Kadınların doğurganlık özelliği bir mucizeyi de beraberinde getiriyor. İçinde bir canlı büyütmenin hâlâ ve daima bana dahi mucize gibi geldiğini itiraf etmeliyim. Ancak bazen mutlu başlayan hikaye, farklı sonuçlanabiliyor. Düşük, ölü bebek ya da dış gebelik gibi vakalar sonucu, gebelik mutlu sona ulaşmadan sona eriyor ya da erdiriliyor. Bugün size dış gebelikle ilgili bilgi vermek istiyorum. Yaşamış olanlar bu satırlarda kendi yaşadıklarını bulacaklar belki ama bilgi paylaşımının ne denli önemli olduğunu bilerek hemcinsleri adına yararlı bulacaklarından eminim.
HAMİLE KALMA ŞANSIM YOK MU?
SORU: Hocam, imkanım yok, özel hastaneye gidemiyorum. İki dış gebelik geçirdim ama sadece adını biliyorum. Yaşadığım şey nedir onu bile anlamadım. Artık hamile kalamaz mıyım?
CEVAP: Neden hamile kalamayasınız! Tüm tetkikler yapılır, dış gebeliğin nedenleri bulunur ve sağlıklı gebelik için gerekli tedaviler düzenlenir. Anlayabileceğiniz biçimde anlatayım. Dış gebelik, döllenmiş bir yumurtanın rahim içinde değil de, rahmin dışında bir yere yerleşmesi sonucu oluşur. Her kadında belirti vermez ve muayene olunmadan normal bir gebelik mi yoksa dış gebelik mi olduğu anlaşılmaz. İstatistikler şunu ortaya koyuyor ki, kadınların % 2’sinde dış gebelik oluşabiliyor. Döllenmiş yumurtalar en çok görüldüğü yer olan fallop tüplerine yerleşir ve burada büyümeye başlar. Zamanla tüpler gerilir ve yırtılarak kanama meydana getirir. Dolayısıyla, döllenen yumurta rahim dışında kaldığı için burada büyümeye başlar. Ama ömrü kısadır, çevresindeki dokulara zarar verebilir ve anne adayının hayatını riske sokabilir. O yüzden de gereken biçimde sonlandırılır ama bu hamile kalma serüveninin sonu olduğu anlamına gelmez. En önemlisi; nedenler! Onlara mutlaka bakılmalı.
ENFEKSİYONLA İLGİSİ VAR MI?
SORU: Hocam, büyük ağrılarla yılda birkaç kez jinekoloğa gitmek zorunda kalıyorum. Çok sık olarak sebebi bilinmeyen enfeksiyonlar yaşıyorum. Ve doktorum artık gebelik şansımın azaldığını, olursa bile dış gebelik olasılığının yüksek olduğunu söyledi. Enfeksiyonla gebeliğin ilgisi nedir, gerçekten anne olamayacak mıyım?
CEVAP: Elimdeki verilerle ancak genel bilgilendirme yapabilirim. Eminim doktorunuz elindeki verilere dayanarak tüm gerçekliğiyle ifade etmiştir. Ben de açıklamaya çalışayım. Tüplerde kısmi tıkanıklık yapan ya da tüplerin hareket kabiliyetini azaltan bütün durumlar, dış gebelik için uygun zemin hazırlar. Bunlardan en sık görüleni geçirilmiş enfeksiyonlardır. Her enfeksiyon atağı dokularda bir miktar harabiyet yaratır. Enfeksiyon sayısına ve şiddetine bağlı olarak yapışıklıkların derecesi de değişiklik gösterir. Bu yapışıklık hem tüplerin içinde olur ve tüpün iç kanalını kapatır, hem de tüpün dışında meydana gelerek tüplerin doğal yapısını bozar. Eğer bu tıkanıklıklar spermin geçişini engelleyecek kadar şiddetli ise bir infertilite (kısırlık) söz konusu olacaktır. Eğer tıkanıklık kısmi ise döllenme gerçekleşebilir ancak bu kez dış gebelik ihtimali yüksek olabilir. Dolayısıyla da enfeksiyon sebeplerini bilmek ve bunun sürekliliğini ortadan kaldırmak önemli.
KÜRTAJA GEREK YOKMUŞ
SORU: Hocam, ben 1 yıldır hamile kalmaya çalışıyordum. Sonunda güzel haberi aldık, havalara uçtum. Ancak dış gebelik olduğunu öğrendim. Doktorum kürtaj yapılmasına gerek olmadığını ve haftaya yeniden kontrole gitmemi söyledi. Ölü bir bebeğin karnımda durması anlamına mı geliyor bu, anlamadım.
CEVAP: Tubal gebeliklerin bir kısmında gebelik ürünü tüpleri yırtacak ve kanamaya neden olacak büyüklüğe ulaşamadan canlılığını yitirir ve bir süre sonra vücut tarafından absorbe edilir. Vajinal kanama olabilir ya da olmayabilir. Muhtemelen doktorunuz muayenenizde bu durumla karşılaştı ve cerrahi bir işleme gerek kalmadı. Ancak takip gerektiği için de sizi kontrole çağırdı. Hamile kalmaya çalıştığınız sürenin uzun olma nedenleri mutlaka tespit edilmeli. Çünkü dış gebeliği oluşturan da aynı neden olabilir. Dolayısıyla önce bu zeminin ortadan kaldırılması gerekiyor. Hele bir iyileşin, dinlenin, kendinize gelin de, sonra her şeye sil baştan başlarsınız. Hiçbir şey bitmedi.