Atık nar kabuğundan yara bandı yaptılar! Çözüm üreten bilim gençliği
Sadece Türkiye için değil, dünya için de umut vadeden bir bilim gençliğimiz var. Öğrencilerin azim ve isteği, fırsat verildiğinde bize neler başarabileceklerini gösteriyor. ‘Solve for Tomorrow’ bilim yarışmasında birinci olan Hazal Zelal ve Ozan Behram Gün kardeşlerin, atık nar kabuğundan geliştirdikleri antibakteriyel ve biyoçözünür yara bandı, bunun en güzel örneği. Tamamen kendi fikirleri olan bu proje, sürdürülebilir bir gelecek inşa etme konusunda gençlerin çabalarını ve yaratıcılıklarını ortaya çıkarıyor.
Sevim Büyüktaş Demir / sevim.demir@posta.com.tr
Samsung Electronics Türkiye ve Habitat Derneği, öğrencileri toplumsal sorunları çözmeye teşvik etmek için bu yıl ilk kez ‘Solve for Tomorrow’ (Yarın İçin Çözüm) bilim yarışması düzenledi. Yarışma, 8’inci ve 12’nci sınıf arasında okuyan tüm öğrencileri kapsıyor. Gençler; iklim krizi, sürdürülebilir atık yönetimi, yenilebilir enerji ve akıllı şehir uygulamaları alanlarında geliştirdikleri çözümleri, alanında uzman jürilere aktarıyor. Öne çıkan projeler ise ödüllendiriliyor. Samsung’un 2010’da küresel çapta hayata geçirdiği Solve for Tomorrow, bu yıl 33 ülkede uygulandı.
YARAYI HIZLICA İYİLEŞTİRİYOR
Kazanan projeler, önemli toplumsal ve çevresel sorunlara sürdürülebilir, inovatif çözümler sunuyor. Yarışmanın Türkiye ayağında bu yıl birinciliği, atık nar kabuklarından antibakteriyel ve biyoçözünür yara bandı üreten Gün Kardeşler Takımı aldı. Hazal Zelal Gün ve Ozan Behram Gün’den oluşan Gün Kardeşler Takımı tarafından geliştirilen yara bandı, yaranın hızlı ve temiz şekilde iyileşmesini sağlıyor. Bant bir süre sonra yara üzerinde çözünüp kayboluyor. Gün Kardeşler Takımı’ndan Hazal Zelal Gün, TED Antalya Koleji 11’inci sınıf öğrencisi.
ÇEVRE SORUNLARINA DUYARLI
Zelal, ‘Solve for Tomorrow’ projesinden danışman öğretmeni sayesinde haberdar oluyor. Biyoçözünür yara bandı projesini Türkiye’de duyurmak istediklerini söyleyen Zelal, projenin ileride güzel yerlere geleceğini inanıyor. Zelal, proje aşamasında en büyük desteği ailesinden görmüş. Solve for Tomorrow sayesinde topluluk önünde sunum yapma tecrübesi kazandığını belirten Zelal, “Yarışmanın bize sağlamış olduğu eğitim ve sunumlar sayesinde çevre sorunlarına karşı daha bilinçli oldum” diyor. Tıp okumak isteyen Zelal, daha fazla proje yapıp toplumsal sorunlara çözüm bulmak istiyor.
‘GENÇLERE FAYDA SAĞLIYOR’
Solve for Tomorrow’un yürütücülerinden Habitat Derneği’nin Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır, projeyle ilgili şunları söyledi: Toplumun gelişimi ve dünyanın karşı karşıya olduğu sorunların çözümünde bireyin kapasitesinin gelişimi ve farkındalığının arttırılması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Solve for Tomorrow, sağladığı fayda sebebiyle içerisinde yer almaktan mutluluk duyduğumuz bir program. Bu program ile çocuklarımız bir yandan dünyamızın sorunlarına çözüm ararken, bir yandan da problem çözme, takım çalışması ve tasarım odaklı düşünme gibi yetkinliklerini geliştirebiliyor.
ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİLERE EĞİTİM
Samsung Electronics Türkiye Kurumsal Pazarlama Direktörü Sibel Hür, Solve for Tomorrow hakkında bilgi verdi. Solve for Tomorrow programını, gençlerin STEM (Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik) ve tasarım odaklı düşünme yaklaşımlarını kullanarak, toplumun karşılaştığı zorlukları ve riskleri çözebilecek yenilikçi projeler/çözümler geliştirmeleri hedefiyle başlattık. Programın ilk yarışmasına 49 şehirden 600’ün üzerinde öğrenci ve öğretmen katıldı. Program kapsamında, başvuran tüm öğretmenlere ‘tasarım odaklı düşünme eğitmen eğitimleri’ veriliyor. Yıl sonuna kadar 2 binin üzerinde öğrenci ve öğretmene tasarım odaklı düşünme eğitimleri verilmesi planlanıyor.
SON BAŞVURU 15 OCAK
Solve for Tomorrow programının yeni dönemi için başvurular, 15 Ocak 2023’e kadar www.samsung.com/tr/solve-for-tomorrow/ adresi üzerinden yapılabilecek. Öğrenciler yarışmaya iklim krizi, sürdürülebilir atık yönetimi, yenilebilir enerji ve akıllı şehir uygulamaları konularına çözüm üreten projeleriyle başvurabilecek. Yarışmaya, öğrenciler en az iki kişi en fazla beş kişiden oluşan takımlarla da katılım sağlayabiliyor.