Bilim - TeknolojiGençlere yasaklanıyor! Dikkat çeken karar...'Dünyanın gerisinde kalırız'
Paylaş
Gençlere yasaklanıyor! Dikkat çeken karar...'Dünyanın gerisinde kalırız'

Gençleri teknoloji bağımlılığından korumak için dünyada alınan önlemler genişletiliyor. Klinik Psikolog Kahraman Güler, 'Teknolojiyi değişen ve dönüşen dünyaya uygun olarak kullanmazsak toplum olarak dünyanın gerisinde kalırız' diyerek uyardı. İşte çok sayıda ülkede getirilen yasaklar.

BÜŞRA ÖZBELLİ/ Posta.com.tr Teknolojinin doğru kullanımının artırılmasının önemine dikkat çeken Klinik Psikolog Kahraman Güler, "Zamanın ruhunun gerekliliklerini yerine getirmezsek toplum olarak dünyanın gerisinde kalırız" dedi.

Haberin Devamı

Klinik Psikolog Kahraman Güler, "Ülkemizde zaten ilk ve ortaöğretim kurumlarında, okul girişlerinde telefonlar ve akıllı cihazlar toplanıyor. Ancak zamanın ruhuna, değişen ve dönüşen dünyaya uygun olarak teknolojinin kullanımının artırılması, teknolojinin doğru kullanımıyla ilgili bilgilendirmelerin yapılması son derece önemli." ifadelerini kullandı.

Klinik Psikolog Kahraman Güler, doğru teknoloji kullanımının neden önemli olduğundan bahsetti.

"Zamanın ve zamanın ruhunun gerekliliklerini yerine getirmezsek toplum olarak dünyanın gerisinde kalırız. Bu da çok işlevsel olmaz. Bu yüzden çocuklarımızın teknolojiyi doğru zamanda, doğru miktarda kullanması ve doğru kişiler tarafından teknolojiye muhatap bırakılması son derece önemli. Tabii ki akıllı cihazlar eğitim öğretim döneminde çok fazla kullanıldığında çocuklarda farklı sorunlara neden olabilir. Teknolojide ihtiyaç analizini ortaya koymak ve neyin, ne kadar, nerede kullanılması gerektiğini doğru analiz etmek gelecek nesillerin gelişen dünyaya uyum sağlaması için mühim"

Haberin Devamı

YASAKLARA YENİSİ EKLENDİ

Öğrencilerin akıllı telefon kullanımı konusunda yasak koyan ve uygulayan ilk ülke Fransa olmuştu. Fransa'nın ardından yasak koyan ülkelerin sayısı günden güne arttı.

Fransa'da yaşları 3 ile 15 arasında değişen öğrenciler, okul içerisinde cep telefonlarını kapalı tutmak zorunda. İngiltere'de geçtiğimiz yıllarda okullarda cep telefonunun yasaklanması gündeme geldi, karar alınmasa da birçok okul yasağı uyguluyor.

Suudi Arabistan'da okullarda telefon kullanımı bir süredir yasak. Çin'de Çocukların okullarda cep telefonu kullanması yasak. Çocuklar ancak ailelerinin yazılı izniyle okullara telefonlarını getirebilecek. Finlandiya'da öğrencilerin notlarının düşmesinin ardından yeni dönemde okullarda cep telefonlarının yasaklanması gündeme alındı. ABD'de ise Devlet okullarının yüzde 77'sinden fazlasında cep telefonu yasağı uygulanıyor.

Son olarak Hollanda Eğitim, Kültür ve Bilim Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre ülkedeki ortaokul ve liselerde cep telefonu yasaklanacak. Uygulanacak yasaklara cep telefonlarının yanı sıra tablet ve akıllı saatlerin de dahil olacağı duyuruldu. Söz konusu yasak, 1 Ocak 2024'te uygulanmaya başlanacak. Açıklamada "Artık Tiktok videosu seyretmek, sınıf arkadaşıyla mesajlaşmak veya Snapchat'ten fotoğraf paylaşmak yok" ifadelerine de yer verildi. Yasağın üniversiteleri kapsamadığı belirtildi.

Haberin Devamı

Türkiye'de ilk ve ortaöğretim kurumlarında öğrencilerin cep telefonlarını sınıflarda kullanmasına okul yönetimleri tarafından zaten izin verilmiyor.

EKRAN KAYDIRIRKEN KULLANDIĞINIZ PARMAK YAŞINIZI ELE VERİYOR

Dijital oyun Candy Crush'ın yaratıcı şirketinin araştırmasına göre, 1997-2012'de doğan Z kuşağının yüzde 80'i ve milenyum kuşağının yüzde 67'si, ekran kaydırırken yalnızca baş parmaklarını kullanıyor. 59-77 yaş grubunu kapsayan 'baby boomer' kuşağının yüzde 73'ü ise işaret parmağını kullanıyor. Uzmanlara göre özellikle mesajlaşmalarda işaret parmak kullanımı yazım yanlışı ihtimalini azaltıyor. Başparmak kullanmanın ise daha estetik ve kolay olduğunu iddia eden çalışmalardan bahsetmek mümkün. Peki gençler işaret parmak yerine neden başparmağını kullanmayı tercih ediyor?

Haberin Devamı

Klinik psikolog Kahraman Güler, "Kaçınma; kişinin rahatsızlık yaratan olay ve durumlardan düşünsel, duygusal ve davranışlar tepkilerle kurtulma çabasıdır. Sosyal baskı hissedildiginde bireyler kaçınmaya başvurabilirler" dedi.

"Sosyal medya ve internet ortamında çok fazla zaman geçirmenin kaçınma ile ilişkisi olduğunu söylemek mümkün" diyen Güler, "Genç bireylerde onay alma ve kabul görme ihtiyaçlarının önemli olduğunu göz önünde bulundurursak kaçınmalarında bile daha kabul edilebilir davranışlar sergilemeye dikkat ederler." ifadelerini kullandı.

Genç nesil dışardan nasıl göründüğünü bu denli önemseyip değerlendirilme endişesi yaşıyor olabilir mi?

SOSYAL BASKIYA RAĞMEN...

Gençler, ekran kaydırırken işaret parmak kullanımını 'yaşlı' buluyor. Araştırma, genç nesillerin alay edilmekten kaçınmak için baş parmaklarını kullandıklarını ortaya çıkardı. Öte yandan 59-77 yaş grubunu kapsayan baby boomer kuşağının yüzde 61'i sosyal baskı olsa da baş parmak yerine işaret parmağını kullanmaya devam edeceğini söylüyor.

Haberin Devamı

EVRİMSEL AVANTAJI VAR

Öte yandan alternatif tıp çalışan Jin Shin Jyutsu adlı kişinin yöntemine göre baş parmak anksiyete, sinirlilik, depresyon ve stres gibi duyguları kontrol altına alır ve mide-dalak kısmını uyarır.

Current Biology dergisinde ise başparmak kullanımının evrimsel avantajından bahsediliyor.

“Başparmak kabiliyetinin evrimsel anlamda kritik bir avantaj oluşturduğuna inanıyoruz; bu kabiliyet sayesinde soy çizgimizdeki karmaşık kültürün daha sonraki dönemlerde gerçekleşecek aşamalı gelişimine olanak sağlandığını düşünüyoruz.”