Son dakika Tüp bebek haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan Tüp bebek gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan Tüp bebek haber sayfamızda...
Geçtiğimiz günlerde altı ünlü kadının Blue Origin roketiyle uzaya çıkma heyecanı hiçbirimize geçmedi. Bu yolculuk, 1963’ten bu yana tamamı kadınlardan oluşan ilk uzay seferi olarak pazarlandı. Olmadı. Amaç, kız çocuklarına ilham vermek, STEM (bilim, teknoloji, mühendislik, matematik) alanlarına yönelmelerini teşvik etmek gibi sunuldu. Tutmadı. Çünkü zaten yıllardır NASA, ESA dahil birçok uzay ajansı kadın astronotları uzaya gönderiyor.
İstanbul'da özel bir kadın doğum kliniği CIMER üzerinden yapılan, ardından Sağlık Bakanlığı'nın devreye girdiği bir skandalla anıldı. İddiaya göre, paraya ihtiyacı olan genç kadınlara yan etkileri oldukça fazla olan bir ilaç verilerek yumurtalarının artması ardından Amerika'da usulsüz yumurta ticareti yaptırılması sağlandı.
Avustralya'da bir tüp bebek kliniğinin hatası nedeniyle başkasının bebeğini doğuran aileden bebek alınmayacak. Ülkedeki Monash IVF adlı klinikte yapılan yanlışlık sonrası biyolojik aileyi zorlu bir hukuk mücadelesi bekliyor.
Bugünlerde eliniz sarı tondaki kıyafetlere daha çok gidiyorsa, sarı gözünüze her zamankinden daha bir hoş geliyorsa, etrafta sarı giyinenler ve sarı objelerde artış varsa... Bu bir tesadüf değil. Bu renk, akıl sağlığımızı korumak için yaptığımız bilinçdışı tercihlerden biri.
Embriyoloji ve Histoloji Uzmanı Mehmet Ural, sperm DNA hasarının, tüp bebek tedavisi gören çiftlerde başarısız gebelik ve düşük riskini artırabileceğini söyledi. Ural, “Tüp bebek tedavisinde, sperm analizinde sağlıklı görünen spermlerle döllenme sağlanır ve gelişen embriyolar, anne rahmine yerleştirilir. Ancak spermde DNA hasarı varsa, embriyonun genetik yapısı bozulabilir. Bu durum, gebeliğin erken kayıpla sonlanmasına veya düşükle sonuçlanmasına neden olabilir” dedi.
Kadınlar Tenis Birliği (WTA), Suudi Arabistan Yatırım Fonu (PIF) sponsorluğunda kadın tenisçiler için 12 aylık ücretli doğum izni sağlayan bir fon oluşturdu.
Ramazan ayının gelmesiyle anne adaylarının merak ettiği konuların başında ‘Hamileyken oruç tutabilir miyim?’ sorusu geldiğini söyleyen Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Nur Dokuzeylül Güngör, “Hamilelik sürecinde oruç tutulması kişinin genel sağlık durumu göz önünde bulundurularak verilecek bir karardır. Ancak oruç tutarak uzun saatler boyunca yaşanacak açlık ve sıvı kaybı doğumsal kusurlar, gelişimsel gerilik, erken doğum gibi birtakım riskleri beraberinde getirebilir” dedi.
Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Nur Dokuzeylül Güngör, hamilelikte oruç tutmanın doğumsal kusurlar, gelişim geriliği ve erken doğum gibi riskler taşıyabileceğini belirterek anne adaylarını uyardı.
ABD’nin Georgia eyaletinde Krystena Murray (38) hamilelik için tüp bebek kliniğine başvurdu. Hamile kaldı. Aralık 2023’te doğum yaptı. Ancak kendisi de bebeğin babası da beyaz olduğu halde dünyaya getirdiği bebek siyahtı.
ABD Başkanı Donald Trump, tüp bebek tedavisine (IVF) erişimin genişletilmesi ve daha uygun fiyatlı hale getirilebilmesi için gerekli çalışmaların yapılmasını öngören başkanlık kararnamesine imza attı.
Genel Cerrahi Bölümü’nden Prof. Dr. Mehmet Karabulut günümüzde hazır yiyecek ve işlenmiş gıdaların popülerliğinin arttığını ifade ederek, “Bu ürünlerin hayatımıza girmesi beslenme alışkanlıklarımızda önemli değişikliklere yol açtı” dedi. Op. Dr. Ayhan Çevik ise kanser riski açısından bazı işlenmiş gıdaların daha tehlikeli olarak değerlendirildiğini belirterek, “Yüksek şeker ve trans yağ içeren işlenmiş gıdalar da kanser riskiyle ilişkilendirilmiştir. Özellikle fast food tarzı gıdalar, işlenmiş tatlılar ve gazlı içecekler, vücutta enflamasyona yol açarak kanser gelişimine zemin hazırlayabilir. Ayrıca ağır işlenmiş gıda ürünleri, yüksek ısıda pişirilen gıdalar ve trans yağlar içeren gıdalar da genellikle sağlık açısından olumsuz etkilere sahiptir” diye konuştu.
