişim kanalı ile ailelerin okullarla sürekli temasta olmaları ve her türlü konuyu danışıp, destek istemeleri eğitim kalitesini en üst düzeye çıkarılmasını sağlayacaktır.

Haberin Devamı