Eğitim - KariyerAnaokulu ve kreşlerde fark edilmeyen tehlike!

Anaokulu ve kreşlerde fark edilmeyen tehlike!

Paylaş
Anaokulu ve kreşlerde fark edilmeyen tehlike!

Altınbaş Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Mesut Çevik, Türkiye’de fark edilmeyen bir tehlikeye dikkat çekti.

GÜRÜLTÜ KAYNAKLI DUYMA KAYBI

Haberin Devamı

Mesut Çevik, anaokulu ve kreşlerdeki gürültü seviyelerinin çocuklar ve öğretmenler üzerinde ciddi duyma kayıplarına yol açabileceğini söyledi. Bilimsel araştırmalara göre, çalışma ortamlarında gürültü seviyesinin 85 desibeli (dB) aşmaması gerektiğini belirten Mesut Çevik, “Bu eşik değerin üstüne çıkılması durumunda kalıcı duyma hasarları oluşabilir. Özellikle uzun süreli maruziyet büyük risk taşıyor” dedi. Çevik, çocukların ses frekanslarının yetişkinlere kıyasla daha yüksek olduğunu ve belirli sayıdaki çocuğun bir araya gelmesiyle oluşan gürültü seviyesinin 85 dB’yi aştığını vurguladı. Bu durumun hem çocukların hem de öğretmenlerin işitme sağlığını ciddi şekilde tehdit ettiğini belirten Çevik, Almanya ve Hollanda’da bu sorunun farkına varılarak önlemler alındığını ifade etti.

Haberin Devamı

‘TÜRKİYE’DE ÖNLEM ALINMIYOR’

Almanya’daki Tübingen Üniversitesi öncülüğünde yapılan bilimsel çalışmalar sonucu, anaokulu ve kreşlerde öğrencilerin serbest oyun saatlerinde gürültü ölçümleri yapılıyor. Belirlenen eşik değerin aşılması durumunda önlemler alınıyor. Çocuklar en fazla 8 kişilik gruplara ayrılarak gürültü seviyesi kontrol altına alınıyor. Bu uygulama Almanya ve Hollanda’da başarıyla hayata geçirildi. Türkiye’de ise bu sorunun göz ardı edildiğini belirten Çevik, Millî Eğitim Bakanlığı, kulak burun boğaz uzmanları, eğitim sendikaları ve elektrik-elektronik mühendislerinin bu konuda henüz bir farkındalık oluşturmadığını ifade etti. Emekli birçok öğretmende yaşanan duyma kayıplarının nedenlerinden birinin de bu yüksek gürültü seviyeleri olabileceğini belirten Çevik, sorunun gündeme getirilmesi için yetkilileri harekete geçmeye çağırdı.

Anaokulu ve kreşlerde fark edilmeyen tehlike

BAŞARILI ÖĞRENCİLERİN TERCİHİ SİBER GÜVENLİK MÜHENDİSLİĞİ

ÜNİVERSİTE SAYISI 70

2024 YKS’de başarı sıralamasında en üstlerde yer alan öğrenciler, yeni açılan yazılım, yapay zekâ ve siber güvenlik temelli programları tercih etti. Yazılım ve yapay zekâ tabanlı dijital meslekler, en fazla talep gören bölümler arasında yer aldı. 2024-2025 eğitim öğretim yılında açılan ve ilk kez öğrenci alan İTÜ Siber Güvenlik Mühendisliği bölümüne, YKS başarı sıralamasında ilk 2000’de yer alan öğrenciler yerleşti. Bu alanda 20 üniversitede 70’i aşkın yeni ön lisans ve lisans programı açan Yükseköğretim Kurulu (YÖK), bu sene 50 üniversitede daha dijital ve yapay zekâ tabanlı programlar açacak. Böylece dijital ve yapay zekâ tabanlı program açan üniversite sayısı 70’e çıkacak.

Haberin Devamı

ÖNEMİ ARTACAK

İTÜ Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdül Halim Zaim, Siber Güvenlik Mühendisliği bölümünün gelecek yıllarda daha da ilgi göreceğini söyledi. Müfredat oluşturulurken sektörle sürekli iletişim halinde olduklarını belirten Prof. Dr. Zaim, “Siber güvenlik mühendisliği bölümünde farklı uzmanlık alanları zamanla öne çıkacak. Bu bir başlangıç, ancak bu başlangıçla birlikte siber güvenliğin alt dalları gelecekte daha fazla önem kazanacak. Siber güvenlik, yalnızca özel sektörün değil, devletin ve hatta siber orduların da önemli bir konusu. Siber güvenlik alanında, sadece savunma değil, saldırı noktasında da etkin olabilmek için gerekli altyapının kurulması büyük önem taşıyor” dedi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’DEN SADECE ODTÜ VAR

İngiliz sıralama kuruluşu Times Higher Education (THE) üniversiteleri saygınlıklarına göre sıraladı. 2025 Dünya Üniversiteleri Saygınlık Sıralaması’na (World Reputation Rankings 2025) Türkiye’den yalnızca tek üniversite girdi. 201-300 bandında Türkiye’den sadece Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) yer aldı. 55 binden fazla katılımcıyla yapılan çalışmada, ilk sırada 14’üncü kez Harvard Üniversitesi yer ald

DÜNYANIN EN SAYGIN İLK 10 ÜNİVERSİTESİ

1) Harvard Üniversitesi.........................(ABD)
2) Massachusetts Teknoloji Enstitüsü-MIT....(ABD)
3) Oxford Üniversitesi..........(Birleşik Krallık)
4) Stanford Üniversitesi........................(ABD)
5) Cambridge Üniversitesi....(Birleşik Krallık)
6) Kaliforniya Üniversitesi....................(ABD)
7) Princeton Üniversitesi.......................(ABD)
8) Tsinghua Üniversitesi.........................(Çin)
9) Yale Üniversitesi...............................(ABD)
10) Tokyo Üniversitesi....................(Japonya)

Haberin Devamı