Son dakika Dış gebelik haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan Dış gebelik gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan Dış gebelik haber sayfamızda...
Pazar günleri sosyal medya üzerinden yaptığım soru cevaplarda Hidrosalpenks nedeniyle tüp bebek yapmak durumunda kalmış anne adaylarından mesajlar aldım. Hidrosalpenks, başınıza gelene kadar bilmediğiniz, duymadığınız sağlık sorunlarından biri aslında. Şu ana dek bundan bahsetmediğimizi fark ettim. Ve bilirsiniz bu köşede konuşulmadık şey kalmaz.
Hamilelik doğal ve muhteşem bir süreç ama her zaman sorunsuz ilerlemiyor. Kaygının yükseldiği durumlar var. Ortak kaygılar taşıyan ya da sorunlar yaşayanlar için belki bu yazı rahatlatıcı olur.
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, dünya üzerinde her 6 kişiden birinin infertilite olarak adlandırılan kısırlık sorunu yaşadığına dikkat çeken Uzm. Dyt. Edanur Usta, çocuk sahibi olmak isteyenler için önerilerde bulundu.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Oğuz Özdemir, yaz aylarında gebeliği rahat geçirmenin yolları hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Uzman isim, fazla ısının hamile kadınları savunmasız hale getirdiğine dikkati çekerek, “Yüksek sıcaklıklar rahim kasılmalarını ve potansiyel olarak erken doğumu tetikleyebilir” dedi.
Sperm ile döllenen yumurtanın rahim boşluğu yerine fallop tüplerine, karın boşluğuna ya da rahim ağzı gibi bölgelere yerleşmesi dış gebelik olarak adlandırılmaktadır. Dış gebelikte embriyo yerleştiği bölgede gelişmeye devam ettikçe belirtiler ortaya çıkmaya başlar. Semptomlar genellikle gebeliğin 4-12’nci haftaları arasında fark edilir ve pelvik bölgede ağrı ile birlikte hafif vajinal kanama gözlemlenir diye konuşan Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Işık Kaban; “Dış gebelik görülen hastalarda vakit kaybetmeden müdahale etmek ve gebeliği sonlandırmak gereklidir. Gebeliğin ilerlemesi daha ciddi komplikasyonlara yol açarak anne adayının hayatını riske atabilir. Dış gebelik yaşayan kadınların büyük bir çoğunluğu ileride sağlıklı bir gebelik elde edip anne olabilir. Dış gebelik yaşadıktan sonra tekrar hamile kalınmaması gibi bir durum söz konusu değildir. Kadın vücudunda yer alan iki adet fallop tüpünden biri daha önce dış gebelik nedeniyle hasar gördüyse veya vücuttan çıkarıldıysa sağlıklı olarak kalan diğer tüple hamilelik gerçekleşebilir. Her iki fallop tüpünün de hasar aldığı ya da çıkarıldığı durumda ise tüp bebek tedavisine başvurularak çocuk sahibi olunabilir” dedi.
Dünyaya istediğiniz bir bebeği getirmenin elbette anlatılamaz bir büyüsü var. İkiniz de sağlıklı olduğunuz sürece hayatınızın en güzel döneminin açılışı olabiliyor bu doğum. Ama bazen o bebeğin gelişi, biraz daha zor olabiliyor. Doğal yollarla hamilelik oluşmadığında, sağlıklı ve riski aza indirilmiş seçenekler sunuyor bilim. Yeter ki süreci güvendiğiniz bir meslektaşımla yürütün. Tüm dilekleriniz kabul olsun ve o güzel kokuya en kısa zamanda kavuşun.
Kimimiz bebek sahibi olmak istiyoruz. Kimimiz bunun olmasından çok korkuyoruz. Başka yaşamların ve düşlerin insanlarıyız. Ve her ikisine de hakkımız var. Önemli olan sağlıklı olmamız ve hayatımızda yaşadığımız her şeyi sağlıklı süreçlerden geçerek yaşamak. Bunun için de normalin dışında gelişen her şeye karşı farkındalığımız ve hassasiyetimiz olmalı.
Gebeliğin ilk üç ayı, diğer dönemlere göre daha zorlu geçebiliyor. Bu süreçte ortaya çıkan kanama, potansiyel olarak ciddi bir durum olabiliyor. Bu noktada acil tıbbi müdahale gerektiriyor. Hamilelikte kanama, düşük veya dış gebelik gibi tehlikeli durumların belirtisi olabiliyor. Hamilelik sırasında görülen kanama, bebeğin ve annenin sağlığı açısından dikkate alınması gereken bir belirti. Peki, gebeliğin ilk 3 ayında neden kanama olur? Hangi sağlık probleminin habercisi olabilir?
Bazen çok istesek de sağlıklı bir gebelikle kucaklayamıyoruz bebeğimizi. Ya sorunlardan geçiyor ya gebelik için tedaviler deniyor ya da umudumuz hayal kırıklığına dönüyor. Hepsi bizim için. Ve tıpta çok fazla durumun çaresi var. Yeter ki doktorumuzla iletişim içinde, doğru yolları izleyelim.
Bu tanışma bazen müjdelerle bazen sorunlarla gerçekleşiyor. Ama onu tanırsak bize ne verebileceğini, bizden ne alabileceğini, onunla ne yapabileceğimizi, ne zaman korkmamız gerektiğini biliriz. Bana sorsanız en çok ümittir varlığı, olağanın mutlu akışıdır.
