Doğum ÖncesiDış gebelik yaşayanlar annelik hayallerinden vazgeçmemeli!

Dış gebelik yaşayanlar annelik hayallerinden vazgeçmemeli!

Paylaş
Dış gebelik yaşayanlar annelik hayallerinden vazgeçmemeli!

Sperm ile döllenen yumurtanın rahim boşluğu yerine fallop tüplerine, karın boşluğuna ya da rahim ağzı gibi bölgelere yerleşmesi dış gebelik olarak adlandırılmaktadır. Dış gebelikte embriyo yerleştiği bölgede gelişmeye devam ettikçe belirtiler ortaya çıkmaya başlar. Semptomlar genellikle gebeliğin 4-12’nci haftaları arasında fark edilir ve pelvik bölgede ağrı ile birlikte hafif vajinal kanama gözlemlenir diye konuşan Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Işık Kaban; “Dış gebelik görülen hastalarda vakit kaybetmeden müdahale etmek ve gebeliği sonlandırmak gereklidir. Gebeliğin ilerlemesi daha ciddi komplikasyonlara yol açarak anne adayının hayatını riske atabilir. Dış gebelik yaşayan kadınların büyük bir çoğunluğu ileride sağlıklı bir gebelik elde edip anne olabilir. Dış gebelik yaşadıktan sonra tekrar hamile kalınmaması gibi bir durum söz konusu değildir. Kadın vücudunda yer alan iki adet fallop tüpünden biri daha önce dış gebelik nedeniyle hasar gördüyse veya vücuttan çıkarıldıysa sağlıklı olarak kalan diğer tüple hamilelik gerçekleşebilir. Her iki fallop tüpünün de hasar aldığı ya da çıkarıldığı durumda ise tüp bebek tedavisine başvurularak çocuk sahibi olunabilir” dedi.


Sağlıklı bir gebelik oluşumu için kadın yumurtasının yumurtalıktan çıkarak fallop tüplerine ulaşması ve sperm hücresi ile burada birleşmesi gerekir. Gebeliğin devam edebilmesi için ise döllenen yumurtanın rahme inerek yerleşmesi ve gelişimine devam etmesi gerekir. Normal şartlar altında fallop tüplerine inen olgunlaşmış yumurta 24 saat canlı kalır ve eğer döllenirse yaklaşık 3- 4 gün daha fallop tüplerinde kaldıktan sonra rahme iner; ancak döllenen yumurta rahim yerine fallop tüplerine, yumurtalıklara ya da farklı bir yere yerleşirse ektopik gebelik yani diğer bir deyişle dış gebelik olarak adlandırılan durum meydana gelir. Dış gebelik genellikle fallop tüplerinde, yumurtalıklarda, karın içinde ve rahim ağzında görülür. Rahim dışındaki diğer organlar embriyonun gelişimi için uygun olmadığından ve döllenmiş yumurta bulunduğu yerden alınarak rahme nakledilemediğinden gebeliğin bir an önce sonlandırılması gerekir diye belirten Doç. Dr. Işık Kaban; “Dış gebelik yaşayan kadınlarda erken dönemde hiçbir belirti ve bulgu görülmeyebilir, bu durum rutin kontroller sırasında fark edilebilir. Bunun yanı sıra erken dönemde tıpkı normal gebelikte olduğu gibi bulantı, adet kesilmesi gibi belirtiler gözlenebilir. Dış gebelikte embriyo gelişmeye devam ettikçe belirtiler de oluşmaya başlar. Semptomlar genel olarak gebeliğin 4-12’nci haftaları arasında fark edilir. Dış gebeliğin ilk görülen belirtisi çoğunlukla pelvik bölgede ağrı ve hafif vajinal kanamadır. Fallop tüplerinde gelişen embriyo, tüplerde yırtılmaya neden olarak karın içinde aşırı miktarda kanamaya yol açabilir. Karın içinde kanama sonucu şiddetli karın ya da pelvis ağrısı ile birlikte vajinal kanama, baş dönmesi, bayılma ve omuz ağrısı gibi semptomlar görülebilir. Bu durum hayati tehlike taşıyan bir olaydır ve acil tıbbi müdahale gerektirir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır” şeklinde uyarıda bulundu.

