İş dünyasının ilk 10 tercihi
Üniversite tercih süreci önceki gün başladı. Adaylar, tercihlerini 8 Ağustos’a kadar yapabilecek. Peki, aday öğrenciler bölüm seçerken nelere dikkat etmeli? İşe alımda en çok tercih edilen üniversite ve bölümler hangileri? Üniversite mezunları daha çok hangi sektörlerde çalışıyor? İşte, tercih döneminin en çok merak edilen sorularının yanıtları...
Sevim Büyüktaş Demir / sevim.demir@posta.com.tr Firmaların iş görüşmesi ve işe alım süreçlerindeki tercihlerinde ilk 10’da sırasıyla; İstanbul, Orta Doğu Teknik, Yıldız Teknik, Boğaziçi, Anadolu, Marmara, İstanbul Teknik, Hacettepe, Gazi ve Ankara Üniversitesi mezunları yer alıyor. İşverenin en çok tercih ettiği ilk 10 bölüm ise şöyle: İktisat, işletme, uluslararası iktisat, siyaset bilimi ve kamu yönetimi, ekonomi, maliye, çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri, ekonometri, işletme-ekonomi ve işletme mühendisliği. Son beş sene içerisinde üniversiteden mezun olmuş kişiler şu an ağırlıklı olarak; hizmet, turizm otelcilik, eğitim, tekstil, gıda, bilişim-internet, sağlık, perakende, yapı/inşaat ve telekomünikasyon sektörlerinde çalışıyor.
GEÇERLİLİĞİ OLAN ALANLARA ODAKLAN
Yenibiriş Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Bedriye Uğur Özmen, üniversite ve bölüm tercihi yapacak adaylara önemli tavsiyeler verdi. Aday öğrencilerin kendilerini ifade edebilecekleri, mutlu hissedecekleri, önümüzdeki yıllarda da geçerliliğini sürdürecek alanları belirleyerek bölüm tercihi yapmalarını öneren Bedriye Uğur Özmen, “Bölümlerini belirledikten sonra ise bu alanda iyi eğitmenlerle çalışan, Erasmus ve benzeri programlarla öğrencilerine yurtdışı deneyim imkanları sunabilen, sene içerisinde etkinlikler ve farklı seminerlerle öğrencilerini donanımlı bir şekilde mezun etmeye odaklanmış üniversiteleri tercih listelerine ekleyebilirler” dedi.
MEZUNİYET SONRASINA YATIRIM YAPIN
Sadece doğru bölüm ve okul seçmenin yeterli olmadığına dikkat çeken Özmen, “Üniversiteye başladıklarında okul içerisindeki etkinlik ve seminerleri kaçırmamak, alanları ile ilgili araştırmaları ve yenilikleri takip etmek, yaz aylarında staj yaparak iş dünyasını ve kendi kapasitelerini anlamak ve tabii bunların yanı sıra mutlaka yabancı dillerini geliştirmek gibi birçok konu kendilerini bekliyor. Üniversite döneminde kendilerine yapacakları tüm yatırımlar, tercihler sonrası girdikleri bölüm ve okuldan bağımsız olarak mezuniyet sonrası yaşamlarında çok kıymetli olacak” diye konuştu.
TERCİHLERİNDE ÇEVRENE YENİK DÜŞME
Üniversite adayı öğrencilere önemli tüyolar veren NEWSPDR kurucusu Osman Azad Kazan ise “Hayatının geri kalanını olumlu ya da olumsuz yönde şekillendirmek, vereceğin bu karara bağlı. Sıralaman ne olursa olsun elindeki malzeme neyse önce onu kafanda değerlendirmelisin, sonrasında ise hedefinle birleştirmelisin. Kendine şu soruları sormalısın: Ben bu bölümü severek ya da isteyerek okuyacak mıyım? Bu bölümü bitirdikten 5 yıl sonra mesleğimi isteyerek yapabilecek miyim? Her gün işe giderken mutluluk seviyem ne olacak? Bu sorulara vereceğin cevaplar çok önemli. Çünkü bir şekilde çevrene yenik düşerek yerleştiğin bölüm, senin kararın değilse ve yeteneklerine uymuyorsa hayatının geri kalanında en iyi ihtimalle sıkıla sıkıla işe gideceksin. Hatta motivasyon seviyen bu tercihine yenik düşecek ve hayattan tat alamayacaksın” diye konuştu.
KARARINI SONRASINI DÜŞÜNEREK VER
Osman Azad Kazan; çevresel etkilerle değil, araştırarak ve uzmanına danışarak, yeteneklerine uygun bir bölüm seçen öğrenciyi bekleyen gelecekle ilgili de şunları söyledi: “Karşılaştığın küçük ya da büyük sorunlar senin atlatabileceğin boyutta oluyor. Her gün severek işe gidiyorsun ve kendini o alanda başarılı bir noktaya getirmek için istemsizce çaba harcıyorsun. Özetle toplumda ‘en kötü’ olarak bilinen bölümlerde bile en iyisi olabiliyorsun.” Aday öğrencilere “Lütfen! Kararını sonrasını düşünerek ver” çağrısında bulunan Kazan, “Bu hayatı ‘sen’ verdiğin karar ile yaşayacaksın, bu yüzden uzmana danış. Bulunduğun bölgede uzman yoksa newspdr.com’u ziyaret et. Herhangi bir ücret ödemeden, gönüllü uzmanlar ile görüşebilir ve sürecini tamamlayabilirsin” dedi.
BİLMEDİĞİNİZ KONULARDA BELİRLEYİCİ OLMAYIN
Osman Azad Kazan, aday öğrencilerin çevresinde onları yönlendiren kişilere de şu uyarıyı yaptı: “Lütfen! Bilmediğiniz, sonucunu kestiremediğiniz uzmanlık isteyen konular hakkında belirleyici olmaya çalışmayın. Konu tercih ise aday öğrenciyi bir uzmana yönlendirin. Bu sergileyebileceğiniz en profesyonel davranış olur.