Eğitim - KariyerLise tercihleri başladı

Lise tercihleri başladı

Paylaş
Lise tercihleri başladı

Lise tercihleri, 4-20 Temmuz tarihleri arasında yapılacak. Bir öğrencinin yerel yerleştirmede 5, merkezi yerleştirmede 10 ve pansiyonlu yerleştirmede ise 5 olmak üzere toplam 20 tercih hakkı olacak. Yerleştirme sonuçları da 25 Temmuz’da açıklanacak./ Sevim Büyüktaş Demir-Posta

Liselere Geçiş Sistemi’nde (LGS) öğrenciler; Merkezi Sınav Puanı (MSP) ile öğrenci alan okullar, yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ve pansiyonlu okullar olmak üzere üç grupta tercih yapabiliyor. Sınava girmeyen öğrenciler ise yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ve pansiyonlu okullar olmak üzere iki grupta tercih yapabilecek. Merkezi sınavla öğrenci alan okulların belirlenen kontenjanlarına, puan üstünlüğüne göre tercihleri doğrultusunda yerleştirme olacak. Öğrenciler, sınavla öğrenci alan okullar listesinden 10 okula kadar tercih yapabilecek.

Haberin Devamı

YEREL YERLEŞTİRME ZORUNLU

Yerel yerleştirme; öğrencilerin ikamet adresleri, okul başarı puanı üstünlüğü ve okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı kriterlerine göre yapılıyor. Üç kriterde eşitlik olması durumunda sırasıyla 8, 7 ve 6’ncı sınıflardaki Yılsonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğü dikkate alınacak. Yerel yerleştirme tüm öğrenciler için zorunlu. Yerel yerleştirmede, tercihlerinden ilk 3 okulu kayıt alanından seçmek kaydıyla öğrenciler en fazla 5 okulu tercih edebilecek. Tercihlerde, aynı okul türünden en fazla 3 okul seçilebilecek. Pansiyonlu okullar için de 5 okul tercih hakkı bulunuyor.

TERCİHLERİ OKULA ONAYLATIN

Tercih işlemi, öğrenci ve velisi tarafından https://e-okul.meb.gov.tr internet adresinden veya herhangi bir ortaokul/imam hatip ortaokulu müdürlüklerinden yapılabilecek. Ancak yapılan tercihler mutlaka ilgili ortaokul müdürlüklerine onaylatılacak. Aksi halde tercih başvurusu geçersiz sayılacak. Yerleştirme sonuçları ise 25 Temmuz’da açıklanacak. Aynı gün okulların boş kontenjanları da ilan edilecek.

Haberin Devamı

NAKİLLER İKİ DÖNEM

Geçen yıl olduğu gibi LGS yerleştirmelerine esas nakiller, bu yıl da iki dönemde yapılacak. Yerleştirmeye esas 1’inci nakil dönemi 25-29 Temmuz’da, 2’nci nakil dönemi ise 01-05 Ağustos tarihleri arasında olacak. Her dönemde, merkezi sınav puanı ile öğrenci alan okullar için en fazla 3, yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullar için en fazla 3, pansiyonlu okullar için de en fazla 3 okul tercihi yapılabilecek.

ÖZEL OKULA KAYIT YAPAN TERCİH YAPAMAYACAK

Yabancı ve özel liseler de öğrencilerini LGS merkezi sınav puanıyla alacak. Özel okullar kayıt işlemlerini 30 Haziran-20 Temmuz arasında yapacak. Özel okullara ve yetenek sınavı ile öğrenci alan okullara kesin kayıt yaptıran öğrencilere tercih ekranı açılmayacak. Öğrenciler, tercih süresi içerisinde kayıtlarını iptal ettirmeleri durumunda tercih yapabilecek.

7 ADIMDA DOĞRU TERCİH

LGS merkezi sınavda, 16 birinci çıkaran Bahçeşehir Koleji’nin Genel Müdür Yardımcısı Dr. Özge Aslan, iyi bir lise için 7 adımda doğru tercihin tüyolarını verdi.

