Başvurular 27 Temmuz'da başlıyor! Doğru tercih için yol haritası
Üniversite sınav sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte adaylar için tercih maratonu başlamış oldu. Adaylar, tercihlerini 27 Temmuz 8 Ağustos tarihleri arasında yapacak. Adayların 24 tercih hakkı bulunuyor ancak tamamının doldurulması zorunlu değil. Tercihler puana göre değil, başarı sırasına göre yapılacak.
Sevim Büyüktaş Demir / sevim.demir@posta.com.tr
BU UYARILARA DİKKAT
Adaylar tercihlerini, T.C. kimlik numarası ve şifreleri ile 27 Temmuz 8 Ağustos tarihleri arasında https://ais.osym.gov.tr internet adresinden bireysel olarak yapacak. Tercih işleminin ekrandaki uyarılara göre sonlandırılması gerekiyor. Tercihlerin ÖSYM’ye ulaştığından emin olmak için ekranda ‘2023-YKS Tercihleriniz ÖSYM’ye bildirilmiştir’ ifadesi mutlaka görülmeli. Tercih işlemi tamamladıktan sonra tercih süresinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden tercih bilgileri mutlaka kontrol edilmeli ve yazıcıdan tercih listesinin bir çıktısı alınarak saklanmalı. Peki, tercih listesi oluştururken nelere dikkat edilmeli? Üniversite Tercih Merkezi Koordinatörü Onur Soğuk yanıtladı. Tercihlerde başarı sıralarına dikkat çeken Onur Soğuk’un açıklamaları şöyle:
2022 BAŞARI SIRALARINI ESAS ALIN
Sınav sonuç belgesinde adayların ilk dikkat edeceği yer, başarı sıralarıdır. Adayların puana değil, sıralamalarına dikkat etmesi gerekiyor. Adaylar, istedikleri bölüm ve üniversitelerin sıralamaları ile kendi sıralamalarını karşılaştırıp, hangi bölümü kazanacakları noktasında bir referans oluşturabilirler. Bu sene itibariyle baktığımızda adayların aldıkları puanlarla sıralamalarının geçen yıla çok benzediğini görüyoruz. Bu da adayların gönül rahatlığıyla bu yılki tercihlerde, geçen yılki başarı sıralamalarını baz almaları gerektiğini bize gösteriyor.
TERCİH LİSTESİNDE 3 ÖNEMLİ UNSUR
Adayların 24 tercih hakkı bulunuyor. Ama bu 24 tercihin tamamının doldurulması zorunlu değil. Adaylar başarı sıralamalarına yakın olan bölümleri tercih listesinde yer verirlerse, o bölümleri kazanma şansı yüksek oluyor. Ancak eğitimciler olarak tercih listesinde 3 unsurun bulunması gerektiğini düşünüyoruz. Bu 3 unsur şöyle:
1) Birinci kısma kendi başarı sıralamalarının önünde olan, kazanma ihtimali düşük olsa bile denemek istedikleri bölümlerden yaklaşık 3-4 tanesine yazabilirler.
2) Orta bölüm dediğimiz ikinci kısımda ise adaylar kendi başarı sıralamalarının yüzde 10 üstünden, yüzde 10 da altından olacak şekilde istedikleri bölümleri yerleştirebilirler.
3) Üçüncü kısım ise, bu sene kesinlikle kazanmak isteyen, mezuna kalmak istemeyen adayları ilgilendiriyor. Bu kısımda adaylar içlerine sinmeleri kaydıyla inebildikleri kadar, kendi başarı sıralarının altındaki yüzde 40 ve yüzde 50’ye kadar olan yerleri son 3-4 tercihe yazabilirler. Böylelikle sağlam ve doğru bir tercih listesi oluşturmuş olurlar. Bu listede açıkta kalma ihtimali olmaz.
İSTEMEDİĞİNİZ BÖLÜMLERİ YAZMAYIN
- Adaylar, tercih listesine son halini verirken kesinlikle içlerine sinmeyen, ‘ben bu şehirde okumam’ ‘bu bölüm beni memnun etmez’ dedikleri yerler varsa onları lütfen listelerinden çıkarsınlar.
- Bölüm araştırması yaparken, tercih edecekleri bölümlerin İngilizce hazırlığı var mı yok mu? Buna dikkat etsinler.
- Vakıf üniversitesi tercih edeceklerse, öğrenim ücretlerini mutlaka kontrol etsinler. Ailelerini ve kendilerini zor duruma düşürecek yüksek ücretli bölüm ve üniversitelerden kaçınsınlar.
- Uzaktan araştırma yapmak yerine, özellikle büyük şehirlerde yaşayan adayların direkt üniversite kampüslerine gidip hem akademik hem de fiziki olanakları yerinde incelemeleri son derece faydalı olacak.
SON TERCİH ÖĞRENCİYE BIRAKILMALI
Tercih sırasında öğrenci ile veli çatışabiliyor. Son tercih her zaman öğrenciye bırakılmalı. Öğrencinin istemediği hiçbir bölüm listede yer almamalı. Bununla birlikte, adayların ebeveynlerinin tecrübelerini de dinlemesi gerekiyor. Veliler çok diretmeden, çocukları ile iletişim halinde olmalı. Bir orta yol bulunmalı, bu şekilde daha sağlıklı tercih listelerinin oluştuğunu görüyoruz. Tercih döneminin ilk günlerinde belirsizlikler olur. Ama günler geçtikçe bu belirsizlikler giderilir ve doğru tercih listesi yapılır. Adayların ve velilerin telaşa kapılmadan, araştırmalarını yapmaları gerekiyor.