Doğum ÖncesiTüp bebek tedavisinde transfer edilecek embriyo sayısına nasıl karar veriliyor?

Tüp bebek tedavisinde transfer edilecek embriyo sayısına nasıl karar veriliyor?

Paylaş
Tüp bebek tedavisinde transfer edilecek embriyo sayısına nasıl karar veriliyor?

Tüp bebek tedavisinde embriyo transferi gebelik testine kadar heyecanlı bekleme sürecinin başladığı en önemli aşamayı oluşturur. Bu aşamada transfer edilen embriyonun sağlıklı bir şekilde tutunması ve gelişmeye başlamasıyla birlikte gebelik yolculuğu başlar diyen Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Sabri Çolak; “Transfer edilecek embriyo sayısı birtakım yasal düzenlemelere uygun şekilde gerçekleştirilir. 35 yaşın üzerinde olan veya daha önceden iki farklı başarısız tüp bebek denemesi olan kadınlarda gebelik şansını artırmak için çift embriyo transferi yapılabilir fakat çift embriyo transferi ile çoğul gebelik olasılığı bulunduğundan bu durumu istemeyen bazı çiftler çift embriyo transferi hakkına sahip olsa da tek embriyo transferine yönelebilmektedir. 35 yaşından daha genç olan ve iki başarısız tüp bebek denemesi olmayan kadınlar için yasal düzenleme gereğince yalnızca tek embriyo transferi yapılabilir. Günümüzde tüp bebek tedavisinde kullanılan teknolojiler ileri seviyede olduğu için tek embriyo transferi ile elde edilen gebelik oranları da oldukça yüksektir” şeklinde konuştu.

Posta.com.tr| Embriyo transferi, anne ve baba adayından alınan sperm ve yumurta hücrelerinin laboratuvar ortamında döllenmesi ile oluşan embriyonun kadın rahmine transfer edilmesi işlemidir ve tüp bebek tedavisinin son basamağı olarak ifade edilir. 5-10 dakika gibi kısa sürede tamamlanan bu işlem çoğunlukla ağrısız geçen bir süreçtir ve anestezi uygulanmasına gerek kalmaksızın transfer gerçekleştirilir diye konuşan Doç. Dr. Sabri Çolak; “Transfer ultrason eşliğinde gerçekleştirilir ve silikondan yapılmış özel yumuşak enjektörler yardımıyla tek veya çift embriyo rahim boşluğuna bırakılır.  Taze embriyo transferi yapılacaksa, yani döllenme işlemi gerçekleştirildikten sonra embriyo dondurulmadan rahime transfer edilecekse tüm tedavi 15-20 gün içerisinde biter. Dondurulmuş embriyo transferi yapılacak ise yumurtaların ilaçlar ile büyütülmesinden sonra yumurtalar toplanır ve 1 ya da 2 ay sonra rahim içerisine transfer işlemi gerçekleştirilir. Genel olarak embriyo transferi aşamasından sonra tüp bebek tedavisinde sonuç için bekleme süreci başlar. Embriyo transferi sonrasındaki dönem başarı açısından çok önemli olduğundan bu süreçte dikkat edilmesi gereken konular hakkında hekimin vereceği önerilerin uygulanmasına maksimum özen gösterilmelidir. Transferin ardından yaklaşık 12 gün sonra gebelik testi gerçekleştirilebilir. Gebelik testinin olumlu sonuçlanması halinde bundan sonraki süreç doğal yolla oluşan gebeliklerle aynı şekilde ilerler” dedi. 

Haberin Devamı

TRANSFER EDİLECEK EMBRİYO SAYISI HASTANIN YAŞINA VE GEÇMİŞTEKİ DENEME SAYISINA GÖRE DEĞİŞİR

Tüp bebek tedavisinde transfer edilecek embriyo sayısına nasıl karar veriliyor

Tüp bebek tedavisi ile bebek sahibi olmak isteyen kişilerin en merak ettiği sorulardan bir tanesi tüp bebek tedavisinde tek embriyo mu çift embriyo mu transfer edilecek sorudur diyen Doç. Dr. Sabri Çolak; “Transfer edilecek embriyo sayısı birtakım yasal düzenlemelere uygun şekilde gerçekleştirilir. 35 yaşın üzerinde olan veya daha önceden iki farklı başarısız tüp bebek denemesi olan kadınlarda gebelik şansını artırmak için çift embriyo transferi yapılabilir. Bununla birlikte 35 yaşından daha genç olan ve iki başarısız tüp bebek denemesi olmayan kadınlar için yasal düzenleme gereğince yalnızca tek embriyo transferi yapılabilir. Tek embriyo transferi olumsuz bir durum olarak algılanmamalıdır, tek embriyo ile gebe kalan hastaların sayısı da oldukça fazladır fakat bazı durumlarda tüp bebekte başarı oranını büyük ölçüde azaltan sağlık sorunlarının varlığı söz konusu olduğunda çift embriyo transferinin tercih edilmesinde fayda vardır. Bu nedenle çiftlerin beklentilerini hekimleri ile paylaşmaları, embriyo transferi için en doğru yolun belirlenmesini sağlar. Transfer edilen embriyo sayısı, çoğul gebelik olasılığı ile doğrudan ilişkilidir. Birden fazla embriyonun transfer edildiği tüp bebek tedavilerinde %10 gibi çoğul gebelik oranından bahsedilebilir. Transfer edilen her iki embriyonun da tutunması sonucunda ikiz gebelik ortaya çıkabilir ve bu durum çift yumurta ikizliğidir. Tek embriyo transferinde ikiz olasılığı ise, doğal yolla oluşan bir gebelikte söz konusu olan tek yumurta ikizi olasılığı ile aynıdır ve çok düşüktür” şeklinde ifade etti.

Haberin Devamı

EMBRİYO TRANSFERİ SONRASI DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Çiftlerin embriyo transferinden sonra işlemin yapıldığı klinikte yaklaşık yarım saat kadar istirahat edip sonrasında evlerine dönebileceğini belirten Doç. Dr. Sabri Çolak; transfer sonrası dikkat edilmesi gereken noktaları şu şekilde sıraladı:

  • Şehir dışından gelen çiftlerin transfer sonrasında 2-3 saatlik mesafelere yolculuk yapmasında sakınca bulunmamaktadır fakat daha uzun mesafelerden gelen çiftlerin işlemin yapıldığı şehirde bir gün kaldıktan sonra evlerine dönmeleri önerilir.
  • Transfer işleminden sonra anne adayının 3 gün dinlemesi yeterlidir, daha sonra günlük yaşantısına dönebilir.
  • Gebelik oluşana kadar ağır egzersiz ve işlerden uzak durularak ani hareketler yapmamaya özen gösterilmelidir.
  • Hem transfer sonrasında hem de gebelik boyunca asitli içecekler, kahve ve bitkisel çayların tüketilmemesine özen gösterilmesi gerekmektedir.
  • Sigara ve alkol kesinlikle kullanılmamalıdır.
  • İki hafta cinsel ilişkide bulunulmamalıdır.
  • Vajinal bir enfeksiyona yol açmamak için yüzme tercih edilmemelidir.
  • Aşırı baharatlı gıdalardan uzak durarak taze sebze, meyve ve protein ağırlıklı besinleri tüketmeye özen gösterip; bol su içilmesinde yarar vardır.
  • Doktora danışılmadan herhangi bir ilaç kesinlikle kullanılmamalıdır.