Haberin Devamı

1-Öğrenciler, tercihlerini puana göre değil, genel yüzdelik dilimlerine göre yapmalı. Sınava giren öğrenci sayısı, bir önceki yıla ne kadar yakınsa, yüzdelik dilim verisi o kadar güvenli olur. Geçen sene sınava 1 milyon 38 bin 492 kişi girmişti, bu yıl da 1 milyon 31 bin 799 kişi katıldı. Öğrenci sayıları birbirine çok yakın. Bu da tercih yaparken yüzdelik dilimleri kullanmamızı daha da anlamlı kılıyor. Çünkü her yüzde 1’lik dilimdeki öğrenci sayısı geçen sene ile aynıdır. Okulların puanları her yıl öğrencilerin başarısına göre çok değişebildiği için ve bazı puan aralıklarında yığılmaların fazla olması nedeniyle tercihlerde puanı kullanmak yerine ‘genel yüzdelik dilimi’ kullanmak sağlıklı olacak.

2-Tercih listesi demek, ‘istek listesi’ demek. Amaç daha yüksek puanlı bir okula girmek değil, daha çok istenen okula öncelikli yerleşmektir. Bu nedenle, puanı daha düşük olsa bile, daha çok istenen okul üst sıraya yazılmalı. Yani doğru liste demek, yüzdelik sıraları küçükten büyüğe sıralayarak oluşturulan liste değil. Doğru tercih listesi, en çok istenen okuldan daha az istenen okula doğru sıralanan listedir.

Haberin Devamı

3-Listede bir okulu üst sırada tercih etmek kazanma ihtimalini artırmaz. Yerleştirme işleminde ‘puan üstünlüğü’ esastır. Puan üstünlüğünün anlamı şudur: Ahmet’in puanı 401, Mehmet’in puanı ise 400. İkisi de A okuluna girmek istiyor. Ahmet A okulunu 5’inci tercihine, Mehmet ise 1’nci tercihine yazıyor. A okuluna öncelikli yerleşecek olan Ahmet’tir. Yani, Mehmet 1’inci tercihine yazdı diye avantaj sağlamaz çünkü puanı Ahmet’ten düşüktür. Puanları eşit olsaydı bile tercih sırasına değil, aşağıdaki kriterlere göre öncelikli yerleşecek aday belirlenecek: Ortaokul Başarı Puanı yüksek olan öğrenciye, Sırasıyla 8’inci, 7’nci ve 6’ncı sınıflardaki yılsonu başarı puanı yüksek olana, 8’inci sınıfta özürsüz devamsızlık sayısı daha az olana Okulu daha üst sırada tercih etmiş olana, Yaşı küçük olan öğrenciye öncelik verilecek.

4-Tercih listesi yüksek, orta ve düşük yüzdelik dilimli okullardan dengeli bir şekilde oluşturulmalı.

Haberin Devamı

5-Sadece yüzdelik dilime odaklanmadan; çocuğun ilgi, yetenek ve geleceğe dair hayallerini de dikkate alarak tercih yapılmalı. Örneğin fen bilimlerine ilgisi olan ve becerileri de bu yönde olan bir öğrenci için fen lisesi uygun olabilecekken; sosyal bilimlere ilgili, matematik ve fen derslerinde sıkılan ve başarılı olmayan bir öğrenci için uygun olmayabilir.

6-Listenize almayı düşündüğünüz liseleri aşağıdaki başlıklarda araştırın. Okulu ziyaret ederek fiziki özelliklerini değerlendirin. (Sınıf mevcutları, laboratuvarları, sosyal ve sportif aktiviteler için alanlar, yemekhane, kütüphane, kantin gibi) Okuldan bir yönetici ile görüşün. Eğitime bakışları hakkında bilgi alın. Yabancı dil eğitimleri hakkında detaylı bilgi alın. Okulda halihazırda eğitime devam eden öğrenci ve velileri ile görüşün. Okulun mezunlarının neler yaptığını araştırın. Üniversite sınav sonuçlarını değerlendirin. Yurt dışına eğitim için giden öğrenciler var mı? Yurt dışındaki liseler ile kontakları var mı? Öğrenci değişim programı ya da çift diploma olanağı veriyor mu?

7-Her konuda olduğu gibi, bilgi ve deneyim gerektiren bu konuda da rehber öğretmenlerden destek almak son derece önemlidir.