Dikdörtgen alanı nasıl bulunur? Dikdörtgen alanı hesaplama formulü ve örnekleri...
Matematik işlemlerinde en çok karşılaşılan konular içerisinde dikdörtgen alanı gelir. Özellikle geometri sorularında kolay formül ile birlikte dikdörtgen alanı hemen bulunabilir. Bu doğrultuda birbirini dik kesen kısa kenar ve uzun kenarın çarpılması eşliğinde alan hesaplaması yapılır. Dikdörtgen alanı nasıl bulunur? Dikdörtgen alanı hesaplama formülü ve örneklerini sizler için ayrıntıları ile derledik.
Karşılıklı iki kenarları birbirine eşit olan geometrik cisim dikdörtgen olarak ön plana çıkar. Aynı zamanda iç açıları bakımından her biri dik açıyla birbirini keser.
Böylece bütün farklı kenarları eşliğinde basit formül ile dikdörtgen alanını hesaplamak mümkün olur. Sadece kısa kenar ve uzun kenarı bu konuda ele almak mümkündür. Aynı zamanda iç kısımda köşegenlerden bir doğru çekerek, üçgen yapmak suretiyle kenar uzunluğu da bulunabilir.
DİKDİRTGEN ALANI NASIL BULUNUR?
Dikdörtgen karşılıklı kenarları aynı olan, bir uzun ve bir kısa kenardan oluşmuş geometrik şekildir. Hem uzun hem de kısa kenarları değişik uzunluklara sahip olabilir. Ancak ne olursa olsun sabit şekilde kenar uzunlukları doğrultusunda kolayca alan hesaplaması yapılabilir.
Bu bağlamda dikdörtgenin bir kısa kenarı ile bir uzun kenarının çarpılması neticesinde dikdörtgen alanı elde edilir.
Bu şekilde kolayca alını bulduktan sonra aynı zamanda çevresi ve kenar uzunluklarını da yine tersten hareket ederek bulmak mümkün olur. Sadece öğrenciler için değil aynı zamanda günlük yaşamda da alan hesaplaması açısından dikdörtgen alanı büyük önem taşımaktadır.
DİKDÖRTGEN ALANI HESAPLAMA FORMÜLÜ VE ÖRNEKLERİ
Dikdörtgen alan hesaplama formülü aynı zamanda örnekler üzerinden kolayca anlaşılabilir. Bu bağlamda kısa kenar ve uzun kenarın dik kesişmesi ile beraber miktar ele alınarak çarpılmak suretiyle dikdörtgen alanı hesaplanır. Yani bunu bir örnek üzerinden ele alınırsa dikdörtgenin kısa kenarı b ve uzun kenarı a olsun. Bu doğrultuda dikdörtgen alanını basit formül üzerinden kolayca hesaplamak mümkün olur.
Dikdörtgen alan hesaplaması; a x b
Bu şekilde görüldüğü gibi kolayca yukarıdaki basit işlem üzerinden dikdörtgen alanını hesaplamak mümkün olur. Eğer dikdörtgen alanının bir kenar uzunluğu bilinmiyorsa o vakit köşegenlerden iç kısım doğrultusunda bir doğru çizilebilir. Böylece bir üçgen oluşturularak kısa veya uzun kenarı bu şekilde bulma şansı elde edilebilir.
Aynı zamanda dikdörtgen alan hesaplaması yaptıktan sonra, kısa ve kenar uzunluğu doğrultusunda çevre hesaplaması da kolayca gerçekleşmektedir. Burada unutulmaması gereken ise dikdörtgen alan hesaplaması yapılırken sadece bir kısa kenar ve bir uzun kenarın ele alınması ve çarpılmasıdır.