YKS tercih tarihleri ne zaman? Üniversite için tercihler ne zaman yapılacak? 2022 Tercih kılavuzu yayınlandı mı?
YKS tercih tarihleri, 2022 üniversite sınavı sonuçlarının açıklanmasının ardından en çok merak edilen konular arasına girdi. Milyonlarca aday sınavda kazandıkları puan ile tercih yaparak hayalini kurduğu üniversiteye yerleşmek istiyor. Konuyla ilgili açıklama ise ÖSYM Başkanı’ndan geldi. Peki, üniversite için tercihler ne zaman yapılacak? Tercih kılavuzu yayınlandı mı? İşte detaylar…
YKS tercih tarihleri ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün tarafından açıklandı. 2022 YKS sonuçları için gözler 20 Temmuz tarihine çevrilmişken, 18 Temmuz Pazartesi sabahı yapılan açıklama ile sınav sonuçları erişime açıldı. Bugün yoğun bir mesai yapan ÖSYM’den gelen açıklaya göre ise üniversite için tercihler 27 Temmuz 2022 tarihi itibariyle yapılmaya başlanacak...
YKS TERCİH TARİHLERİ NE ZAMAN?
18 Haziran Cumartesi ve 19 Haziran Pazar tarihlerinde üç oturum şeklinde gerçekleşen 2022 YKS sınavının sonuçları açıklandı. Sınav sonuçlarının açıklanmasının hemen ardından da gözler tercih tarihlerine çevrildi.
Tercih kılavuzunun ne zaman yayınlanacağı ve tercih tarihleri için meraklı bekleyiş çok uzun sürmedi ve ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, YKS tercih tarihlerini paylaştı.
ÖSYM Başkanı Aygün’ün açıklamasına göre 2022 YKS tercihleri 27 Temmuz 2022 tarihi itibariyle başlayacak.
Adaylar tercihlerini 27 Temmuz ile 5 Ağustos 2022 tarihleri arasında http://osym.gov.tr adresinden yapabilecekler.
TERCİH KILAVUZU YAYINLANDI MI?
2022 YKS sonuçlarına göre adayların tercih yapabilmesinin yolunu açacak tercih kılavuzu henüz yayınlanmadı.
ÖSYM Başkanı Aygün konuyla ilgili açıklamasında “2022-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunu bu hafta içinde yayımlayacağız.” İfadesini kullandı.
YERLEŞTİRME PUANI NEDİR?
Yerleştirme puanı YKS sınavında TYT, AYT ve YDT oturumlarında verilen doğru ve yanlış cevap sayısına göre şekillenen bir puan türüdür. Bütün üniversite sınav oturumlarının tamamlanmasının ardından ortaya çıkan yerleştirme puanı bölümlere yerleşme açısından sıralamadan sonraki en kritik öneme sahiptir.
Yerleştirme puanı kimi bölümlerde baraj olarak görülür. Kimi bölümlerde ise yerleştirme puanı için taban puan belirlenmiştir.
Yerleştirme puanı hesaplanırken, bazı kriterler dikkate alınır ve 150 taban puanı altında puan alan adaylar için herhangi bir yerleştirme puanı hesaplanmaz.
YERLEŞTİRME PUANI NASIL HESAPLANIR?
Yerleştirme puanı hesaplanırken, pek çok konu göz önünde bulundurulur. Öncelikle bilinmesi gereken, yerleştirme puanının doğru ve yanlış cevap sayısına göre şekillendiğidir. 2 yıllık ön lisans bölümler için 150 taban puanı almak yeterli olurken, 4 yıllık lisans bölümlerine yerleşmek isteyen adaylar ise mutlaka 180 olan yerleştirme baraj puanını aşmış olmaları gerekir. YKS’de bu puanları alamayanların üniversite yerleştirme puanı hesaplanmaz.
Yerleştirme puanı; ağırlıklı orta öğretim başarı puanının 0,15 katsayısı (meslek liseli öğrencilerin ek puanla yerleşebildikleri program için AOBP 0,21 katsayısı) ile çarpılarak, ham puana eklenmesiyle oluşur.