Haberin Devamı

CİNSEL YOLLA BULAŞAN ENFEKSİYONLAR VE TÜPLERLE İLGİLİ GEÇİRİLEN OPERASYONLAR DIŞ GEBELİK RİSKİNİ ARTIRABİLİR


Dış gebelik olarak adlandırılan ektopik gebelik oluşumunda pek çok farklı faktör rol oynar. Daha önce dış gebelik yaşamış olmak, sonraki hamileliklerde dış gebelik riskini artırır diyen Doç. Dr. Işık Kaban; “Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar, fallop tüplerinde ve yakınındaki organlarda iltihaplanmaya sebep olarak dış gebelik görülme ihtimalini artırabilir. Tüplerde meydana gelen bir sorunu düzeltmek amacıyla yapılan cerrahi işlemler de dış gebelik riskini artırır. Bununla birlikte pelvik ve karın cerrahileri de dış gebelik açısından risk faktörüdür. Doğum kontrol yöntemi olarak rahim içi araç kullanan kişilerde çok nadir de olsa hamilelik görülebilir. Rahim içi araca rağmen hamile kalan kadınlarda dış gebelik ihtimalinin arttığı bilinmektedir. Bir diğer kontrol yöntemi olan tüplerin bağlatılması kalıcı olarak hamileliğin önlenmesini sağlar ancak bu işlem sonrası oldukça düşük bir ihtimal de olsa hamilelik gerçekleşebilir ve bu hamileliğin dış gebelik olma ihtimali yüksektir. Bir gebeliğin normal gebelik mi yoksa dış gebelik mi olduğunu anlamak için özel bir test bulunmaz ancak iki günde bir yapılan kan testleri ile Beta HCG değerlerinin durumu yakından takip edilerek fikir sahibi olunabilir. Sağlıklı gebelikte Beta HCG değerleri 48 saat içinde yaklaşık olarak iki misline çıkarken, dış gebelik vakalarında bu yükseliş daha az oranda gözlenir. Dış gebeliğin net olarak anlaşılması için uzman hekim tarafınca tam fizik muayene, ultrasonografik inceleme, ek laboratuvar tetkikleri yapılır. Dış gebelik görüntüsü çoğunlukla ultrasonografik inceleme sırasında kolayca görülebilir” diye ifade etti.

Haberin Devamı

TÜPLERİN HASAR GÖRDÜĞÜ YA DA ALINDIĞI DURUMDA TÜP BEBEK TEDAVİSİYLE ÇOCUK SAHİBİ OLUNABİLİR


Dış gebelik yaşayan kadınların büyük bir çoğunluğu ileride sağlıklı bir gebelik elde edip çocuk sahibi olabilir. Bir kez dış gebelik yaşadıktan sonra tekrar hamile kalınmaması gibi bir durum söz konusu değildir diye belirten Doç. Dr. Işık Kaban; “Kadın vücudunda iki tane fallop tüpü vardır. Tüplerden birinin daha önce dış gebelik nedeniyle hasar görmesi veya vücuttan çıkarılması durumunda bile sağlıklı olan diğer tüp aracılığıyla hamilelik gerçekleşebilir. Her iki fallop tüpünün de hasar aldığı ya da çıkarıldığı durumda ise tüp bebek tedavisine başvurulabilir. Yumurta ve spermin laboratuvar ortamında döllendiği ve daha sonra oluşan embriyonun anne adayının rahmine transfer edildiği tüp bebek yöntemi ile tüpleri alınan kadınların hamile kalması sağlanır. Daha önce dış gebelik yaşamış kadınların tekrar aynı olumsuz deneyimi yaşamaması adına hamile kalmadan önce ve hamilelik sırasında düzenli olarak doktor kontrolüne gitmesi son derece önemlidir. Erken dönemde yapılan kan testleri ve ultrason görüntülemeleri ile gebeliğin sağlıklı bir şekilde ilerleyip ilerlemediği kontrol edilir” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı