Eğitim - KariyerTeşvikler, özel okul sayısını artırdı

Teşvikler, özel okul sayısını artırdı

Paylaş
Teşvikler, özel okul sayısını artırdı

Türkiye Özel Okullar Derneği Başkanı Nurullah Dal, yatırımlara verilen teşviklerle özel okul ve öğrenci sayılarının iki katına ulaştığını söylüyor. Dal, teşvikleri ve özel okulların geleceğini Posta için yazdı

Özel okul yatırımlarına verilen teşvikler, velilere verilen eğitim-öğretim desteği, dershanelerin temel liselere dönüşmesi sonucu, özel okul ve özel okullarda okuyan öğrenci sayılarında yüzde 100’e yakın bir artış yaşanmıştır. Verilen teşvikler ve dönüşüm özel okullarda genel anlamda sayısal olarak ciddi bir artışa neden olmuştur.

Yeni açılan okullar ve dönüşüm sonucu ek teşvikler alan temel liseler incelendiğinde, daha ziyade Türkiye özel okul ücret ortalaması civarında veya çoğunlukla daha alt ücret gurubunda hizmet veren okulların sayısal anlamda arttığı görülmektedir. Veli açısından bakıldığındaysa, aldığı desteğe kendi katkılarını ekleyerek sisteme dahil olabilen ekonomik gücü daha az velilerin ve öğrencilerinin sayısal anlamda arttığı söylenebilir.

Diğer yandan resmi Anadolu ve fen liselerinde okuyan, dershanelerin kapanması ile bu hizmeti alamayacağını düşünerek temel liseler geçen ancak ekonomik olarak gelir seviyeleri yüksek veliler gibi istisnalar da görülmektedir.



Türkiye’de özel okulda okuyan öğrenci sayıları

✔ 2012-2013 öğretim yılında 544.581

✔ 2013-2014 öğretim yılında 629.764

✔ 2014-2015 öğretim yılında 740.784

✔ 2015-2016 öğretim yılında 1.100.000

✔ 2016-2017 öğretim yılında 1.116.314

Özel okul teşvik programı:

Özel okul velilerine eğitim - öğretim desteği adı altında verilen destek kamuoyunda ve özel okullar arasında memnuniyetle karşılanmıştır. Bu uygulamanın mali bir destek olmasından çok, özel okullara karşı bir anlayış değişikliği oluşturması bakımından önemli buluyorum.

İlk defa gerçekleştirilen bu eğitim desteğinin, özel okullar adına anlamlı bir hamle olduğunu da kabul etmek gerekir. Ancak belirli sayıdaki öğrencilere sunulan bu olanaktan bütün öğrencilerin yararlanması ve miktarının yükseltilmesi olumlu gelişmelere ivme kazandıracaktır.

Bu hususta kamuoyunda beklentinin olduğunu ifade etmek isterim. Velilere yönelik bu desteğin, esas itibari ile özel okullardan alınan vergilere de yansıtılmasına ihtiyaç vardır. Çünkü özel okullarla ilgili vergilerde yapılacak iyileştirmeler, özel okulculuğun ülke genelinde gelişmesi ve yaygınlaşmasında etkili olacaktır. Ancak bu alanda henüz bir belirti görülmemektedir.

Özel okul fiyatları:

Okullarımızda ücretler; Bina, tefrişat, konum, personel, vergiler, v.b. yatırım maliyetlerine ilaveten eğitim öğretim ile ilgili yapılacak yeni yatırımlarda dikkate alınarak, hitap ettiğiniz veli grubunun sosyo-ekonomik durumuna göre belirlenir.Fiyat aralığı 2016-2017 eğitim yılı için yaklaşık 10.000 TL ile 50.000 TL arasında oluşmuştur.

Özel Okullarımızda fiyat artışları, MEB Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği kapsamında okullarımız tarafından belirlenip ilan edilir. İlan süresi Ocak ayından Mayıs ayı sonuna kadardır. Tavan artış oranı, ilan edilen tarih itibaiyle Yıllık Toptan Eşya Fiyat Endeksi (TEFE) ve Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ortalamasına 5 puan (yapılacak ilave yatırımlar için) ilave edilerek bulunan değerdir.

(TEFE+Yİ-ÜFE)/2 +5=Max. Artış oranı.. Örneğin bu ay fiyat ilan edecek olan okullarımızın maximum artış oranı yüzde 18,69 olacaktır. Velilerin mağduriyet yaşamaması için MEB tarafından bu konunun takibi gayet normal ve olumludur.

Özel ve devlet okullarının farkları

Özel okulların eğitim sistemimize önemli katkıları olduğu tartışmasızdır. İyi düzeyde yabancı dil öğretimi, iyi ve yeterli imkanlarla donatılmış fen laboratuarları, spor ve sosyal tesislerin sağladığı çalışma alanları, öğrencilerin hizmetine verilen zengin kütüphaneler gibi fark yaratan ortamlar öğrencilerin başarısını olumlu etkilemekte ve TEOG veya ÖSYM sınav sonuçlarında bu etkiyi görebilmekteyiz.

Özel okullar, eğitim alanındaki her türlü gelişim ve değişimi yakından takip etmek ve ülkemiz eğitim sisteminde uygulanabilecek olanları hızlı ve etkin bir şekilde hayata geçirebilmek gücüne sahiptirler. Bu bağlamda son 30 yıllık süre içinde, ilk dönemlerde heyecan uyandıran, “Bilgisayar Destekli Eğitim” uygulamalarından “ Akıllı Tahta”, ”Akıllı
Sınıf”. “Akıllı Okul”,..gibi evrelerden geçerek teknolojideki son gelişmeleri eğitimin hizmetine sunmak aşamalarında, özel okullar önemli ölçüde öncülük yapmışlardır.

Çağdaş milli ve manevi değerleri yüksek, sorumluluk duygusu gelişmiş, girişimci, yapıcı ve yaratıcı kabiliyetlere ulaşmış ana dili dışında iki - üç dil bilen bir gençlik yetiştirilmesi, eğitim anlayışımızın en önemli hedefleri arasındadır. Bu konuda özel okulların öğrencilerimize büyük avantajlar sağladığına inanmaktayım.

Türkiye’de özel okul sayıları ve son 5 yılda artış oranı

MEB İstatistiklerine göre Türkiye genelinde 2016-2017 öğretim yılı itibariyle 7.893 özel okul (2.629 özel anaokulu, 1.274 ilkokul, 1.414 ortaokul, 2.208 lise, 368 mesleki ve teknik okul) bulunmaktadır.

✔ 2012-2013 öğretim yılında 4.332 özel okul

✔ 2013-2014 öğretim yılında 5.118 özel okul

✔ 2014-2015 öğretim yılında 5.828 özel okul

✔ 2015-2016 öğretim yılında 8.195 özel okul 2

2015 - 2016 öğretim yılında, özel temel lise adı ile faaliyet gösteren kurumların sektöre katılması ile özel okullardaki sayısal artış, yüzde 21 oranına ulaşmıştır. Sektörün geneline bakıldığında bu yıl KHK ile 1000’e yakın okul FETÖ kapsamında değerlendirilerek kapatılmıştır.

Haberin Devamı