Eğitim - KariyerÜniversite yolunda doğru tercihin formülü

Üniversite yolunda doğru tercihin formülü

Paylaş
Üniversite yolunda doğru tercihin formülü

Üniversite tercihleri, 25 Temmuz 2 Ağustos tarihleri arasında yapılacak. Tercih yapacak adayların yeni kontenjanlar, başarı sıraları, yetenekleri, merakları ve bütçeleri gibi pek çok parametreyi dikkate alarak karar vermesi gerekiyor. Adaylar çevrelerinden gelen kulaktan dolma bilgilere göre değil, konunun uzmanlarının paylaştığı doğru bilgi kaynaklarına ulaşarak daha sağlıklı seçimler yapabilirler.

Adaylar tercihlerini, T.C. kimlik numarası ve şifre ile tercih süresi içinde ÖSYM’nin internet adresinden bireysel olarak yapacak. Adayların, yükseköğretim programları arasından tercih yapmaya başlamadan önce ÖSYM’nin sitesinde yer alan kılavuzu dikkatle incelemeleri gerekiyor. Üniversite adaylarının 24 tercih hakkı bulunuyor. Peki, doğru tercih nasıl yapılır?, üniversite ve bölüm seçiminde nelere dikkat edilmeli? Beykoz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Durman, aday öğrencilere 6 önemli tavsiyede bulundu.

Haberin Devamı

MUTLU EDECEK BÖLÜMLERİ SEÇİN

1 Üniversite adayları, kendilerini mutlu edecek, ilgi ve yeteneklerine uygun bölümleri belirlemeli.
2 Tercih listesini oluştururken başarı sıralarına uygun bir tercih havuzu hazırlamalı. Adaylar sıralama yaparken, puan ve başarı sırasından önce hangi tercihlerini daha çok istiyorlar diye düşünmeli ve listelerine son halini vermeli. Yerleştirme sonuçları açıklandığı zaman üzüntü yaratacak bir bölüm tercih listesine eklenmemeli.
3 Adaylar, listelerini 3 aşamalı yapabilirler. Önce başarı sıralarının yetmediğini düşündükleri ancak çok istedikleri birkaç bölümü belirlemeli, sonrasında kendi başarı sıralarına yakın bölümlerden seçimler yapmalı, listenin sonuna doğru ise temkinli olmak adına kendi başarı sıralarının gerisindeki bölümlerden listelerine eklemeliler.
4 Üniversite adayları, tercih yaparken uzmanlardan yardım almaktan kesinlikle çekinmemeli.
5 Adaylar; bireysel gelişimlerine katkıda bulunacak, kültürel anlamda besleyecek, entelektüel bilgi birikimlerini geliştirecek, sosyal yönden kendilerini destekleyecek, güçlü akademik kadrosu ile kendilerini hem teorik hem de pratik anlamda fırsat yaratacak üniversiteleri tercih etmeliler.
6 Adaylar tercihlerini yaparken bağımsız kuruluşların yaptıkları üniversite araştırmalarını da inceleyebilir.

Haberin Devamı

BUNLARA DİKKAT!

* Tercih edilen bölüm ve üniversiteye dair özel koşulları, tercih kılavuzundan öğrencinin mutlaka okuması gerekiyor. Bütün koşulların, durumunuza uygun olduğundan mutlaka emin olun.
* Listenize yazdığınız programların kodunu ve adını kontrol etmeyi unutmayın.
* Tercih işlemini ekrandaki uyarılara göre sonlandırın. Tercihlerinizin ÖSYM’ye ulaştığından emin olmanız için ekranda ‘2023-YKS Tercihleriniz ÖSYM’ye bildirilmiştir’ ifadesini mutlaka görün.
* Tercih işleminizi tamamladıktan sonra tercih süresi içerisinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden bilgilerinizi mutlaka kontrol edin ve yazıcıdan tercih listenizin bir dökümünü alarak saklayın.

AİLELER NE YAPMALI?

Psikolojik danışman Prof. Dr. Aslı Bugay, ‘üniversite tercihi yaparken aileler ne yapmalı, ne yapmamalı?’ sorularının yanıtı verdi. İşte, dikkat edilmesi gerekenler!

Haberin Devamı

* Baskı yapmak yerine destekleyici ve anlayışlı olun: Çocuklarınızın yeteneklerini, ilgi alanlarını ve isteklerini anlamaya çalışın. Onlara kendi kararlarını vermeleri için alan tanıyın ve destekleyici olun. Çocuklarınızın düşüncelerini, kaygılarını ve isteklerini dinleyin. Onlara saygı gösterin ve kendi hayallerinin peşinden gitmeleri için teşvik edin.

* Geleneksel bilgiler yerine güncel bilgilere kulak verin: Üniversiteler, bölümler ve kariyer imkanları hakkında güncel bilgi sağlayarak çocuklarınıza yardımcı olun. Ancak, bu bilgileri baskı yapmadan sunun.

* Yönlendirmek yerine rehberlik edin: Çocuklarınıza yol gösterici sorular sorun ve farklı seçenekleri değerlendirmeleri için cesaretlendirin.

* Hayalperest olmak yerine gerçekçi olun: Çocuğunuzun kapasitesini, sınav puanını ve güncel durumu kabul edin. Çocuklarınızın yetenekleri, ilgi alanları ve sınav sonuçları doğrultusunda gerçekçi beklentilere sahip olun. Onlara gerçekçi hedefler koymalarına yardımcı olun.

Haberin Devamı

* Yargılamak yerine duygusal destek sağlayın: Aileler olarak, çocuklarınıza bu dönemde sadece rehberlik etmekle kalmayıp, aynı zamanda onların duygusal yüklerini hafifletmeye çalışmalısınız. Onlara güvendiğinizi ve kararlarına saygı duyduğunuzu göstermek, cesaretlendirici sözler ve anlayışlı bir yaklaşım, kendilerini daha güvende hissetmelerine yardımcı olacaktır.