Kombi bakımı yaptıracaklar dikkat! Dolandırıcıların yöntemi 'pes' dedirtti
İnternet aramalarında ya da telefonlara gönderilen mesajlar yoluyla kendilerini 'kombi bakım servisi' olarak tanıtan dolandırıcılar vatandaşları mağdur ediyor. Karşımıza çıkan numaranın yetkili servis olup olmadığını anlamanın bazı yolları var. Peki dolandırıldığımızı anladığımız an nereye başvurmalıyız? Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkanı Aydın Ağaoğlu dikkat çeken uyarılarda bulundu.
Büşra Özbelli/ Posta.com.tr Kış sezonu yaklaşırken her yıl olduğu gibi tüketicilerin kombi bakımlarını yaptırma ihtiyacını istismar eden bazı fırsatçılar harekete geçti. Kombileri makul fiyata yapacaklarını belirten sahtekarlar mağduriyetlere neden olabiliyor. Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkanı Aydın Ağaoğlu Posta.com.tr'ye önemli açıklamalarda bulundu. İnternette karşımıza çıkan firmalarda dolandırıcılık niyeti olup olmadığını nasıl anlarız? Yetkili servis sanıp dolandırıldığımızı ve kombinin zarar gördüğünü anladığımızda nereye başvurmalıyız? İşte detaylar.
Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkanı Aydın Ağaoğlu, mağduriyetin temel sebebinin gönderilen mesajlara aldanan tüketicinin bu mesaja dönüş yaparak dolandırıcılara kombilerini teslim etmeleri olduğunu söyledi.
"Bize gelen şikayetlerden görünmektedir ki ücreti peşin alıp daha sonra tamir edilecek kombiyi götürüp ortadan kaybolan dolandırıcılar var." diyen Ağaoğlu, "Bu sahtekarlar daha sonra kendisini arayan tüketicinin numarasını engelliyorlar. Kendini yetkili servis olarak tanıtan kişilere ev adresini veren, hatta eve gelen kişilere ödeme yapan, kart bilgilerini aktaran tüketicilerin çok ciddi risk altına girdiklerini gözetmeleri gerekir. Bu durumun, evdeki insanların can ve mal güvenliğini tehdit edebileceğini göz ardı etmemeliler." ifadelerini kullandı.
"Kombi bakımı yaptırmak isteyen birçok tüketicinin internet arama motorlarına girerek kendi kullandığı kombi markasını yazdığında arama motorunda ilk sıradan çıkan firmalar genellikle sahtekarlar oluyor." diyen Ağaoğlu, "İnternet arama motorlarına belirli miktar ücret ödeyerek ilk sıralara çıkmalarını sağlayıp tüketicilerin tuzağa düşmesini kolaylaştırıyorlar." dedi.
Ağaoğlu, kombi bakımı yaptırmak isteyen tüketicilerin dikkat etmesi gerekenleri sıraladı:
Birincisi kendi kombi markalarının teknik servisini bulmak için Ticaret Bakanlığı'nın uygulamaya koyduğu servis bilgi sisteminden adreslerine en yakın yetkili servisi bulmaları gerekiyor. Ülkemizde faaliyat gösteren tüm markaların yetkili servislerinin Ticaret Bakanlığı'nın servis uygulaması içinde yer aldığını bilmelerinde fayda vardır. Bunun yanı sıra yetkili servis olarak gelen kişilerin mutlaka mesleki yeterlilik yetki belgelerine sahip olup olmadığının kontrol edilmesinde fayda var. En önemlisi de internet arama motorlarında üstte çıkan isimlere itibar etmemeliler ve çıkan firmaların iletişim bilgilerine bakarken 'reklam' veya 'sponsorlu' yazıp yazmadığına özen göstermelilier. Böyle bir ifade varsa bunlar genelde sahtekarlar olabiliyor.
Ağaoğlu, "Yetkili olmadığı halde kendisini yetkili servis olarak tanıtanlar elbette hukuka aykırı işlem yapmış oluyor. Özel servis olduğunu belirterek çalışanların da mesleki yeterlilik yetki belgesini sormak lazım." dedi.
Tüketicilerin garanti dışında yaptırdıkları bakım ve onarımlarda da garanti hakları olduğunu belirten Ağaoğlu, bu hakkın yedek parçadaki sorunlar için 6 ay, işçilikle ilgili yapılan kusurlu işlerde ise 1 yıl olduğunu söyledi.
"Tüketicilerin garanti dışında yaptırdıkları bakım ve onarımlarda da garanti hakları vardır. Garanti dışında onarım veya bakım yapıldıktan sonra değişen parçada 6 ay içinde arıza baş gösterirse, ücretsiz olarak yenilenmektedir. İşçilikten kaynaklanan bir arıza söz konusuysa yine 1 yıl boyunca güvence verildiği unutulmamalıdır.
Kombisini bilmeden dolandırıcılara yaptıran kişilerin haklarını nasıl arayacağını anlatan Ağaoğlu, "Bu durumda firmaya ulaşamayan tüketici Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyrusunda bulunabilir. Firma mevcutsa Tüketici Hakem Heyetleri'ne başvurarak ödediği bedelin iadesini talep edebilir. Tüketici Hakem Heyetleri'ne başvurular internetten de yapılabilir. Tüketici Hakem Heyeti'nden çıkacak kararlar mahkeme kararı gibi olduğu için yaptırım gücü de bulunmaktadır." dedi.
Ağaoğlu, tüketicilerin servis dışı ödedikleri bedelle ilgili mutlaka makbuz ve fatura almaları gerektiğini belirterek, "Makbuz ve fatura alınmadan yapılan ödemelerde ispat külfeti altında kalabilirler. Ispat etmeleri zor olabilir. Mutlaka ödedikleri bedelin karşılığında makbuz alsınlar. Yapılan işlemle ilgili de açıklamalı fatura almalılar." ifadelerini kullandı.
Yetkili servislerin fahiş ücret talep etmeleri nedeniyle bazen tüketicilerin bilerek özel servisleri tercih edebildiğini belirten Ayaoğlu, "Böyle bir durumda adresi, vergi numarası belli olan güvenilir firmalarla çalışılmalı." uyarısında bulundu.
- WhatsApp, Instagram ve Facebook çöktü mü? Erişim sorunu yaşanıyor
- Yüzey temizleyici içtiği için öldüğü iddia edilmişti! Olayın perde arkası bambaşka çıktı
- Kar yağışı yeniden göründü! İstanbul ve Ankara dahil çok sayıda ile uyarı
- ‘Suriyeliden acil satılık’ ilanlarında artış var! Tehlikeye dikkat
- Cumhurbaşkanı Erdoğan: Baas rejiminin sona ermesiyle barış ortamı artacaktır