Bilim - TeknolojiTezleri artık yapay zeka yazıyor: Fiyatlar 2 bin TL'den başlayıp 40 bin TL'ye kadar çıkıyor
Paylaş
Tezleri artık yapay zeka yazıyor: Fiyatlar 2 bin TL'den başlayıp 40 bin TL'ye kadar çıkıyor

Akademik tez yazma işi borsaya dönüştü. Para karşılığı tez yazan siteler şimdi de ChatGPT gibi sohbet robotlarının hazırladığı içerikleri satıyor. Günümüzde yapay zeka hayatın her alanını etkilemeye başladı. Rusya’da bir öğrenci yapay zekaya tez yazdırdı, üniversite karıştı. Doç. Dr. Ali Murat Kırık, “Tez yazım süreci yapay zeka ile birlikte endüstriyel bir boyuta ulaştı” diyerek akademide tez borsası hakkında merak edilenleri anlattı.

Elif Bayram / Posta.com.tr - Milyonlarca liralık sektöre dönüşen tez yazdırma işi artık yapay zekanın uzmanlık alanına dönüşmüş durumda. ChatGPT gibi sohbet robotları, saniyeler içinde hazır metinleri önümüze sererek özellikle makale ve yüksek lisans tezi yazmaya çalışan öğrencilerin vazgeçilmesi haline geldi. Doç. Dr. Ali Murat Kırık, “Yapay zeka kullanılarak değiştirilen tezler benzerlik programlarına da yakalanmıyor. 2 bin TL’den başlayıp 40 bin TL’ye kadar giden bir sektör haline geldi” diyerek önemli uyarılarda bulundu.

Haberin Devamı

Yapay zekanın sizinle arkadaşınızmış gibi yazıştığı ve sorularınıza içtenlikle cevap verdiği günler artık gerçek olmak üzere. ChatGPT, şaşkınlık yaratacak kadar başarılı örnekler sergilemeye devam ederken bu durum Rusya’da bir öğrencinin dikkatini çekti. Öğrenci, yalnızca geçme notu alacak şekilde tezini 23 saatte ChatGPT’ye yazdırdı.

Tezleri artık yapay zeka yazıyor: Fiyatlar 2 bin TLden başlayıp 40 bin TLye kadar çıkıyor

Rusya Beşeri Bilimler Devlet Üniversitesi’nden mezun olan öğrencinin, tezini yazmak için ChatGPT’yi nasıl kullandığını Twitter'da paylaşmasının ardından skandal patlak verdi.

TEZ BAŞARIYLA SUNULDU

Öğrenci, metin uzunluğu kısıtlamalarını nasıl aştığını açıkladı. Tutarlı bir metin elde etmek için programın nasıl kullanılacağına ilişkin deneyimlerini paylaştı.

Tez üniversitede başarıyla sunuldu ancak öğrenci Twitter kullanıcılarından tepkiler aldı. Bazı sosyal medya kullanıcıları öğrenciyi yaratıcılığından ötürü övdü, bazıları ise kopya çekmekle suçladı. Bazıları bu duruma o kadar öfkelendiler ki, Rusya Eğitim Bakanlığı'na şikayette bulunarak yetkilileri soruşturmaya ve tezi tamamen iptal etmeye çağırdılar.

Haberin Devamı

 

“TEZ YAZ KOMUTU”

Tezleri artık yapay zeka yazıyor: Fiyatlar 2 bin TLden başlayıp 40 bin TLye kadar çıkıyor

Doç. Dr. Ali Murat Kırık

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Anabilim Dalı Başkanı ve Dijital İletişim Araştırmacısı Doç. Dr. Ali Murat Kırık, “Tez hazırlama piyasası yapay zeka ile birlikte ilginç bir hale geldi. Direk “tez yaz” komutuyla bu işlemi gerçekleştirmemesine rağmen, parça parça alınan cevaplar birleştirilerek bir bütün haline getirilebiliyor” diyerek önemli açıklamalarda bulundu.

Yapay sohbet robotlarının, eğitim süreçlerine katkıda bulunabileceğine ancak olumsuz sonuçlarının da olabileceğine dikkat çeken Doç. Dr. Ali Murat Kırık, “Kötü niyetli kişiler bu tür uygulamaları kötü amaçlar için de kullanabilir. ChatGPT'nin etik olmayan yollarla kullanılması, örneğin başkasının yerine tez yazmak veya projeleri hazırlamak gibi eylemlere yol açabilir. ChatGPT ile içerik oluşturulabiliyor, başlıklar verilerek altlarının doldurulması sağlanabiliyor. Direk “tez yaz” komutuyla bu işlemi gerçekleştirmemesine rağmen, cevaplar birleştirilerek bir bütün haline getirilebiliyor. Mevcut tezler ve makaleler yapay zeka aracılığıyla değiştirilerek sanki farklı bir çalışmaymış gibi sunulabiliyor. Hem ödevlerde hem tezlerde hem de projelerde bu yöntem kullanılabiliyor” dedi.

