İki veya daha fazla çocuğunuz varsa ve çocuklarınızdan biri veya birkaçı tırnaklarını yiyorsa bunun nedeni kardeş kıskançlığı olabilir. Çünkü evde kardeş varsa kardeş kıskançlığı da tırnak yemeye neden olabiliyor. Bu nedenle ebeveynlerin kardeşler arasında adaletli ve eşitlikçi bir tutum içerisinde olmaları gerekiyor. Tırnak yeme ağırlıkla 3-4 yaşlarında başlıyor ve ergenliğe kadar sürebiliyor. Bu alışkanlık psikolojide davranış bozukluğu veya dürtü kontrol bozukluğu olarak tanımlanıyor.
İHA
"Evde kardeşler arası kıskançlık tırnak yeme alışkanlığına neden olabilir" diyen Uzman Psikolog Tülinay Seçkin, aileleri "kardeş varsa kardeş kıskançlığı da tırnak yeme alışkanlığına yol açabiliyor. Bu nedenle ailelerin çocuklarına karşı adil ve eşitlikçi bir tutum içerisinde olması gerekiyor" şeklinde uyarıyor.
Tırnak yeme daha çok 3-4 yaşlarında başlayıp ergenlik dönemine kadar devam eden bir tür davranış bozukluğu ya da dürtü kontrol bozukluğu olarak tanımlananıyor. Kimi zaman ergenlik döneminden sonra da devam edebilen bu alışkanlık, kişi daha çok stres ve baskı altındayken oluşuyor. Seçkin, tırnak yemenin stres ve baskı altında oluşmasının dışında özellikle ergenlerde çevrede onay görmeme, stres, korku, endişe gibi durumlarda çok fazla olabildiğine dikkat çekiyor.
Çocuklarda ise daha çok psikolojik travmalar, mükemmeliyetçilik kişilik yapısı, aile baskısı, hayal kırıklığı, sabırsızlık gibi durumlarda daha çok görülebiliyor. Bunun dışında aileyi rol model alma; örneğin evde biri tırnak yiyorsa bu şekilde çocuk bunu kopyalama yoluyla taklit ederek aynı davranışı sergileyebiliyor. Bunun çeşitli versiyonları da mevcut. Tırnak kenarındaki derileri yeme, tırnakları yolma ve koparma gibi çocuklarda ve ergenlerde bu davranışlar sıkla görülebiliyor” dedi.
EBEVEYNLER, KARDEŞLER ARASINDA ADALETLİ VE EŞİTLİKÇİ BİR TUTUM İÇERİSİNDE OLMALI
Çocuklar ya da ergenler tırnaklarını yediği zaman tırnaklarını ağzına getirdiklerinde bu, çocuklarda ağız içi enfeksiyonlarına ve birtakım hastalıklara da davetiye çıkartabiliyor.
Seçkin, "Eğer çocuğunuz tırnaklarını yiyorsa muhakkak uzman desteği alınmalı. Ama uzman desteği dışında da ailenin yapması gereken önemli hususlar var. " diyor.
"ELİNİ AĞZINDAN ÇEK!" DEMEK, MÜDAHALE ETMEK ÇOCUĞUN ALIŞKANLIĞINI ENGELLEMEZ!
Seçkin, "Çocuğa 'neden tırnaklarını yiyorsun, elini ağzından çek' gibi uyarılarda bulunmak çocuğun dikkatini oraya daha çok çekeceği için bu davranışlar ve söylemler çocuğun tırnak yeme davranışını daha çok artırmasına sebep olacaktır. " diyor ve çocuklarda tırnak yeme alışkanlığı hakkında ailelere bazı önerilerde bulunuyor:
"Ailelere 'çocuğa bu tarz söylemlerde bulunmayın. Dikkatinin oraya daha fazla çekmesini sağlamayın' diyorum. Aynı zamanda küçük düşürücü, aşağılayıcı ya da eleştirici, cezalandırıcı söylemler çocuğun tırnak yemeyi bırakmasına değil, bu davranışını daha da artırmasına yol açacaktır. Tırnak yeme sorununa karşı uzman desteği alınabilir, çünkü davranışın altındaki sebepler araştırılmalıdır. Çocukla bir işbirliği içerisine girilmeli; tırnaklarını nerede, ne zaman, ne sıklıkla yediği gözlemlenmeli ve bir çizelge oluşturumalı. Ailelerin sıkça başvurduğu acı oje sürmek tırnak yeme için kalıcı bir çözüm değil. Evde kardeş varsa kardeş kıskançlığı da tırnak yemeye çok sebep olabilir. Ebeveynler, kardeşler arasında adaletli ve eşitlikçi bir tutum içerisinde olmalılar”
- “Şekerli gıdaların yatma saatinde tüketilmesi çürük riskini artırıyor”
- Çocukların yüzde 28'i 'hikikomori' sendromuna maruz kalıyor
- Herkes moda diye çocuğuna aynı ayakkabıyı tercih ediyor fakat gelişim bozukluğuna bile neden oluyor!
- Çocukları tehdit eden sinsi tehlike: Hipertansiyon
- Karne stresi psikolojik sorunların temelini oluşturuyor! Uzmanı uyardı: Bu davranışlardan kaçının