Aylarca cezaevinde kalan ve yargı süreci devam eden Dilan Polat, sosyal medya paylaşımlarına hız verdi. İki çocuğu olan fenomen isim, yeniden anne olmak için tüp bebek tedavisine başladı. Anestezi etkisindeki anlarını “Bir hoş oldum” notuyla paylaşan Polat, takipçilerinin ilgisini çekmişti. Dilan Polat sosyal medya hesabında yaptığı hamile paylaşımlarıyla büyük ilgi gördü.
Bilim, teknoloji, mühendislik, tıp, sosyal bilimler ve beşeri bilimler alanlarında akademik yayıncılık yapan Springer Nature tarafından hazırlanan yeni bir çalışmada, deniz, su ve kara kirliliğine ilişkin büyüyen endişenin birincil kaynağının, sentetik veya yarı sentetik bileşenlerden yapılmış plastikler olduğuna dikkat çekildi. Çalışmada, felakete karşı geri dönüşümün gerekliliği vurgulanırken; plastik atığın yakılma sonucu, solunduğunda ölümcül olabilen dioksin gibi kanserojen kimyasallar yaydığı, hamile kadınlar ve doğmamış çocuklarının bu toksik etkilere karşı özellikle savunmasız olduğu ifade edildi.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Ocak, virüslerin yayılmasını önlemek için hasta olan kişilerin maske kullanması gerektiğini söyledi.
Tüp bebek tedavisinde kadının yaşının en önemli parametrelerden biri olduğunu dile getiren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Gonca Yetkin Yıldırım, “Tüp bebek başarısını birçok faktör etkiler ve her çifte aynı başarı oranı verilemez. Kadın, 40 yaşını geçmeden bir tüp bebek merkezine başvurmalı. Kliniğimizde preimplantasyon genetik tanıyı sıklıkla uygulamaktayız. Bu yöntem, tüp bebek yöntemiyle elde edilen embriyolardan biyopsi yöntemiyle bir grup hücre alınarak genetik teste gönderilmesi ve sağlıklı olan embriyonun seçilerek hastaya transfer edilmesidir” dedi.
Tüp Bebek Merkezi’nden Prof. Dr. Murat Arslan, tüp bebek tedavisinde (IVF) düşük yumurta rezervine sahip kadınlar için taze embriyo transferinin, bazı hastalarda, dondurulmuş embriyo transferine kıyasla daha yüksek başarı oranı sağlayabileceğini kaydetti.
Halk arasında 'çikolata kisti' olarak bilinen endometriozis, kadınların hayatını kabusa çevirebiliyor. Bu hastalık sadece üreme sistemini değil, tüm vücudu etkiliyor. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Erkut Attar, hastalığın birçok gizli tehlike barındırdığına dikkat çekerek, “Endometriozis, kadınların yaşam kalitesini derinden etkileyen kronik ve karmaşık bir sorun. Zira hastalık sadece pelvik ağrılar ve üreme sorunlarıyla sınırlı kalmaz. Migrenden, IBS’e, depresyondan kalp hastalıklarına kadar birçok problem için de risk oluşturur. Bu nedenle, endometriozisi anlamak ve yönetmek, multidisipliner bir yaklaşım gerektirir” dedi. Prof. Attar, “Her 10 kadından birinde endometriozis olmasına karşın farkındalık çok düşük. Kadınlar genelde doktora gitmeyi erteliyor, bu da hastalığın ilerlemesine yol açıyor. Şiddetli adet ağrısı varsa mutlaka bir doktora gidilmeli” uyarısında bulundu.
Kulak, Burun, Boğaz, Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Dr. Fatih Fidan, sinüzitin her yaştan insanı etkileyebildiğini, tedavi edilmediği takdirde göz, mide, beyin gibi birçok organı olumsuz etkileyebileceğini söyledi
Aylarca cezaevinde kalan ve yargı süreci devam eden Dilan Polat, sosyal medya paylaşımlarına hız verdi. İki çocuğu olan fenomen isim, yeniden anne olmak için tüp bebek tedavisine başladı. Anestezi etkisindeki anlarını “Bir hoş oldum” notuyla paylaşan Polat, takipçilerinin ilgisini çekti.
Aylarca cezaevinde kalan ve yargı süreci devam eden Dilan Polat, sosyal medya paylaşımlarına hız verdi. İki çocuğu olan fenomen isim, yeniden anne olmak için tüp bebek tedavisine başladı. Anestezi etkisindeki anlarını “Bir hoş oldum” notuyla paylaşan Polat, takipçilerinin ilgisini çekti.
Pazar günleri sosyal medya üzerinden yaptığım soru cevaplarda Hidrosalpenks nedeniyle tüp bebek yapmak durumunda kalmış anne adaylarından mesajlar aldım. Hidrosalpenks, başınıza gelene kadar bilmediğiniz, duymadığınız sağlık sorunlarından biri aslında. Şu ana dek bundan bahsetmediğimizi fark ettim. Ve bilirsiniz bu köşede konuşulmadık şey kalmaz.