Haberin Devamı

Tezleri artık yapay zeka yazıyor: Fiyatlar 2 bin TLden başlayıp 40 bin TLye kadar çıkıyor

“AKADEMİK SAHTEKARLIK”

Doç. Dr. Ali Murat Kırık, kopyala yapıştır içeriklerin veya yapay zeka ile oluşturulmuş makalelerin bu yöntem sayesinde nasıl değiştirildiğini anlattı:

Günümüzde, bazı kötü niyetli kişiler ve şirketler akademik sahtekarlığı önlemek için kullanılan Turnitin ve benzeri programları atlatmak ve yakalanmamak amacıyla yapay zekayı kullanarak içerikleri kolaylıkla değiştiriyor. Cümleler ve kelimeler değiştiriliyor, bu sayede benzerlik programlarına yakalanmak giderek zorlaşıyor. Çünkü komutlar buna göre veriliyor. Fakat unutulmaması gereken en önemli nokta akademik sahtekarlığın, öğrencilerin ve araştırmacıların kendi eğitimlerini ve bilgi birikimlerini olumsuz yönde etkilediğidir.

 

“PARA KARŞILIĞINDA TEZLER HAZIRLANIYOR”

Yapay zeka sohbet robotları kullanılarak değiştirilen tezlerin benzerlik programlarına yakalanmadığına dikkat çeken Doç. Dr. Ali Murat Kırık, “Gerek ChatGPT ve gerekse de Bard gibi uygulamalar aracılığıyla değiştirilen tezler, makaleler benzerlik programlarına yakalanmıyor. Ona göre komut yazılıyor. Hatta bu etik dışı durum internet ortamında “Düşük benzerlik oranıyla para karşılığı yapay zeka ile ödevleriniz, tezleriniz hazırlanır” ibaresiyle yer alıyor. Akademik tez yazma işi borsaya dönüştü. 2 bin TL’den başlayıp 40 bin TL’ye kadar giden ve adeta bir sektör halini alan bu durum kaliteli çalışmaların ortaya çıkmasına da açıkça engel oluyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Tezleri artık yapay zeka yazıyor: Fiyatlar 2 bin TLden başlayıp 40 bin TLye kadar çıkıyor

"GELECEKTE ORTAYA ÇIKACAK"

“Gelecekte bu durumlar daha aleni bir şekilde ortaya çıkacaktır” diyen Doç. Dr. Ali Murat Kırık, “ChatGPT ve yapay zeka sohbet robotları yeni yeni gelişim gösterdiği için henüz makale ya da tezlerin yapay zeka ile hazırlandığına dair net bir somut bulgu söz konusu değildir. Ancak makalelerde ChatGPT’den faydalanan bazı akademisyenler bu durumu not düşmektedir. Gelecekte bu durumlar daha aleni bir şekilde ortaya çıkacaktır. Zira yapay zeka metin analiz araçlarının yaygınlaşması ve daha doğru sonuçlar sunmasıyla birlikte geçmişte yapılan etik dışı usulsüz işler görülebilecektir” ifadelerini kullandı.

“TWITTER’DAKİ DEĞİŞİM CHATGPT’Yİ DE ETKİLEDİ”

Son günlerde yapay zeka modeli ChatGPT’nin gücünü yitirdiğine dair konuların da gündemde olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Ali Murat Kırık, bu durumun Twitter’da yaşanan değişimlerle bağlantılı olduğunu anlattı:

Haberin Devamı

ChatGPT gibi yapay zeka modellerinin performansında düşüş yaşanmasının birden çok nedeni vardır ve elbette Twitter'da yaşanan veri kısıtlaması gibi son olaylar da bu etkenlerden biri olabilir. Sosyal medya platformları, yapay zeka modeli ChatGPT'nin eğitim verileri için önemli bir kaynaktır ve eğitim verilerinin kalitesi ve çeşitliliği, modelin performansını doğrudan etkiler.

Tezleri artık yapay zeka yazıyor: Fiyatlar 2 bin TLden başlayıp 40 bin TLye kadar çıkıyor

Twitter’da yapılan değişikliklerin ChatGPT gibi yapay zeka robotlarını da etkileyebileceğini söyleyen Doç. Dr. Ali Murat Kırık, sözlerine şöyle devam etti:

Son zamanlarda Twitter ve diğer sosyal medya platformlarında yapılan veri kısıtlamaları veya erişim politikası değişiklikleri, eğitim verilerinin kalitesinde değişikliklere yol açabilir. Bu tür değişiklikler, yapay zeka modelinin performansını etkileyerek güncel olmayan veya eksik sonuçlar elde edilmesine neden olabilir. Diğer nedenler arasında modelin eğitiminde kullanılan veri setlerinin sınırlamaları, güncel olmayan eğitim verileri, eğitim algoritmasında yapılan değişiklikler veya hatalar yer alabilir. Teknik sorunlar, örneğin ölçeklendirme sorunları veya sunucu yükü de performans düşüklüğüne katkıda bulunabilir.