Ev sahiplerinin büyük hatası! Kiracılar faiziyle geri alabilir
Kiralık konut fiyatlarındaki fahiş artış sonrası ev sahipleri kiracılarını çıkararak konutlarını daha yüksekten kiraya veriyor. Kiraların yükselmesi kira sözleşmelerindeki depozito miktarının da artmasına neden oldu. En fazla 3 kira bedeline kadar istenebilen depozitoyla ilgili ev sahiplerinin yaptığı hata pahalıya mal olabilir.
POSTA.COM.TR/ÖZEL Konut fiyatlarının ve kiraların fahiş olarak arttığı bir ortamda bütçeye göre ev bulmak giderek zorlaşıyor. Hükümet fahiş kira artışının önüne geçilebilmesi için; kira artışına yüzde 25’lik sınır getirdi. Bu oranın üzerinde kira artışı yasal olarak mümkün değil ancak ev sahipleri yasal sınırları aşmanın yollarını aramayı sürdürüyor.
MEMUR OLMAYANA EV YOK
Ev sahipleri konut fiyatlarını yüksek olmasını fırsat bilerek, kiralık ev fiyatlarını ortalama maaşların üzerine çıkardı. Kiralık dairelerde sorunlar yalnızca kira bedelleri ile sınırlı değil. Pek çok ev sahibinin kiracı şartı ise memur oluyor. Kamu çalışanı olmayan kimselere ise kolay kolay kiralık daire verilmiyor.
MAAŞ BORDROSU TALEBİ
Ayrıca ilan sitelerindeki ilanlar gelinen noktayı gözler önüne serdi. Bazı ilanlarda kiralık daire için memur şartı aranırken diğer yandan ise kiracının çalıştığı kurumdan maaş bordrosu da talep edildi.
1 YILLIK PEŞİN, 3 DEPOZİTO KİRA
Ev sahiplerinin bu tarz isteklerinin sonu gelmezken 1 yıllık peşin kira ve 3 kiraya kadar da depozito istenebiliyor. Ev bulmakta zorlanan kiracılar ise mülk sahiplerinin pek çok isteğini kabul etmeye mecbur kalıyor.
DEPOZİTODAKİ BU DETAYA DİKKAT!
Depozito, kiracının eve zarar vermesi durumunda ev sahibinin mağduriyet yaşamaması için kendini garantiye almasını sağlıyor. Ancak evde eskimeden kaynaklı oluşan değişiklikler depozito kapsamına girmiyor. İade sürecinde pek çok sorun yaşanan depozitoyla ilgili öyle bir detay var ki, ihmal edilen bu prosedür ev sahibinin canını yakabilir.
3 AY İÇİNDE DAVA AÇILMAZSA DEPOZİTO KİRACIYA İADE EDİLİR
Eğer kiracı depozitoyu bankada depolama yoluyla ödemiş ise bankanın bu bedeli kendisine geri verebilmesi için iki tarafın da rızasının varlığı, ayrıca icra takibinin kesinlik kazanması veya kesinleşmiş bir mahkeme kararı gerekiyor.
Kira sözleşmesinin sona ermesi üzerinden üç ay geçmişse, kiracıya karşı kira akdiyle alakalı bir dava açılmış ya da icra veya iflas takibi yapılmasına rağmen bu durum bankaya iletilmemişse, kiracının talebi üzerine banka depozito bedelini kiracıya geri ödüyor.
Bu, şu anlama geliyor; kiracı konuta zarar vermişse bile banka prosedürü gereği depozito bedeli kiracıya geri ödendiği için ev sahibi büyük zararla karşı karşıya kalabilir.
EV SATILIRSA DEPOZİTOYA NE OLUR?
Konut ve çatılı işyeri kira sözleşmelerinde, depozito miktarı üç aylık kira bedelini geçemeyecek şekilde sınırlandırılmış durumda. Ayrıca kira sözleşmesi devam ederken taşınmazın satılması halinde, kiracı evde kalmaya devam edecekse, eski ev sahibi, kiracısından aldığı depozito bedelini yeni ev sahibine vermekle yükümlü. Bunun sonucunda konutun satılmasından sonra kiracının depozito alacağı için muhatabı ise yeni ev sahibi oluyor.
HANGİ DURUMDA DEPOZİTO İADE EDİLMEZ?
Kural olarak depozito, olağan kullanımdan kaynaklanan eskimeler dışında, taşınmazda oluşacak maddi hasarlara ilişkin alınan güvence bedelini ifade ediyor.
Depozito, parkelerin aşınması, fayansların renginin solması gibi normal kullanımdan kaynaklanan eskimeleri kapsamıyor.
Ancak kapı kolunun kopması, pencerenin kırılması gibi doğrudan maddi zararlara ilişkin teminat depozito kapsamında. Kombinin bozulması, su tesisatının sızdırması gibi olağan kullanımdan kaynaklanan hususlara karşı ise güvence teşkil etmiyor. Zira taşınmazın demirbaşını kiracı için yaşanabilir ve faal halde tutmak da kiraya verenin görevleri arasında.
KİRACI VERDİĞİ DEPOZİTO İÇİN FAİZ İSTEYEBİLİR!
Genelde depozitoyu ayrı bir mevduat hesabına yatırma işlemi ev sahipleri tarafından pratikte uygulanmadığı için kiraya verenler depozito bedelini kendi hesaplarında tutuyor. Bu durumda kiracılar önce icra takibi başlatarak, takibe itiraz edilirse de sulh hukuk mahkemesinde dava açarak depozitonun iadesini isteyebiliyor. Eğer kiraya veren, depozitoyu mevduat faizi işletilen bir güvence hesabına yatırmamışsa, bu durumda kiracının işletilmeyen faizi ev sahibinden talep etme hakkı da var.
Bu, şu anlama geliyor; Örneğin, 2017 senesinde, 2000TL kira bedeli, 2000TL de depozito vererek kiralık eve çıkmışsanız, 2022 yılında 5. yılınız dolduğu için ev sahibiniz tarafından evden çıkmanız istenirse, evden çıkarken ev sahibinizden 2000 TL depozito bedelinizin 5 senelik süreçte faiz işletilmiş miktarını isteyebilirsiniz. Yani depozitonuzu evden çıkarken 2000TL + faiz bedeli olarak isteme hakkınız var.
- Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz bütçe görüşmelerinde konuştu: Rezervimiz rekor seviyeye çıkmıştır
- Cumhurbaşkanı Erdoğan 14 üniversiteye rektör atadı
- Aliyev’den Cumhurbaşkanı Erdoğan’a D-8 teşekkürü
- Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Suriye halkına mektup: Zulme ve zalime asla boyun eğmediniz
- Polis Çerkez Cengiz'in villasına operasyon düzenledi! Nil timsahı ve anakonda yılanı ele geçirildi