Hamilelik döneminde dikkat edilmesi gereken pek çok nokta bulunuyor. Özellikle bir durum var ki her 50 hamilelikten 1 tanesi o şekilde gerçekleşiyor, dikkate alınmadığı takdirde hayati risk oluşturuyor. İşte hamilelerin dikkat etmesi gereken o nokta!
Her anne adayının sadece kendi sağlığı değil, aynı zamanda bebeğin sağlığına karşı da kendisini sorumlu hissettiğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Volkan Aksakallı, dolayısıyla gebeliğin başlaması ile birlikte mutlaka bazı testlerin aksatılmadan yapılması gerektiğini söyledi.
Her anne adayının sadece kendi sağlığı değil, aynı zamanda bebeğin sağlığına karşı da kendisini sorumlu hissettiğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Volkan Aksakallı, dolayısıyla gebeliğin başlaması ile birlikte mutlaka bazı testlerin aksatılmadan yapılması gerektiğini söyledi.
Hem kadınlarda hem erkeklerde görülen infertilite yani kısırlığın altında birçok nedenin yatabileceğini söyleyen Doç. Dr. Gonca Yetkin Yıldırım, “Adet düzensizliği en dikkat çeken belirtilerdendir. Ayrıca gebelik olmadığı halde göğüslerden süt gelmesi, obezite, hormon bozukluğuna bağlı aşırı tüylenme ve akne problemi, erkeklerde sertleşme ve boşalma ile ilgili sorunlar, testislerde ağrı ya da şişlik gibi durumlar söz konusuysa gecikmeden bir doktora başvurulmalı" dedi.
Doğal yöntemlerle çocuk sahibi olamayan çiftler tüp bebek tedavisine başvuruyor. Tüp bebek tedavisi uzun yıllardır başarıyla uygulanıyor. Doç. Dr. Suna Kabil Kucur, tüp bebek tedavisi ile ilgili merak edilen tüm detayları anlatıyor.
Progesteron, kadınları hamileliğe hazırlayan hormonun ismidir. Kadınlık için en önemli hormonlar arasında yer alır. Progesteron hormonu, stepidir yapılı bir hormondur. Progesteron, üreme çağında bulunan sağlıklı olan kadınların döngü halinde her ay düzenli olarak yumurtalıklarında salgılanan bir hormondur. Kadının yumurtalıklarındaki olgunlaşmış olan yumurta döllenmezse kandaki Progesteron seviyesi düşer ve olağan adet kanaması başlar. Yumurta döllenirse progesteron seviyesi yükselir ve bu hormon kadınları gebeliğe hazırlar.
Kadının hamile kalabilmesi ve sağlıklı bir şekilde doğumu gerçekleştirebilmesi için rahminin anatomik olarak belirli özelliklere sahip olması gerekiyor. Doğuştan gelen bazı farklılıklarla birlikte rahimde şekil bozukluğu görülebiliyor. Çift rahim, yarım rahim, rahim perdesi gibi birkaç farklı şekilde karşımıza çıkan bu şekilsel bozukluklar rahmin fonksiyonlarını doğrudan etkilenebiliyor.
Dünya Sağlık Örgütü'nün güncel tavsiyesine göre kadın bedeninin toparlanabilmesi için düşükten ya da kürtajdan sonra yeniden hamile kalmak için en az altı ay beklenmesi gerekiyor. Ancak yapılan yeni bir araştırmanın sonuçlarına göre düşükten hemen sonra hamile kalmak riskli değil. Hatta, bir başka çalışmaya göre üç aydan daha kısa süre içinde gebe kalmaya çalışanlar yüzde 53,2 oranında başarıyla gebeliklerini doğuma kadar devam ettirebilirken, daha uzun süre bekleyenlerde ise bu oran yüzde 36,1’da kalmış.
Sağlıklı bir gebelik oluşumu için embriyonun rahim iç zarına yerleşmesi en kritik aşamalardan biri olarak görülmektedir. Vücudumuzu hastalıklara karşı koruyan ve savunma mekanizması olarak bilinen bağışıklık sistemi embriyonun yerleşimi ve tutunma aşamasında büyük rol oynar . Geçmiş yıllarda özellikle tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarına ve gebelik kayıplarına yol açabilecek temel sebebin transfer edilen embriyonun genetik yapısından kaynaklandığı düşünülmekteydi ancak yapılan araştırmalar sonucu gelinen son noktada genetik faktörlerin yanı sıra bağışıklık sisteminin de embriyonun tutunmasına engel olabilecek çok önemli bir neden olduğu ortaya çıktı.
Gebelik kadınlar için oldukça stresli ve heyecanlı bir süreç. Bu süreçte doktor kontrolleri hayati önem taşıyor. Gebelikte yaşanan ufak sandığınız problemler çok ciddi sonuçlara yol açabiliyor. Fark etmediğiniz dış gebeliğin tedavi edilmemesi ölümcül sonuçlara neden oluyor.
Gebelik kadınlar için oldukça stresli ve heyecanlı bir süreç. Bu süreçte doktor kontrolleri hayati önem taşıyor. Gebelikte yaşanan ufak sandığınız problemler çok ciddi sonuçlara yol açabiliyor. Fark etmediğiniz dış gebeliğin tedavi edilmemesi ölümcül sonuçlara neden oluyor.