Depresyona girdiğini düşünen biri ne yapmalı?
Depresyonun en karakteristik belirtileri çökkün duygudurum, hayattan zevk alamama, değersizlik hissi, suçluluk duygusu, intihara dair düşünceler, enerji kaybı, yorgunluk, uyku süresinde azalma ve aşırı uyku hali, iştah kaybı ve kilo verme veya aşırı iştah artışı ve kilo alma ile konsantrasyon güçlükleri, karar vermede zorluk, hareketlerde yavaşlama veya artış olarak sıralanıyor. Buna göre, uzmanlar bu belirtilerden en az 5'inin yaklaşık olarak 2 hafta boyunca hemen her gün yaşanmasını depresyon olarak tanımlıyor. Psikiyatri Uzmanı Dr. Sena Güneytepe, özellikle çökkün duygudurum ile hayattan tat alamamanın depresyon tanısı için çok önemli olduğunu belirtiyor.
Kişiler yaşadığı zorlukları depresyonla ilişkilendirse de burada en önemli belirteçlerden biri depresif duygudurumun sürekliliği. Bu nedenle birkaç günlük geçici durumlar depresyon anlamına gelmiyor.
Depresyon tedavisi için ilk adım...
Depresyonda olduğunu düşünen bir kişinin öncelikle bir psikiyatriste veya klinik psikoloğa başvurması gerektiğini ifade eden Psikiyatri Uzmanı Dr. Sena Güneytepe, tedavi süreci kiminle yürütülürse yürütülsün, tanı aşamaasında bir hekimin değerlendirme yapması gerektiğini belirtiyor.
Yaşamın herhangi bir zamanında ortaya çıkabilen ve yüzde seksen oranında en az bir kere tekrarlayabilen bir hastalık olan depresyon, mutlaka profesyonel kişilerce tedavi edilmesi gereken bir sorun.
Depresyosyonun tedavisi sanıldığı kadar uzun değil...
Depresif dönemin doğru tedavi ile ortalama 3 ile 6 ay arasında düzelebileceğini belirten Psikiyatri Uzmanı Dr. Sena Güneytepe, hastaların çoğunun 1 yıl gibi kısa bir sürede iyileşebileceğini belirtiyor. Depresyonda olan hastaların yarısının yaklaşık 6 ayda, üçte birinin de 1 yılda iyileşeceğini ifade eden Psikiyatri Uzmanı Dr. Sena Güneytepe, yaklaşık üçte bir hastada ise tedaviye rağmen iyileşme sağlanamayabilecğeini ve bu kişilerde kronik depresyon gelişebileceğini belirtiyor.